Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Πάνω από 60 αγώνες έχει χάσει λόγω τραυματισμού ο Τσιγκρίνσκι

Αν υπάρχει συνώνυμο του παίκτη που είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, λέγεται Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι.

Δεν αποτελεί είδηση, ούτε κάτι που αγνοούσε ο κόσμος του ποδοσφαίρου, όταν ο Ουκρανός αφίχθη στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2016.

Η ποιότητα, το ταλέντο και οι παραστάσεις του συνέκλιναν στο συμπέρασμα πως είναι από τους ποδοσφαιριστές εκείνους που αν δεν αντιμετώπιζαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, θα περνούσαν από την Ελλάδα μόνο για διακοπές.

Όπως αναφερθήκαμε προ ημερών στον Μάρκο Λιβάγια και την… έφεσή του στις κίτρινες κάρτες  έτσι και στην περίπτωση του Τσιγκρίνκι, υπάρχει «κρυπτονίτης» που αφαιρεί τη δύναμή του.

Είναι οι συνεχείς τραυματισμοί που έχουν αναγκάσει την ΑΕΚ να στερηθεί την ηγετική παρουσία του και την τεράστια συμβολή του, ειδικά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και το build up από πίσω. Στον τομέα αυτό, ο 33χρονος είναι με διαφορά ο καλύτερος από όλους τους αμυντικούς της Ένωσης.

Στα τριάμιση χρόνια που βρίσκεται στην ΑΕΚ ο Τσιγκρίνσκι έχει χάσει 66 επίσημους αγώνες λόγω τραυματισμού σε σύνολο 175 που έχει δώσει η ομάδα του στο διάστημα αυτό.

Πάνω από 15 ανά χρόνο δηλαδή! Ο αριθμός είναι τεράστιος, αλλά μη λησμονούμε ότι τα αμέσως προηγούμενα χρόνια τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα (είχε μόλις 30 συμμετοχές συνολικά με Σαχτάρ και Ντνίπρο από το 2013 έως το 2016).

Αυτήν την περίοδο ο Ουκρανός ταλαιπωρείται από προβλήματα στον τετρακέφαλο και τη γάμπα, που τον έχουν αφήσει έξω από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (12/1).

Αναλυτικά οι απουσίες του λόγω τραυματισμών στο διάστημα θητείας του στην ΑΕΚ:

ΣΕΖΟΝ 2016/17 – ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ: 23 ΜΑΤΣ
Ο έμπειρος σέντερ μπακ μπαίνει πολύ δυναμικά, χωρίς προβλήματα. Όμως οι ατυχίες του χτυπούν την πόρτα τρεις μήνες μετά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Στις 14/11/2016 παθαίνει θλάση στον δεξιό τετρακέφαλο και ενώ είναι έτοιμος να επανέλθει, στις 9/12/2016 μένει εκτός με σοβαρά προβλήματα στους προσαγωγούς. Επιστρέφει τον Μάρτιο του 2017 και μόλις στο 1ο λεπτό του αγώνα κυπέλλου με τον Πλατανιά παθαίνει συντριπτικό κάταγμα αριστερής κερκίδας. Έμεινε για άλλο ένα μήνα εκτός, αλλά έκανε δυνατό come back και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 10 διαδοχικά 90λεπτα στις τελευταίες αγωνιστικές της Super League, το κύπελλο και τα πλέι οφ.

ΣΕΖΟΝ 2017/18 – ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ 15 ΜΑΤΣ
Τον Σεπτέμβριο του 2018 διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει σωστή αποκατάσταση στο σπασμένο του χέρι και υποβάλλεται σε νέα χειρουργική επέμβαση. Στους δύο μήνες απουσίας του έχασε 13 ματς και επέστρεψε τέλη Νοεμβρίου. Από τότε και έως το τέλος της σεζόν δεν αντιμετώπισε κάτι σοβαρό, πέραν μίας κάκωσης στον έσω πλάγιο τον Μάρτιο του 2018 που τον άφησε έξω από δύο ματς ανάμεσα στα οποία και το ιστορικό παιχνίδι της Τούμπας. Η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια μετά από 24 χρόνια και ο Τσιγκρίνσκι έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία πραγματοποιώντας συνολικά 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, τις περισσότερες της καριέρας του από το 2009 και μετά, όταν δηλαδή έφυγε για πρώτη φορά από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ με προορισμό τη Μπαρτσελόνα.

ΣΕΖΟΝ 2018/19 – ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ 19 ΜΑΤΣ
Η χρονιά ξεκίνησε με θλάση από τον Ιούλιο, στο φινάλε της προετοιμασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει όλη την πορεία προς τους ομίλους του Champions League και να απουσιάσει συνολικά από 7 αγώνες σε διάστημα δύο μηνών. Στις 7/2/2019 τραυματίζεται στο ισχίο σε ματς με τον Ατρόμητο και επιστρέφει στις 9/3 στο ντέρμπι με Παναθηναϊκό, αλλά τραυματίστηκε ξανά στους κοιλιακούς προσαγωγούς και έχασε άλλους οκτώ αγώνες. Επανήλθε την τελευταία αγωνιστική με τον Λεβαδειακό (5/5/2019) και στον τελικό με τον ΠΑΟΚ (11/5/2019)

ΣΕΖΟΝ 2019/20 – ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ 9 ΜΑΤΣ
Πάλι με το «καλημέρα», τραυματίζεται τον Ιούλιο στο φιλικό με τη  Μπασάκσεχιρ. Η διάγνωση ανέφερε κάκωση στο γαστροκνήμιο και είχε ως αποτέλεσμα την απουσία του από τα πρώτα 3 ματς της σεζόν. Στις 19 Νοεμβρίου υπέστη θλάση α΄ βαθμού στον αριστερό προσαγωγό και έχασε δύο ματς (ήττα με ΟΦΗ, ισοπαλία με Αρη). Πριν από μερικές εβδομάδες ένιωσε ενοχλήσεις στον αριστερό τετρακέφαλο και όταν προσπάθησε να ξαναμπεί σε κανονικό ρυθμό πονούσε στη γάμπα. Έτσι, παραμένει εκτός από τις 12 Ιανουαρίου και έχει απουσιάσει από τις αναμετρήσεις με Λάρισα, Βόλο και Ολυμπιακό και από το ματς κυπέλλου με τον Αστέρα (30/1).

ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ!
Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει χάσει ποτέ ματς της ΑΕΚ λόγω τιμωρίας. Έχει δεχθεί 10 κίτρινες κάρτες σε 91 ματς με τη φανέλα της Ένωσης. Έχει τέσσερις στο πρωτάθλημα (καμία εφέτος!), τρεις στο Europa League, μία στο Champions League και δύο στο κύπελλο Ελλάδας. Παράλληλα, αποτελεί υπόδειγμα επαγγελματία. Φυσικά υπήρξε και μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ο αλήστου μνήμης Μιγκέλ Καρντόσο τον είχε αφήσει εκτός αποστολής από το ματς της πρεμιέρας (25/8/2019) με την Ξάνθη επειδή αντέδρασε στην εμμονή του Πορτογάλου να παίζει ζώνη στα κορνερ! Αυτή ήταν και η μοναδική φορά στη θητεία του στην ΑΕΚ που έχασε ένα ματς ενώ ήταν 100% έτοιμος σωματικά!

Γιώργος Μανταίος / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button