ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Κακοκαιρία Μήδεια: Παγετός και ισχυρές χιονοπτώσεις

Με αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι μετακινούνται στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας και όχι μόνο εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έχει σαν συνέπεια σε αρκετές περιοχές της χώρας να υπάρχει πάγος αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι μετακινούνται στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας και όχι μόνο εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έχει σαν συνέπεια σε αρκετές περιοχές της χώρας να υπάρχει πάγος αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις.

Τα δόντια της άρχισε να δείχνει η κακοκαιρία «Μήδεια» καθώς έχει κυκλώσει την περιοχή της Λαμίας. Το χιόνι πέφτει με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού, στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας η κίνηση είναι λιγοστή αλλά εξελίσσεται κανονικά καθώς στην περιοχή του Μαρτίνου που είναι το πλέον κρίσιμο σημείο κατά μήκος του Εθνικού δικτύου η θερμοκρασία βρίσκεται 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν και αυτή τη στιγμή σημειώνονται αραιές βροχοπτώσεις.

Στο δρόμο από Λαμία προς Δομοκό χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση. Ο δρόμος παραμένει ανοιχτός καθώς δεκάδες μηχανήματα ρίχνουν αλάτι και απομακρύνουν το χιόνι. Ωστόσο η ορατότητα είναι ελάχιστη μιας και πυκνή ομίχλη καλύπτει την περιοχή σε μήκος περισσότερο των 30 χιλιομέτρων. Στο δρόμο Λαμίας-Μπράλου προς ‘Αμφισσα χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση αυτή την ώρα. Τα μηχανήματα κρατούν ανοιχτό το δρόμο ρίχνοντας αλάτι ενώ υπάρχει πυκνή ομίχλη που επιτρέπει ιδιαίτερα μικρή ορατότητα στους οδηγούς. Η διέλευση αυτού του δρόμου χρειάζεται προσοχή. Και προς τον Μπράλο, την ‘Αμφισσα αλλά και προς Δομοκό οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο δρόμο από Λαμία μέχρι το Καρπενήσι τα μηχανήματα έχουν πιάσει δουλειά από πολύ νωρίς για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο στη Ράχη Τυμφρηστού.

Στο πεδινό τμήμα οι χιονοπτώσεις ξεκινούν 12 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα. Το σύνολο των μηχανημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων έχουν αναπτυχθεί σε καθοριστικά σημεία του δικτύου ωστόσο όμως οι επιτελείς της Περιφέρειας περιμένουν ένταση των χιονοπτώσεων μετά από τρεις ώρες περίπου.

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη

Στα λευκά «ντύθηκε» ακόμη και το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης . Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας τα πάντα είχαν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο. Όσο περνούσε η ώρα το φαινόμενο γινόταν εντονότερο με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί από χιόνι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το θερμόμετρο στις 2 το ξημέρωμα έδειχνε 2 βαθμούς υπό του μηδενός, ενώ αυτή την ώρα η θερμοκρασία είναι -4 βαθμοί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονταν στις επάλξεις για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό δρόμων από τη χιονόπτωση. Υπάλληλοι των υπηρεσιών καθαριότητας έριξαν μεγάλες ποσότητες αλατιού σε πεζοδρόμια και πλατείας. Μικροί και μεγάλοι δρόμοι «ποτίστηκαν» με αλατόνερο.

Χιονίζει και στη Λάρισα

Χιονόπτωση σημειώνεται στην πόλη της Λάρισας, με την κακοκαιρία Μήδεια να έχει φτάσει στη θεσσαλική πόλη. Λόγω της χιονόπτωσης ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης.

Από την πλευρά του ο δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε προς τους πολίτες ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα σημεία της πόλης για προμήθεια αλατιού για κάθε ενδεχόμενο. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαούτσος, μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να επιχειρήσουν αν χρειαστεί τις επόμενες ώρες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία – Πότε θα χιονίσει στην Αττική
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για σήμερα Κυριακή, όπου αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», αναμένονται:

από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής 14/02 βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν αργότερα στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας μετά το απόγευμα της Κυριακής 14/02, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας).

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για τις πρωινές (πάνω) και απογευματινές ώρες (κάτω) της Κυριακής 14/02/2021 (με μπλε αποχρώσεις η βροχή ή το χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων).

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για την κακοκαιρία

Οδηγίες για πεζούς και οδηγούς που θα φανούν χρήσιμες το διάστημα που η κακοκαιρία Μήδεια θα είναι σε ισχύ εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η οποία συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει:

Οι οδηγοί:

Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει επίσης ειδικό banner με αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας. Τέλος, οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, όλο το διάστημα εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων.

H πρόγνωση της ΕΜΥ

Xιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και τα βόρεια, τα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς και της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, τις πρωινές ώρες στα δυτικά, μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 9 μποφόρ. Στη νότια νησιωτική χώρα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στρεφόμενοι βαθμιαία μέχρι το βράδυ σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά. Στα βόρεια ο παγετός θα είναι τοπικά ισχυρός και σε πολλές περιοχές ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 01 βαθμό Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και τα ορεινά-ημιορεινά της δυτικής Στερεάς, ενώ θα χιονίσει και στα ορεινά-ημιορεινά της δυτικής Πελοποννήσου καθώς και σε περιοχές της δυτικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στα νότια νότιοι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 και στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο και στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν και στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά, αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί στα βόρεια 6 με 8 μποφόρ, στα νότια 5 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 και στα βόρεια από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα κυρίως στις Κυκλάδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, από το βράδυ βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 (μηδέν) έως 08 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και τη νύχτα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου, η μέγιστη τιμή θα σημειωθεί στην αρχή της ημέρας. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 00 (μηδέν) βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου

Στη δυτική και βόρεια χώρα παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα βροχές κατά διαστήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button