Μαχητικά αθλήματαΤοπικά Σπορ

Αλί – Φρέιζερ, ή αλλιώς ο… αγώνας του αιώνα! (pics/vid)

Στις 8 Μαρτίου 1971, ο Μοχάμεντ Άλι και ο Τζο Φρέιζερ έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά, με αμοιβή 2.5 εκατ. δολάρια για τον καθέναν, σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αγώνες όλων των εποχών!

Στις 8 Μαρτίου 1971, ο Μοχάμεντ Άλι και ο Τζο Φρέιζερ έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά, με αμοιβή 2.5 εκατ. δολάρια για τον καθέναν, σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αγώνες όλων των εποχών!

Επρόκειτο για έναν αγώνα ανάμεσα σε δυο αήττητους μέχρι εκείνη τη στιγμή πρωταθλητές βαρέων βαρών και αυτό από μόνο του ήταν αρκετό ώστε να προσελκύσει την προσοχή εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον κόσμο.

Περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες θεατές που είχαν συρρεύσει στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων οι γνωστοί Χιού Χέφνερ, Ντάιαν Κίτον, Εντ Σάλιβαν, Μπάρμπαρα Στρέισαντ, Ντάστιν Χόφμαν, Νταϊάνα Ρός, Μπιλ Κόσμπι και Γούντι Άλεν ήταν έτοιμοι να παρακολουθήσουν το θρυλικό «Fight of the Century», τον μεγαλύτερο πυγμαχικό αγώνα όλων των εποχών.

Απόλυτοι πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν οι δύο αντίπαλοι, αμφότεροι αήττητοι πρωταθλητές στην κατηγορία βαρέων βαρών: ο Τζο Φρέιζερ και ο Μοχάμεντ Αλι, οποίος είχε επιστρέψει στα ρινγκ πριν από λίγους μήνες, μετά τον τριετή αποκλεισμό του εξαιτίας της άρνησής του να καταταγεί στον στρατό και της εναντίωσής του στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Το βράδυ της 8ης Μαρτίου του 1971 γνώριζε πως είχε όλα τα βλέμματα πάνω του, όμως γνώριζε επίσης πως σημαντική μερίδα Αμερικανών πολιτών, λευκών κατά βάση, τον μισούσε λόγω των πολιτικών θέσεων του, ενώ αντίθετα, ο Τζο Φρέιζερ, εκτός των ρινγκ ήταν ένας ταπεινός και διακριτικός άνθρωπος.

Η πολιτική, η θρησκεία, το αντιπολεμικό κίνημα αλλά και οι χαρακτήρες των δύο μποξέρ έδωσαν μια άλλη, ξεχωριστή διάσταση σε αυτό που συνέβη στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ονομασία που συνοδεύει τον αγώνα αυτό μέχρι τις μέρες μας: «Η μάχη του αιώνα».

Μετά από 15 σκληρούς γύρους, ο Άλι υπέστη νοκ-ντάουν για μόλις τρίτη φορά στην καριέρα του, δεχόμενος το αριστερό χουκ – σήμα κατατεθέν του Φρέιζερ. Σηκώθηκε γρήγορα, θέλοντας να προσποιηθεί πως δεν συμβαίνει αυτό που όλοι έβλεπαν.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη (9-6, 11-4, 8-6 οι βαθμολογίες των τριών κριτών, όλες υπέρ του Φρέιζερ), ωστόσο ο αγώνας ήταν τόσο βίαιος που οι δυο πυγμάχοι μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Ο Τζο Φρέιζερ ανακηρύχτηκε νικητής και αναμφισβήτητος -για όλους, πλην του Άλι τουλάχιστον – Παγκόσμιος Πρωταθλητής βαρέων βαρών, ο οποίος στράφηκε στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο, δικαιώθηκε, βγαίνοντας τελικά αυτός νικητής.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button