ΑκαδημίεςΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Ακαδημίες: «Στοπ» από τη Super League στις διοργανώσεις Κ16 και Κ18

Η Λίγκα αποφάσισε να μην διεξαχθούν άλλες διοργανώσεις υποδομών και αφήνει εκτός αγώνων για πέντε μήνες τα «παιδιά του Covid»

Η Λίγκα αποφάσισε να μην διεξαχθούν άλλες διοργανώσεις υποδομών και αφήνει εκτός αγώνων για πέντε μήνες τα «παιδιά του Covid»

Σε μία απίστευτη και ακατανόητη απόφαση προχώρησαν οι σύλλογοι της Super League. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Gazzetta δεν πρόκειται να διεξαχθούν τα πρωταθλήματα Κ16 και Κ18 που θα ξεκινούσαν τον Απρίλιο. Η απόφαση, όπως όλα δείχνουν, έχει να κάνει με οικονομικούς λόγους καθώς οι περισσότεροι σύλλογοι δεν ήθελαν να επιβαρυνθούν με περαιτέρω έξοδα, θεωρώντας ότι με την εφετινή απρόσκοπτη διεξαγωγή όλων των διοργανώσεων υποδομών (Κ15, Κ17, Κ19) έγινε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν τα αντίστοιχα πρωταθλήματα διακόπηκαν ή ολοκληρώθηκαν με μεσοβέζικες λύσεις, λόγω πανδημίας.

Αυτό που δεν σκέφτηκαν, όμως, ήταν ότι τα παιδιά αυτά ηλικίας από 15 έως 18 ετών, θα ξαναπαίξουν ανταγωνιστικά μετά από τουλάχιστον 5 μήνες, στη νέα περίοδο. Και πρόκειται για ένα ηλικιακό γκρουπ που εδώ και δύο χρόνια ταλαιπωρήθηκε από τις συνέπειες του COVID-19 με τα δύο Lockdown συνολικής διάρκειας σχεδόν ενός έτους. Άρα η προετοιμασία τους και η ποδοσφαιρική τους εκπαίδευση ήταν λειψή στην πιο κρίσιμη ηλικία, όσο κι αν πολλοί από αυτούς τους παίκτες δούλεψαν ατομικά. Η ομαδική προπόνηση και –κυρίως- οι αγώνες, δεν υποκαθίστανται ούτε από την πιο σκληρή προσωπική προσπάθεια.

Το χρονικό της αναβολής ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 24 Μαρτίου. To Δ.Σ. της Super League πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη και το Νο9 της ατζέντας το θέμα ήταν «Νέες διοργανώσεις τμημάτων υποδομής». Αρχικά υπήρξε σύμπνοια ως προς την ακύρωση μόνο της διοργάνωσης Κ16, που θα είχε ως βάση την ηλικιακή κατηγορία γεννηθέντων το 2006. Στη συνέχεια τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της Κ18, στην οποία θα συμμετείχαν κυρίως παίκτες γεννηθέντες το 2004 και πέντε του 2003. Για το συγκεκριμένο τουρνουά υπήρξε κι η εξής ιδιαιτερότητα: εντάσσεται στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του νέου κανονισμού του Offside, μετά από συμφωνία της Super League με τη FIFA. Όπως είναι γνωστό, εδώ και λίγους μήνες χρησιμοποιούνται οι κάμερες και το λογισμικό VEO στο πρωτάθλημα Κ19. Τα δεδομένα αποστέλλονται στην FIFΑ που εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης του offside. Η απόφαση μη διεξαγωγής της διοργάνωσης Κ18, δημιούργησε απορίες και συνέλαβε εξαπίνης ακόμα και τους αρμόδιους κύκλους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όπως το gazzetta είναι σε θέση να γνωρίζει.

Ειδικά όσον αφορά τη νέα διοργάνωση Κ18, οι σύλλογοι ήταν ενήμεροι και είχαν συμφωνήσει από τότε που οι ομάδες της Super League έγιναν 14, δηλαδή από το 2019. Ο λόγος είναι ότι περιορίστηκαν οι αγωνιστικές του πρωταθλήματος που ολοκληρώνεται ταυτόχρονα με την κανονική σεζόν των «μεγάλων», δηλαδή δεν υπάρχουν play off. Άρα συμφωνήθηκε από τότε να υπάρξει μια «έξτρα» διοργάνωση στα πρότυπα των κυπέλλων Ευρώπης, δηλαδή όμιλοι (με γεωγραφικά κριτήρια για να περιοριστεί η δαπάνη) και στη συνέχεια νοκ άουτ για να αναδειχθεί ένας κυπελλούχος. Από όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς, το κόστος δεν είναι μεγάλο. Ευελπιστούμε οι σύλλογοι να υπαναχωρήσουν και να επεκτείνουν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των υποδομών τους για λίγες εβδομάδες ακόμα…

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button