Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Παναχαϊκή, η πρώτη ελληνική επαρχιακή ομάδα που έπαιξε στην Ευρώπη

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1973 η Παναχαϊκή έγινε η πρώτη ελληνική επαρχιακή ομάδα που αγωνίστηκε στα Κύπελλα Ευρώπης.

Με τον σπουδαίο Κώστα Δαβουρλή στη σύνθεσή του, ο αχαϊκός σύλλογος, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την έξοδό του στο Κύπελλο UEFA, με την 4η θέση (16 νίκες, 12 ισοπαλίες, 6 ήττες, τέρματα 42-27) που κατέλαβε στο πρωτάθλημα της Α` Εθνικής.

Μάλιστα, στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν, μέσα στην Τούμπα, η Παναχαϊκή είχε νικήσει 5-3 τον ΠΑΟΚ (με «χατ τρικ» του «Έλληνα Πελέ»), από τον οποίο στέρησε τον τίτλο του πρωταθλητή.

Μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 45 χρόνια, η Παναχαϊκή κληρώθηκε ν` αντιμετωπίσει την αυστριακή Γκράτσερ για τη φάση των «64» του Κυπέλλου UEFA. Στο γήπεδο της Πάτρας δεν είχε τοποθετηθεί χλοοτάπητας κι έτσι ο αγώνας έγινε στο «Απόστολος Νικολαίδης» παρουσία περίπου 11.000 θεατών.

Η παρθενική παρουσία της Παναχαϊκής στην Ευρώπη συνδυάζεται με νίκη 2-1 επί των Αυστριακών. Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι Μιχαλόπουλος στο 16` και Σπεντζόπουλος στο 43`, ενώ για την Γκράτσερ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κοζέλνικ στο 30`.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Μακ Γκίνες): Τζανετουλάκος, Σιδέρης, Λεβέντης, Καλφίν, Ανδρούτσος, Στραβαπόδης, Παππάς, Λεβεντάκος, Σπεντζόπουλος (75` Αυγερινόπουλος), Μιχαλόπουλος, Δανδέλης (80` Σπυρόπουλος).

Τον επόμενο μήνα και στον επαναληπτικό του «Λιμπενάουε Καζινό» (3 Οκτωβρίου), η Παναχαϊκή έκανε την υπέρβαση επικρατώντας 1-0 με το τέρμα του Σπεντζόπουλου στο 49`.

Η ιστορική πρόκριση έβγαλε τους Πατρινούς στον δρόμους, ενώ ήταν πρώτο θέμα -για αρκετές ημέρες- στις εφημερίδες της εποχής … Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Στη φάση των «32» η Παναχαϊκή αντιμετωπίζει στην Πάτρα αυτή τη φορά την ολλανδική Τβέντε με την οποία έρχεται ισόπαλη 1-1, με τον Δαβουρλή να σκοράρει στο 11ο λεπτό. Στον επαναληπτικό, η Τβέντε συνέτριψε 7-0 τους Πατρινούς, οι οποίοι πάντως είχαν αφήσει το ευρωπαϊκό τους στίγμα, ως η πρώτη ελληνική επαρχιακή ομάδα που έπαιξε εκτός συνόρων…

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button