Άλλα αθλήματαΜαχητικά αθλήματα

Ηλίας Ηλιάδης: Σαν σήμερα το πρώτο χρυσό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο

Έντεκα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που ο Ηλίας Ηλιάδης κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο.

Έντεκα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που ο Ηλίας Ηλιάδης κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο.

Σαν σήμερα στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, ο Ηλίας Ηλιάδης, χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας (το 2004) γίνεται ο πρώτος Έλληνας τζουντόκα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών.

Ο 24χρονος τότε Ηλιάδης είχε κερδίσει στον τελικό της κατηγορίας των -90 κιλών τον 19χρονο Ιάπωνα Νταίκι Νισιγιάμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο που διεξάγεται στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Ο 34χρονος σήμερα τζουντόκα θεωρείται ο καλύτερος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών στο τζούντο με 13 μετάλλια (8 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα) σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Μεσογειακούς Αγώνες.

Ο Ηλίας Ηλιάδης γεννήθηκε ως Τζαρτζίλ Ζβιαντουαρί στην Αχμέτα της Γεωργίας στις 10 Νοεμβρίου 1986. Το 2000, υιοθετήθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή του τζούντο, Νίκο Ηλιάδη. Η οικογένεια Ηλιάδη, μικρασιατικής καταγωγής παλινοστούντες από τη Γεωργία, είχε εγκατασταθεί αρχικά στον Πελαργό και, το 1995, στο Αμύνταιο.

Ο Νίκος Ηλιάδης, αργότερα ομοσπονδιακός προπονητής της ελληνικής εθνικής ομάδας τζούντο ίδρυσε την ίδια χρονιά, μαζί με τον αδελφό του Μεραμπί, τον αθλητικό σύλλογο «Φίλιππος» στον οποίο γράφτηκε και ο Ηλίας Ηλιάδης.[1]

Ξάδελφός του είναι ο Ζουράμπ Ζβιανταουρί, «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, στην κατηγορία των 90 κιλών.

Πηγή: Sportime.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button