Νέα από Κόσμο

Ώρα clasico!

Πρόκειται για κόντρα ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, ανάμεσα σε δυο διαφορετικές ποδοσφαιρικές (και όχι μόνο) φιλοσοφίες, ανάμεσα στον Μέσι και τον Κριστιάνο και τελικά, ανάμεσα σε δύο από τις σημαντικότερες ομάδες του κόσμου. Το clasico ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπάρτσα έρχεται το μεσημέρι του Σαββάτου και είναι σίγουρο ότι θα καθηλώσει εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους ανά τον πλανήτη.

Το αυριανό ματς είναι ένα ντέρμπι με μεγάλη βαθμολογική σημασία που μπορεί να κρίνει πολλά σε ότι αφορά τον τίτλο. Η Ρεάλ του Ζινεντίν Ζιντάν, μετά από μια ονειρική περσινή χρονιά όπου ανέκτησε τα σκήπτρα στην Ισπανία και έκανε το back-to-back στο Τσάμπιονς Λιγκ, πλέον αμφισβητείται. Όχι μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου πέρασε ως δεύτερη στον όμιλο πίσω από την Τότεναμ και έτυχε πάνω στην επικίνδυνη και πάμπλουτη Παρί των Νευμάρ, Καβάνι και Μπαπέ, αλλά πολύ περισσότερο στην εγχώρια διοργάνωση, την κορυφή της οποίας βλέπει…με κιάλια από το -11.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η ίδια αυτή ομάδα που πέρσι ξεπερνούσε τα εμπόδια με πυγμή και ωμή δύναμη τώρα χωλαίνει, και αν δεν κερδίσει αύριο το συγκρότημα του Βαλβέρδε μάλλον αποχαιρετά την υπόθεση τίτλος μόλις από τον Δεκέμβρη!

Ο Ζιντάν πάντως, σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται, τονίζει πως δεν ανησυχεί. Σε κάθε γκέλα από τις αρκετές που έχει κάνει η φετινή Ρεάλ, η στάση του ήταν η ίδια. “Υπομονή, θα παίξουμε καλύτερα. Δεν έχει χαθεί τίποτα”. Και ποιος θα τολμήσει να βγάλει λάθος τον Γάλλο, αυτόν που φαίνεται πως έχει το άγγιγμα του Μίδα;

Ο Ζιντάν έχει ήδη γίνει ο δεύτερος πιο πετυχημένος προπονητής στην Ιστορία της Ρεάλ. Ότι πιάνει ως τώρα, μετατρέπεται σε χρυσό ή όποιο τέλος πάντων είναι το κράμα των μετάλλων από το οποίο φτιάχνονται οι κούπες.

Υπό την καθοδήγησή του η Ρεάλ πήρε σερί Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ επέστρεψε στην κορυφή της Ισπανίας. Άλλαξε το μεταγραφικό μοντέλο του κλαμπ αφήνοντας στην άκρη τις μεταγραφές των “γκαλάκτικος” και επενδύοντας σε γηγενείς παίκτες και νεαρά ταλέντα με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης.

Έθεσε τις σωστές βάσεις για το παρόν και το μέλλον ενώ παίρνει το καλύτερο από τον Κριστιάνο, που αποτελεί το αντίπαλο δέος του Μέσι στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Τα έχει κάνει όλα τέλεια ή σχεδόν τέλεια.

Έτσι, ακόμα και φέτος που η ομάδα δεν εμφανίζει την περσινή αποτελεσματικότητα και έχει μείνει πολύ πίσω στη μάχη του τίτλου, με εκτός προγράμματος γκέλες όπως οι ήττες με Χιρόνα και Μπέτις ή οι εντός έδρας ισοπαλίες με Λεβάντε και Βαλένθια, κανείς δεν τολμάει να σηκώσει το δάκτυλο εναντίον του Ζιζού. Όχι ακόμα, τουλάχιστον…Αυτός ξέρει, είναι η επωδός της διοίκησης και των οπαδών. Μένει αυτό να φανεί και αύριο, στον αγώνα της χρονιάς όπως έχει καταλήξει να είναι το σαββατιάτικο clasico.

