Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Άρης: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

Ο Άρης έχει μεταγραφικό πλάνο, έχει καταλήξει επίσης στο σχέδιο ελάφρυνσης του ρόστερ αλλά κάθε συζήτηση αρχίζει και τελειώνει σ’ ένα ερωτηματικό το οποίο αφορά τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεταγραφών…

Ο Άρης έχει μεταγραφικό πλάνο, έχει καταλήξει επίσης στο σχέδιο ελάφρυνσης του ρόστερ αλλά κάθε συζήτηση αρχίζει και τελειώνει σ’ ένα ερωτηματικό το οποίο αφορά τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεταγραφών…

Η αλήθεια είναι ότι, οτιδήποτε συζητείται στον Άρη ακουμπάει σε θεωρητική βάση γιατί ανεξαρτήτως της αίσθησης που επικρατεί στο εσωτερικό του οργανισμού για τη δικαίωσή του από το CAS, είτε μέσω αθώωσης επί της προσφυγής «κατάρριψης» της απόφασης Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA είτε της παροχής επιπλέον χρόνου (σ. σ. όπως για παράδειγμα αποφασίστηκε πέρυσι η αναστολή εκτέλεσης της ποινής), αυτή τη στιγμή η ομάδα δεν γνωρίζει αν θα έχει δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών.

Στην πραγματικότητα, λίγο πολύ είχε υποψιαστεί ότι η κατάσταση θα έφτανε στο τωρινό σημείο, γι’ αυτόν τον λόγο το περασμένο καλοκαίρι επέλεξε τη λογική των πολυετών συνεργασιών ούτως ώστε να είναι εξασφαλισμένη σε κάθε ενδεχόμενο. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν 17+5 συμβόλαια ποδοσφαιριστών, δίχως να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτή τη λίστα οι παίκτες που έχουν παραχωρηθεί υπό τη μορφή δανεισμού. Μάλιστα, για μερικούς εξ’ αυτών δεν υπάρχει η πρόθεση παραμονής τους στην ομάδα, αλλά η εποχή δεν ενδείκνυται για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Η λίστα των «σίγουρων»

Στη συνάντηση που επικύρωσε τη συμφωνία του Θόδωρου Καρυπίδη με τον Άκη Μάντζιο για τη διετή επέκταση της συνεργασίας τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως επί του αγωνιστικού σχεδιασμού της επόμενης σεζόν και κατέληξαν στην απόφαση ότι θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον έξι ποιοτικές προσθήκες, εφόσον ασφαλώς διασφαλιστεί το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει αναλλοίωτος ο βασικός κορμός της ομάδας καθώς επίσης και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που έχουν συμβόλαια, θα παραμείνουν στην ομάδα.

Η περίπτωση του Λούκας Σάσα είναι ξεχωριστή καθώς πρόσφατα ο Βραζιλιάνος μέσος επέκτεινε τη συνεργασία του έως το καλοκαίρι του 2024. Από εκεί και πέρα, συμβόλαιο που λήγει αλλά υπάρχει δεδομένη απόφαση για την ανανέωσή του είναι αυτό του Γιώργου Δεληζήση. Αυτή η συμφωνία θα επικυρωθεί εντός των επόμενων ωρών. Σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει συνεργασία ενός έτους και σε περίπτωση δικαίωσης της ΠΑΕ Άρης από το CAS, θα επεκταθεί έως το καλοκαίρι του 2023.

Συμβόλαια έχουν και θα παραμείνουν οι Λίντσεϊ Ροζ, Ντάνιελ Μαντσίνι, Χουλιάν Κουέστα, Κριστιάν Γκάνεα, Ντάνιελ Σούντγκρεν, Εμάνουελ Σάκιτς, Τζέιμς Τζέγκο, Χαβιέρ Ματίγια, Μπρούνο Γκάμα, Φακούντο Μπερτόγλιο, Δημήτρης Μάνος, Ματέο Γκαρσία, Μπρούνο, Λερίν Ντουάρτε.

