Νέα από ΕλλάδαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Stoiximan Superleague: Η Κηφισιά είναι η πρώτη ομάδα που άλλαξε δυο προπονητές, οι πέντε αλώβητοι

H Κηφισιά είναι η πρώτη ομάδα της Stoiximan Superleague που προχώρησε σε δυο αλλαγές προπονητών μέσα στην τρέχουσα σεζόν. Μόνο πέντε ομάδες δεν έχουν αλλάξει τον τεχνικό τους μέχρι στιγμής.

H Κηφισιά είναι η πρώτη ομάδα της Stoiximan Superleague που προχώρησε σε δυο αλλαγές προπονητών μέσα στην τρέχουσα σεζόν. Μόνο πέντε ομάδες δεν έχουν αλλάξει τον τεχνικό τους μέχρι στιγμής.

Μετά από 53 ημέρες κοινής πορείας η Κηφισιά και ο Ντέιβιντ Νίλσεν ολοκλήρωσαν τη συνεργασία τους. Ο Δανός τεχνικός ξεκίνησε δυνατά με τη μεγάλη νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα με 4-2, όμως στη συνέχεια δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τρίποντο.

Στις επόμενες έξι αγωνιστικές η ομάδα των Βορείων Προαστίων μέτρησε πέντε ήττες και μια ισοπαλία σαν… ήττα. Ο λόγος για το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες, όπου η Κηφισιά έφτασε κοντά σε μια νίκη ψυχολογίας, όμως ισοφαρίστηκε στο φινάλε και δεν κατάφερε να πάρει βαθμολογική ανάσα.

Ο Ντέιβιντ Νίλσεν ήρθε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ζηρίνειο ως αντικαταστάτης του Γιάννη Αναστασίου. Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε να χτίσει την ομάδα της παρθενικής σεζόν στην πρώτη κατηγορία, όμως οι δυο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους στις 6 Δεκεμβρίου μετά από έναν ολόκληρο γύρο του πρωταθλήματος.

Σε 13 ματς με τον 50χρονο κόουτς η Κηφισιά είχε απολογισμό μια νίκη, πέντε ισοπαλίας και επτά ήττες. Με άλλα λόγια πήρε οκτώ από τους 12 βαθμούς που έχει μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, με έξι αγωνιστικές να απομένουν.

Μετά την αποχώρηση του Νίλσεν η Κηφισιά προχώρησε στην περίπτωση του Κώστα Μπράτσου, την οποία είχε εξετάσει και μετα την απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου και έγινε η πρώτη ομάδα της Stoiximan Superleague την τρέχουσα σεζόν που κάνει δυο αλλαγές προπονητών. Ο 46χρονος τεχνικός ανέλαβε την αποστολή να ξεκολλήσει τους νεοφώτιστους από την τελευταία θέση και να τους διατηρήσει στην κατηγορία.

Οι ομάδες που άλλαξαν προπονητή

Εκτός από την Κηφισιά που προχώρησε σε διπλή αλλαγή προπονητή ακόμα οκτώ ομάδες του πρωταθλήματος μας ξεκίνησαν τη σεζόν με άλλον προπονητή από αυτόν που έχουν σήμερα.

Καταρχάς τρεις από τις ομάδες του Big 5 απέλυσαν τον προπονητή τους, με την πιο ηχηρή περίπτωση να είναι αυτή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός έκανε σπουδαίο έργο αυτά τα 2,5 χρόνια στον Παναθηναϊκό, έφτιαξε δυνατή ομάδα, σήκωσε Κύπελλο και οδήγησε το Τριφύλλι εκ νέου στην Ευρώπη. Ο έμπειρος κόουτς αποχώρησε μέσα στις γιορτές με τον Γιάννη Αλαφούζο να δίνει τα κλειδιά στον «Αυτοκράτορα» Φατίχ Τερίμ.