Από τη μεριά της η Μπαρτσελόνα βιώνει μια μεταβατική κατάσταση την οποία όμως, διαχειρίζεται ιδανικά. Ο Βαλβέρδε μπορεί να έχασε το καλοκαίρι τον Νευμάρ αλλά και τον αντικαταστάτη του (Ντεμπελέ), μπορεί να είδε το σήριαλ του Κουτίνιο να μην ολοκληρώνεται θετικά για την ομάδα, μπορεί στην πορεία να απώλεσε και τον Ουμιτί που ήταν από τους στυλοβάτες της αμυντικής γραμμής, ωστόσο δεν πτοήθηκε. Ανταποκρίθηκε άμεσα στα καθήκοντά του και εμφάνισε μια αποτελεσματική εκδοχή της Μπάρτσα παρόλο που για πρώτη φορά στην καριέρα του προπονούσε ομάδα τέτοιου βεληνεκούς.

Το “μυρμήγκι” από την πρώτη στιγμή της πρόσληψής του έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Ξεκίνησε να δουλεύει. Πολύ. Πάρα πολύ. Το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζεται πλήρως στην βαθμολογία. Η Μπαρτσελόνα είναι αήττητη μετά από 16 αγώνες με 13 νίκες και μόλις τρεις ισοπαλίες και “αναπαύεται” φυσικά στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ο προπονητής της Μπάρτσα πήρε το καλύτερο που μπορούσε από τον Παουλίνιο (τη μεταγραφή του οποίου από την Κίνα κορόιδεψαν πολλοί το καλοκαίρι…), “ανέστησε” τον Μπουσκέτς που πέρυσι είχε παρατεταμένο και πολύμηνο ντεφορμάρισμα, έκανε την καλύτερη δυνατή διαχείριση του Ινιέστα, ενώ υπό τις οδηγίες του ο τερματοφύλακας Τερ Στέγκεν έχει αλλάξει επίπεδο και κάνει εκπληκτική χρονιά.

Για τον Μέσι δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι. Συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα και αποτελεί τον φυσικό ηγέτη της ομάδας, εκείνον που την τραβά από τις λάσπες και τη βγάζει από τις δύσκολες καταστάσεις. Τον μαέστρο που κρατάει τη μπαγκέτα εντός αγωνιστικού χώρου και αρκεί μια κίνησή του, μια πάσα του, μια πρωτοβουλία, ένα σουτ για να αλλάξει η εικόνα ενός αγώνα υπέρ της Μπάρτσα. Εν ριπή οφθαλμού, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Είναι αλήθεια ότι η φετινή Μπαρτσελόνα δεν εντυπωσιάζει συχνά. Πολλές φορές είναι κυνική και αρκείται στο να πάρει αποτέλεσμα. Άλλες φορές έχει ‘νεκρά’ 45λεπτα στα οποία ασθμαίνει και ζορίζεται. Φυσικά, δεν λείπουν και τα ματς όπου οι ευκαιρίες διαδέχονται η μία την άλλη. Απλά αυτό δεν γίνεται συνέχεια, όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εκδοχές των “μπλαουγκράνα”.

Ακόμα και έτσι πάντως, τα αποτελέσματα έρχονται και αυτό είναι που μετράει. Στο αυριανό παιχνίδι το συγκρότημα του Βαλβέρδε έχει την ευκαιρία να πάρει βαθμό ή βαθμούς και να θάψει μια και καλή τις ελπίδες της μεγάλης αντιπάλου για τον τίτλο. Από το -11 ή χειρότερα, από το -14 δεν υπάρχει επιστροφή…

Αυτό το ξέρει καλά ο Μέσι, ο οποίος έχει καλή παράδοση εναντίον της Ρεάλ. Εκείνος ήταν πέρσι που της “έκλεισε το σπίτι” με γκολ στο τέλος, έστω και αν δεν έφτασε στη Μπάρτσα για να πάρει το πρωτάθλημα. Και η περσινή δεν ήταν η πρώτη φορά που της “έκλεισε το σπίτι”, καθώς το έχει ξανακάνει…

Μένει να δούμε αν φυλάει ακόμα μία από τις κλασικές του παραστάσεις για αύριο, ή αν ο Κριστιάνο θα επικρατήσει στην μεταξύ τους κόντρα. Μια κόντρα που το Σάββατο μπορεί να κρίνει πολλά στη μάχη της φετινής Λα Λίγκα…

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button