Η «μαύρη» λίστα

Βγάζοντας από την εξίσωση τον Νικόλα Ιωάννου του οποίου ο δανεισμός ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχει πρόθεση ανανέωσής τους, ανεξαρτήτως της απόφασης του CAS, στον Άρη ήδη έχουν καταλήξει στην έναρξη συζητήσεων για τον τερματισμό δύο συμβολαίων. Έργκυς Κάτσε και Κώστας Μήτρογλου δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο της επόμενης χρονιάς. Μόνο για δύο λόγους μπορεί να διατηρηθούν στην ομάδα. Στην περίπτωση αρνητικής απόφασης από το CAS κι εφόσον βρεθεί τρόπος εξομάλυνσης των σχέσεών τους με τον Άκη Μάντζιο (αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες) είτε στο ενδεχόμενο που – κυρίως στην περίπτωση του Μήτρογλου – δεν βρεθεί σημείο επαφής για τη λύση του συμβολαίου. Η υπόθεση του πολύπειρου φορ εμπεριέχει υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς το συμβόλαιο της επόμενης χρονιάς προβλέπει ένα ποσό της τάξεως των 600.000 ευρώ. Για να βρεθεί η χρυσή τομή, θα πρέπει να προκύψει ενδιαφέρον από άλλη ομάδα, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει στα χέρια του κάτι χειροπιαστό.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται και το όνομα του Ζακαρί Μπουσέ ο οποίος έχει συμβόλαιο έως το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά δεν είναι στο πλάνο της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, το μέλλον του Γάλλου τερματοφύλακα θα εξαρτηθεί από την απόφαση του CAS καθώς στο ενδεχόμενο απόρριψης της προσφυγής του Άρη, αυτομάτως ο Μπουσέ θα παραμείνει υποχρεωτικά στην ομάδα διότι θα εξανεμιστεί κάθε πιθανότητα αντικατάστασής του.

Αντιθέτως, στις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αλλαγή δεδομένων στην περίπτωση του Σάντε Σίλβα. Ο Πορτογάλος επιθετικός δεν είχε πιθανότητες παραμονής, πλέον όμως στον Άρη κάνουν δεύτερες σκέψεις και είναι δεδομένο ότι θα μπουν σε διαδικασία συζήτησης με τη Γουέστ Χαμ η οποία έχει τα δικαιώματά του, με την ελπίδα ότι θα ρίξουν το ποσό της αγοράς από τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, το συμβόλαιο του Σίλβα λήγει το καλοκαίρι του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να επεκταθεί για έναν χρόνο και μετά να γίνει συζήτηση για το μέλλον του.

Οι «αμφίβολοι»

Όπως ισχύει σε κάθε ζήτημα αγωνιστικού χαρακτήρα, έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση η απόφαση του CAS θα διαμορφώσει τη λίστα των παικτών οι οποίοι είτε θα παραχωρηθούν δανεικοί, είτε θα επιδιωχθεί η λύση της συνεργασίας. Για τον Μάριο Σιαμπάνη, δύο είναι τα ενδεχόμενα. Είτε να παραμείνει στην ομάδα ως τρίτος, είτε να παραχωρηθεί υπό τη μορφή δανεισμού. Ο Γιοχάν Μπεναλουάν έχει συμβόλαιο για την ερχόμενη σεζόν αλλά δεν έχει παρθεί απόφαση για το μέλλον του. Το πιθανότερο είναι να παραμείνει, εφόσον όμως συμβιβαστεί με την ιδέα ενός υποστηρικτικού ρόλου στην ομάδα.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια λίστα παικτών οι οποίοι πιθανότατα θα δοθούν δανεικοί. Πρόκειται για τους Αλί Αντέμ, Κώστα Χατζηπιρπιρίδη, Απόστολος Μαρτίνης, Παναγιώτης Σενγκέργκης, Χρήστος Μαρμαρίδης. Εκτός κι αν στο διάστημα της προετοιμασίας πείσουν τον Άκη Μάντζιο ότι αξίζουν μια θέση στο αγωνιστικό πλάνο του. Σε ότι αφορά τους Πέτρο Μπαγκαλιάνη, Πέτρο Μπακούτση, τα συμβόλαιά τους λήγουν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί πρόθεση ανανέωσης των συνεργασιών.

