Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Συμπληρώνονται εξήντα δύο χρόνια Α΄ Εθνικής κατηγορίας

Εξήντα δύο χρόνια Α΄ Εθνικής κατηγορίας συμπληρώνονται σήμερα. #Α_Εθνική #slgr #ιστορία #62χρόνια #slgrinterwetten

Εξήντα δύο χρόνια Α΄ Εθνικής κατηγορίας συμπληρώνονται σήμερα.

Ήταν 25 Οκτωβρίου του 1959, όταν άρχισε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής, με 16 ομάδες από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία. Η αγωνιστική άρχισε νωρίς (10:00) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου η Προοδευτική νίκησε με σκορ 1-0 τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Παγκορινθιακός – Ολυμπιακός 1-0, ΠΑΟΚ – Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης 3-2, Παναθηναϊκός – Παναιγιάλειος 2-1, Εθνικός Πειραιώς – ΑΕΚ 0-1, Πανιώνιος – Α. Ε. Νίκαιας 3-0, Δόξα Δράμας – Αρης 2-2, Ηρακλής – Απόλλων 0-0.

Από τη σεζόν 1979-80 το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό: Βάσει νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την 19η Ιανουαρίου 1979 (Ν. 879/1979), τα ποδοσφαιρικά τμήματα των συλλόγων μετατράπηκαν σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ).

Την ευθύνη της διεξαγωγής του πρωταθλήματος ανέλαβε η νεοσύστατη Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ), υπό την εποπτεία της ΕΠΟ.

Από την σεζόν 2000-2001 το πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε «Ανώτερη Κατηγορία», ενώ την αγωνιστική περίοδο 2006-07 η ΕΠΟ συναίνεσε στην αποχώρηση των 16 συλλόγων-μελών της Α΄ Εθνικής από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ), ώστε να προβούν σε ίδρυση της «Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής Κατηγορίας» (Superleague Ελλάδα), αργότερα «Super League Ελλάδα», που διαδέχθηκε την ΕΠΑΕ στη διοργάνωση του ελληνικού πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

Διαβάστε επίσης

Back to top button