Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Γνωρίζατε ότι.. τη σεζόν 2005-2006 μόνο η Ξάνθη κράτησε την έδρα της αήττητη;

Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο περιμένουμε από τις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες να ξεχωρίσουν σε κάποια στατιστική κατηγορία. #slgr #Ξάνθη #slgr #πρωτάθλημα

Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο περιμένουμε από τις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες να ξεχωρίσουν σε κάποια στατιστική κατηγορία. Σχεδόν πάντα έτσι γίνεται μέχρι να βρεθεί κάποια «μικρή» ομάδα η οποία θα υπερκεράσει τους «μεγάλους» και θα σημειώσει επίδοση ζηλευτή.

Αυτό συνέβη με την Ξάνθη τη σεζόν 2005-2006. Κατάφερε να γίνει η μοναδική αήττητη ομάδα στην έδρα της!

Η συμπαθής ομάδα από την Θράκη έχει τροφοδοτήσει τον Ελληνικό αθλητισμό με δεκάδες ποδοσφαιριστές οι οποίοι ξεχώρισαν σε όποια ομάδα συνέχισαν την καριέρα τους μετά την Ξάνθη.

Ήταν και είναι ένα «φυτώριο» νέων και ελπιδοφόρων παικτών.

Καλύτερη στιγμή της πολύχρονης παρουσίας της στην Α΄ εθνική η 4η θέση της περιόδου 2004-2005!

Με προπονητή τον Γιάννη Ματζουράκη, η Ξάνθη της περιόδου 2005-2006 ήταν μια στιβαρή και αξιόλογη ομάδα. Αν και στην αρχή έκανε πρωταθλητισμό, στο τέλος τερμάτισε στην 5η θέση έχοντας συνολικό απολογισμό 13-8-9 στις 30 αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Εκείνο όμως που τη έκανε να ξεχωρίσει ήταν η σταθερότητα της στα εντός έδρας παιχνίδια.

Σε 15 παιχνίδια στην έδρα της η Ξάνθη είχε 10 νίκες και 5 ισοπαλίες!

Και με το «καλημέρα» το επιβεβαίωσε με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ τον οποίο κέρδισε με το ελάχιστο σκορ 1-0. Ήταν μία αρχή η οποία θα είχε και συνέχεια.

Την 3η αγωνιστική ο Απόλλων Καλαμαριάς γνώρισε την «φιλοξενία» της Ξάνθης και έφυγε ηττημένος με 2-0.

Την 4η αγωνιστική η Ξάνθη αγωνίστηκε πάλι στην έδρα της και κέρδισε με 1-0 τον Λεβαδειακό. Με αυτή τη νίκη η Ξάνθη μετά από τέσσερις (4) αγωνιστικές είχε 10 βαθμούς. Μόλις δύο (2) λιγότερους από τον Ολυμπιακό ο οποίος είχε το απόλυτο με 12 βαθμούς.

Την 6η αγωνιστική, και μετά το διπλό στην έδρα του Ατρόμητου με 0-1, η Ξάνθη «διέλυσε» τον Ηρακλή με 4-1 και βρέθηκε να είναι πρώτη με 16 βαθμούς έναντι 15 του Ολυμπιακού ο οποίος την ίδια αγωνιστική έχασε στην έδρα του από τον ΠΑΟΚ με 1-2!

Η μόνη απώλεια βαθμών ήταν η «λευκή» ισοπαλία με 0-0 στην έδρα του ΟΦΗ την δεύτερη αγωνιστική.

Αν και την επόμενη αγωνιστική (7η) η Ξάνθη γνώρισε την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα χάνοντας με 3-2 στην έδρα του Αιγάλεω, παρέμεινε στην 1η θέση καθώς ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Κρήτη και στον ΟΦΗ, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 1-0.

Η Ξάνθη κράτησε την πρώτη θέση της βαθμολογίας και την 8η αγωνιστική μιας και νίκησε στην έδρα της την Λάρισα με 1-0!

Έτσι την 9η αγωνιστική στο γήπεδο Καραϊσκάκη είχαμε «ντέρμπι» κορυφής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ξάνθη.

Η ακριτική ομάδα δεν τα κατάφερε στην έδρα του Πρωταθλητή Ολυμπιακού και έχασε με 2-0. Ταυτόχρονα έχασε και την πρώτη (1η) θέση της βαθμολογίας από τους «ερυθρόλευκους» αλλά και την δεύτερη θέση από την ΑΕΚ η οποία την προσπέρασε στην βαθμολογία για έναν πόντο.