Εκκρεμούν οι αποφάσεις για Ντάτκοβιτς, Λόπεθ

Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν συμβόλαιο και για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο – αυτό του Τόνι Ντάτκοβιτς λήγει το καλοκαίρι του 2023 – αλλά δεν είναι στο πλάνο της επόμενης χρονιάς. Το μέλλον του Κροάτη στόπερ δείχνει προδιαγεγραμμένο καθώς η Καρταχένα σκοπεύει να εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον για την αγορά των δικαιωμάτων του. Για την ακρίβεια, ο Ντάτκοβιτς παραχωρήθηκε στην ισπανική ομάδα (υπό τη μορφή δανεισμού) τον περασμένο Γενάρη και ικανοποίησε με την παρουσία του. Αν η Καρταχένα καταθέσει πρόταση η οποία θα είναι παραπλήσια του ποσού (περίπου 100.000 ευρώ) που είχε καταβάλει η ΠΑΕ Άρης για την αγορά του παίκτη, αυτομάτως ο Ντάτκοβιτς θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ισπανία και ο Άρης θα αποδεσμεύσει ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του.

Η περίπτωση του Κριστιάν Λόπεθ είναι δυσκολότερη διότι ο Ισπανός επιθετικός προβλέπεται να επιστρέψει στη δράση στα τέλη του χρόνου. Πρόσφατα εξέφρασε την επιθυμία λήψης μιας δεύτερης ευκαιρίας, αλλά στο πλάνο του Άρη δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του. Πιθανότατα θα γίνει απόπειρα για τη λύση του συμβολαίου του με σκοπό την ελάφρυνση του μπάτζετ με επιπλέον (περίπου) 300.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του ποδοσφαιριστή. Πάντως, στο διάστημα της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ο Άκης Μάντζιος είχε εξάρει την επαγγελματική συμπεριφορά του παίκτη.

Το πλάνο περιλαμβάνει 6-7 μεταγραφές

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και το CAS, είναι δεδομένο ότι θα γίνουν τουλάχιστον έξι προσθήκες. Για την ακρίβεια θα επιδιωχθούν συνεργασίες με στόπερ, αριστερό μπακ, αμυντικό χαφ, επιτελικό μέσο, αριστεροπόδαρο winger και σέντερ φορ. Το πλάνο περιλαμβάνει και δύο ακόμη κινήσεις στο ενδεχόμενο που προκύψουν αποδεσμεύσεις ή πωλήσεις. Για παράδειγμα, στην ΠΑΕ Άρης δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο πώλησης του Λίντσεϊ Ροζ στην περίπτωση που προκύψει σοβαρό ενδιαφέρον. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός «πολιορκήθηκε» από ομάδες της Τουρκίας αλλά και από τον Ερυθρό Αστέρα, πλέον όμως θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαπίστωσης της πραγματικής αξίας της μετοχής στο χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αν δηλαδή παραχωρηθεί ο Ροζ, αυτομάτως οι «κίτρινοι» θα κινηθούν για την απόκτηση δύο κεντρικών αμυντικών.

Πάμε στους σέντερ φορ. Στο ενδεχόμενο αποδέσμευσης τόσο του Κώστα Μήτρογλου όσο και του Κριστιάν Λόπεθ, αυτομάτως ο Άρης θα κινηθεί για την απόκτηση δύο φορ.

Από πού θα ψωνίσει;

Μέσα από τη διαδικασία ελέγχου των εφικτών περιπτώσεων που περιλαμβάνει η ελληνική αγορά, οι «κίτρινοι» κατέληξαν στην απόφαση ότι θα πρέπει να κοιτάξουν εκτός ελληνικών συνόρων για να ενισχύσουν το ποιοτικό επίπεδο της ομάδας. Είναι αλήθεια ότι συζητήθηκαν περιπτώσεις ξένων παικτών που αγωνίστηκαν φέτος στην Interwetten Superleague και οι οποίοι διακρίθηκαν σε ομάδες οι οποίες τερμάτισαν χαμηλότερα στη βαθμολογία, καμία όμως δεν τους κέντρισε το ενδιαφέρον. Γι’ αυτόν τον λόγο τα ονόματα των συγκεκριμένων παικτών είναι πολύ χαμηλά στις λίστες και στην πραγματικότητα θα απασχολήσουν μόνο αν προκύψει ανάγκη.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button