Από την πλευρά του ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έφυγε από τον Ολυμπιακό μετά από έναν γύρο. Ο Ισπανός ξεκίνησε δυνατά με έξι νίκες και μια ισοπαλία στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις πρώτες επτά αγωνιστικές, όμως η βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο με 4-2 και μερικές αρνητικές εμφανίσεις στην Ευρώπη οδήγησαν τους Πειραιώτες στην αντικατάσταση του Ισπανού από τον Κάρλος Καρβαλιάλ.

Ο τρίτος «μεγάλος» που άλλαξε προπονητή ήταν ο Άρης. Οι Θεσσαλονικείς έδωσαν την ευκαιρία στον Αποστόλη Τερζή να χτίσει την ομάδα από το καλοκαίρι, όμως γρήγορα εγκατέλειψαν αυτό το πλάνο. Οι Κίτρινοι το καλοκαίρι αποκλείστηκαν από το Conference League στα πέναλτι από την Ντιναμό Κιέβου, εν συνεχεία ηττήθηκαν στις πρώτες δυο αγωνιστικές από τον ΟΦΗ και τη Λαμία, με τον Θοδωρή Καρυπίδη να αποφασίζει να προσλάβει εκ νέου τον Άκη Μάντζιο.

ΟΦΗ μπήκε στη χρονιά με… φόρα από το κλείσιμο της προηγούμενης σεζόν, όμως προσγειώθηκε απότομα. Η απόδοση των Κρητικών ολοένα και έπεφτε, η απόσταση από την εξάδα μεγάλωνε και ο Βάλντας Νταμπράουσκας αποτέλεσε παρελθόν μετά από τρεις νίκες, έξι ισοπαλίες και τέσσερις ήττες στον πρώτο γύρο.

Aκόμα μια ομάδα που ξεκίνησε με προσδοκίες τη χρονιά ήταν ο Ατρόμητος. Ο Κρις Κόουλμαν είχε κάνει καλή δουλειά επί 1,5 χρόνο, όμως η σεζόν μπήκε άσχημα με τρεις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες σε επτά αγωνιστικές. Η άσχημη εικόνα των Περιστεριωτών οδήγησε στην αντικατάσταση του Ουαλού κόουτς από τον Σάσα Ίλιτς.

Στον ΠΑΣ Γιάννινα η διοίκηση στήριξε όσο μπορούσε τον Θανάση Στάικο, όμως τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα οδήγησαν νομοτελειακά τις δυο πλευρές σε διαζύγιο. Σε 14 ματς οι Ηπειρώτες μέτρησαν μια νίκη την πρώτη αγωνιστική κόντρα στην Κηφισιά, πέντε ισοπαλίες και οκτώ ήττες με την «τεσσάρα» στην Καισαριανή να αποτελεί και το «κύκνειο άσμα».

Από την πλευρά του ο Γκάμπριελ Σούρερ κοούτσαρε μόλις έξι φορές τον Παναιτωλικό. Ο Αργεντινός τεχνικός ήταν μια επιλογή των Αργινιωτών που δεν βγήκε σε καμία περίπτωση με τον 52χρονο κόουτς να αποχωρεί μετά από τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες στις έξι πρώτες αγωνιστικές.

Τέλος ο Κώστας Μπράτσος είναι ο μοναδικός προπονητής που βρίσκουμε το όνομα του σε δυο ομάδες μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο. Ο Θεσσαλός κόουτς ξεκίνησε την χρονιά από τον Βόλο, τον οποίο είχε οδηγήσει στα play-offs της προηγούμενης σεζόν, όμως μετά από δέκα παιχνίδια πρωταθλήματος άφησε τη θέση του στον Άνχελ Λόπεθ. Το ρεκόρ του 46χρονου τεχνικού σε 10 αγωνιστικές ήταν 1-3-6.

Οι πέντε «σταθεροί»

Μέχρι στιγμής μόνο πέντε ομάδες συνεχίζουν να στηρίζουν τους προπονητές με τους οποίους ξεκίνησαν τη σεζόν. Στην ΑΕΚ όλα γυρνάνε γύρω από τον Ματίας Αλμέιδα και δικαίως. Ο Πελάδο ανέλαβε ένα διαλυμένο σύνολο, το έκανε εξαιρετική ποδοσφαιρική ομάδα, κατέκτησε νταμπλ, οδήγησε τον Δικέφαλο και πάλι σε ευρωπαϊκό όμιλο και για δεύτερη διαδοχική χρονιά διεκδικεί το πρωτάθλημα. Ο Αργεντινός έχει συμβόλαιο μέχρι το 2028.

Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Στην πρώτη του θητεία δημιούργησε την πιο επιτυχημένη ομάδα του Δικεφάλου του Βορρά, καθώς κατέκτησε το πρώτο νταμπλ του συλλόγου και στην πρώτη σεζόν της επιστροφής του οδήγησε τον Δικέφαλο του Βορρά στους «8» του Conference League και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, παρόλο που τον έχασε από την ΑΕΚ. Στην τρέχουσα σεζόν οι Ασπρόμαυροι προπορεύονται στο πρωτάθλημα, είναι στους «16» του Conference League και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι ανακοινώσεις για το νέο συμβόλαιο του Ρουμάνου τεχνικού με τον ΠΑΟΚ.

Ο Μίλαν Ράσταβατς επέστρεψε στην Τρίπολη και οδηγεί και πάλι τον Αστέρα στην εξάδα της Stoiximan Superleague. O Σέρβος κόουτς επέστρεψε το καλοκαίρι στην Αρκαδία μετά από ένα χρόνο για να πάει τους κιτρινομπλέ στα play-offs, όπως το είχε καταφέρει τη σεζόν 2020-21. O 50χρονος κόουτς έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025.

Αξιοσημείωτη είναι και η δουλειά του Λεωνίδα Βόκολου. Ο Έλληνας προπονητής ανέλαβε τη Λαμία τον περασμένο Φλεβάρη σε μια δύσκολη θέση και κατάφερε να τη σώσει την τελευταία αγωνιστική στο «θρίλερ» της Νίκαιας. Ο 53χρονος δικαιώνει τη διοίκηση που του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και έχει φτιάξει μια ομάδα που διεκδικεί τη θέση της στην εξάδα.

Τέλος, ο Πάμπλο Γκαρσία έχει δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Πανσερραϊκό στην πρώτη χρονιά της επιστροφής του στην κορυφαία κατηγορία μετά από 12 χρόνια. Μπορεί σε ένα κομμάτι της σεζόν η ομάδα του να έχασε τη φόρμα της, όμως χάρη στα «διπλά» σε Λαμία και Ζωσιμάδες βρίσκεται στο +10 από την επικίνδυνη ζώνη.

Οι προπονητές της Stoiximan Superleague 2023-24

  • ΠΑΟΚ: Ραζβάν Λουτσέσκου
  • ΑΕΚ: Ματίας Αλμέιδα
  • Παναθηναϊκός: Ιβάν Γιοβάνοβιτς – Φατίχ Τερίμ
  • Ολυμπιακός: Ντιέγκο Μαρτίνεθ – Κάρλος Καρβαλιάλ
  • Άρης: Απόστολος Τερζής – Άκης Μάντζιος
  • Αστέρας Τρίπολης: Μίλαν Ράσταβατς
  • Λαμία: Λεωνίδας Βόκολος
  • Ατρόμητος: Κρις Κόουλμαν – Σάσα Ίλιτς
  • Πανσερραϊκός: Πάμπλο Γκαρσία
  • ΟΦΗ: Βάλντας Νταμπράουσκας – Πέπε Μελ
  • Βόλος: Kώστας Μπράτσος – Άνχελ Λόπεθ
  • Παναιτωλικός: Γκαμπριέλ Σούρερ – Γιάννης Πετράκης
  • ΠΑΣ Γιάννινα: Θανάσης Στάικος – Μιχάλης Γρηγορίου
  • Κηφισιά: Γιάννης Αναστασίου – Ντέιβιντ Νίλσεν – Κώστας Μπράτσος

* H σειρά είναι με βάση την τρέχουσα βαθμολογία
** Υπηρεσιακοί: Νώντας Κουτρομάνος (Κηφισιά), Πέδρο Καραβέλα (ΟΦΗ), Γιώργος Κορακάκης (Ατρόμητος)

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button