Η ήττα από τον Ολυμπιακό φαίνεται να επηρέασε την άπειρη σε πρωταθλητισμό Ξάνθη, με συνέπεια να παραχωρήσει ισοπαλία με σκορ 1-1 στον Ιωνικό την επόμενη (10η) αγωνιστική. Ήταν η πρώτη απώλεια βαθμών στην έδρα της.

Την ήττα γνώρισε και την 11η αγωνιστική στην έδρα του Παναθηναϊκού με σκορ 2-1, με συνέπεια ο αρχικός ενθουσιασμός να κοπάσει.

Παρά τις συνεχόμενες απώλειες βαθμών η Ξάνθη βρήκε το κουράγιο να ανασυνταχθεί και την 12η αγωνιστική πήρε καθαρό «διπλό» στην έδρα του Πανιωνίου με σκορ 0-2. Η ηρεμία και η σιγουριά στην ομάδα επανήλθε.

Η 13η αγωνιστική δεν ήταν έτσι όπως την ήθελαν στην Θρακιώτικη ομάδα. Η Καλλιθέα αντιστάθηκε και έφυγε με το 2-2 από την Ξάνθη.

Μετά από 13 αγωνιστικές η Ξάνθη είχε οπισθοχωρήσει στην βαθμολογία, κατέχοντας πλέον την 4η θέση με 24 βαθμούς. Καθόλου άσχημα για την ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη!

Πρώτος ήταν ο Ολυμπιακός με 33 βαθμούς, με 11 νίκες και 2 ήττες συνολικά, ακολουθούσε η ΑΕΚ με έναν πόντο λιγότερο από τους «Πειραιώτες» και η Ξάνθη ισοβαθμούσε με τον Παναθηναϊκό στην 4η θέση.

Την 14η αγωνιστική η Ξάνθη «γκελάρισε» στην έδρα του Ακράτητου στην Αθήνα (ο οποίος υποβιβάστηκε στο τέλος της χρονιάς) χάνοντας με 2-0.

Οι συνεχόμενες απώλειες βαθμών έδειξαν στην Ξάνθη την δυσκολία του Πρωταθλητισμού. Προσγείωσαν την ακριτική ομάδα στην πραγματικότητα αν και η μέχρι τότε πορεία της, της είχε εξασφαλίσει την κατηγορία. Δεν ήταν και λίγο για την Θρακιώτικη ομάδα.

Το «απόρθητο» της έδρας της το επιβεβαίωσε και την επόμενη, τελευταία αγωνιστική (15η), όταν έφερε «λευκή» ισοπαλία με 0-0 με αντίπαλο την 2η μέχρι τότε στην βαθμολογία ΑΕΚ.

Έτσι με το τέλος του πρώτου γύρου η Ξάνθη ήταν στην 4η θέση με 25 βαθμούς έναντι 39 του Ολυμπιακού.

Στην έδρα της είχε 5 νίκες και 3 ισοπαλίες και εκτός έδρας είχε 2 νίκες 1 ισοπαλία και γνώρισε την ήττα 4 φορές. Αντί να παλεύει στις τελευταίες θέσεις, η σούπερ ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη διεκδικούσε θέση στην Ευρώπη!

Την 16η αγωνιστική η Ξάνθη έχασε δύσκολα στην έδρα του ΠΑΟΚ με σκορ 1-0. Οκτώ αγωνιστικές πριν οι «ακρίτες» ήταν στην 1η θέση με έναν βαθμό διαφορά από τον Ολυμπιακό, και οκτώ αγώνες μετά υπολείπονταν των «Πειραιωτών» 15 βαθμούς!

Σκληρή η πραγματικότητα!

Η κακή εικόνα της Ξάνθης στις τελευταίες αγωνιστικές συνεχίστηκε και την 17η αγωνιστική όταν παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία 0-0 στον ΟΦΗ.

Νέα ήττα για την Θρακιώτικη ομάδα σημειώθηκε την 18η αγωνιστική από την Καλαμαριά στην Θεσσαλονίκη. Οι «πόντιοι» πήραν την νίκη με σκορ 2-1 ρίχνοντας την Ξάνθη στην 6η θέση του πρωταθλήματος.

Παρά τις κακές εμφανίσεις και τις ήττες η Ξάνθη μάζεψε τα κομμάτια της και την 19η αγωνιστική «πέρασε» με 0-2 από την έδρα του Λεβαδειακού. Η ηρεμία και η πίστη στις δυνατότητες της ομάδας επέστρεψαν στους Ξανθιώτες.

Με τον αέρα της εκτός έδρας νίκης στην Λειβαδιά, η Ξάνθη κέρδισε στην έδρα της τον Ατρόμητο με το «ισχνό» 1-0 δημιουργώντας ξανά ελπίδες στην ομάδα.

Οι ελπίδες αυτές κόπασαν την 21η αγωνιστική καθώς η Ξάνθη έχασε με σκορ 2-0 από τον Ηρακλή στην Θεσσαλονίκη.

Μία κρύο μία ζέστη για τους Θρακιώτες οι οποίοι την 22η αγωνιστική πήραν το “τρίποντο” στην έδρα τους με αντίπαλο το Αιγάλεω με σκορ 1-0, διατηρώντας την 4η θέση με έναν βαθμό περισσότερο από τον Ηρακλή που ακολουθούσε.

Η Λάρισα ήταν η ομάδα η οποία στην έδρα της νίκησε καθαρά με 3-1 την Ξάνθη την 23η αγωνιστική, με συνέπεια ο Ηρακλής να προσπεράσει τους «ακρίτες».

Έκπληξη «πρώτου βαθμού» ήταν η μεγάλη νίκη της Ξάνθης με σκορ 1-0 στην έδρα της εναντίον του πρωταθλητή και πρωτοπόρου Ολυμπιακού την 24η αγωνιστική. Η δύναμη της έδρας της φάνηκε και με αντίπαλο τους «Πειραιώτες» του Τροντ Σόλιντ.

Το «χρυσό» γκολ πέτυχε με εντυπωσιακή κεφαλιά ο Καζάκης!

Η Ξάνθη διατηρούσε το αήττητο μετά από 12 εντός έδρας παιχνίδια με απολογισμό 8 νίκες και 4 ισοπαλίες!

Την επόμενη αγωνιστική (25η) η Ξάνθη πήρε το «Χ» στην έδρα του Ιωνικού με 1-1 και την 26η αντιμετώπισε στην έδρα της τον Παναθηναϊκό!

Κατάφερε να μείνει αήττητη μετά το 1-1 με τους «πράσινους». Τις είχαν απομείνει μόλις δύο (2) αγώνες για να διατηρήσει την έδρα της αλώβητη.

Μετά τον Παναθηναϊκό η Ξάνθη την 27η αγωνιστική αντιμετώπισε στην έδρα της τον Πανιώνιο τον οποίο νίκησε με 1-0. Η άμυνα της έδινε την σιγουριά και η επίθεση τις νίκες. Έστω και με ένα γκολ διαφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Την 28η αγωνιστική οι Ξανθιώτες ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα και γνώρισαν την ήττα από την Καλλιθέα η οποία και αυτή έπεσε κατηγορία!

Η προτελευταία αγωνιστική (29η) ήταν το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι των «ακριτών» στην έδρα τους και αντίπαλος ήταν ο υποβιβασμένος Ακράτητος.

Η Ξάνθη δεν συνάντησε κάποιο πρόβλημα και με το 2-0 υπέρ της με αντίπαλο τον Ακράτητο διατήρησε το αήττητο της έδρας της μετά από 15 αγωνιστικές!

Η πολύ καλή πορεία της Ξάνθης επιβεβαιώθηκε την τελευταία αγωνιστική όταν πήρε ακόμη μία «λευκή» ισοπαλία από την ΑΕΚ στο «Σπύρος» Λούης» της Καλογρέζας!

Ήταν μία ονειρική χρονιά για τον Γιάννη Ματζουράκη και την Ξάνθη!

Είχε καταφέρει να τερματίσει 5η στην τελική βαθμολογία με 47 βαθμούς συνολικά και να πάρει Ευρωπαϊκό «εισιτήριο» για 3η φορά στην ιστορία της.

Η Ξάνθη είχε τερματίσει στην 4η θέση την προηγούμενη σεζόν, πάλι με τον Ματζουράκη προπονητή, και η 5η θέση της σεζόν 2005-2006 την έβαλε μέσα στις καλύτερες ομάδες του Πρωταθλήματος στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Οι νίκες εντός έδρας με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό (με 1-0 στα δύο παιχνίδια) ήταν οι καλύτερες στιγμές της αήττητης εντός έδρας πορείας τους!

Σε δύο σεζόν (2004-2005 και 2005-2006) η Ξάνθη είχε ηττηθεί μόνο μία φορά στην  έδρα της. Είχε ένα γήπεδο-φρούριο στο οποίο γονάτιζαν όλες οι «μεγάλες» ομάδες. Είχε καταφέρει να παίξει για δύο συνεχόμενες χρονιές στην Ευρώπη και ταυτόχρονα είχε καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου ως μία ομάδα η οποία παρά την φυγή όλων των «ταλέντων» της κατάφερνε να διατηρείται στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τη σεζόν 2005-2006 οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ηρακλής, οι οποίοι τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις με την παραπάνω σειρά είχαν μία ήττα στην έδρα τους!

πηγή: sportshistory.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button