ΜεταγραφέςΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Ρίτσμοντ Μποάκιε: Ο «mr. 17 εκατ. ευρώ» που αναβαθμίζει τη Λαμία (vids)

Από μόνιμα... δανεικός, στην «Ιθάκη» του Ερυθρού Αστέρα και από εκεί, στην Ελλάδα για τη μεταγραφική υπέρβαση της Λαμίας. #slgr #lamiafc #RichmondBoakye #transfernews #season2022_2023

Από μόνιμα… δανεικός, στην «Ιθάκη» του Ερυθρού Αστέρα και από εκεί, στην Ελλάδα για τη μεταγραφική υπέρβαση της Λαμίας.

Ο Ρίτσμοντ Μποάκιε είναι έτοιμος να φορέσει τα χρώματα του ελληνικού συλλόγου και το Gazzetta σας ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του.

«Δύσκολα θα ξεχάσω την στιγμή που έπαιξα σε ένα από τα μεγάλα ντέρμπι στην ιταλική Serie B, ανάμεσα στη Σασουόλο και τη Μόντενα». Ένας άνθρωπος, που έχει κατακτήσει πολλά στην καριέρα του και έχει ζήσει μοναδικές καταστάσεις, προτιμάει να ξεχωρίσει το παραπάνω ματς ως ένα παιχνίδι που θα θυμάται για πάντα. Ο Ρίτσμοντ Μποάκιε αποτελεί τη μεταγραφική υπέρβαση της Λαμίας για την ενίσχυση της επιθετικής γραμμής και φέρνει μαζί του, ιδιαίτερα ρεκόρ, τίτλους και εμπειρίες που αναβαθμίζουν τον ελληνικό σύλλογο.

Από τα άδυτα της Γκάνας μέχρι τα τέσσερα εκατ. ευρώ που ξόδεψε για χάρη του η Γιουβέντους και από εκεί, στη τρελή αγάπη των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα προς το πρόσωπό του. Το Gazzetta κάνει μία αναδρομή στο «χρυσό» παρελθόν του και αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η έλευσή του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η «γέφυρα» για την Ευρώπη, η Σασουόλο και ο εφιάλτης των δανεισμών

Κάθε παιδί που γεννιέται στην Αφρική και δείχνει από νωρίς, το ιδιαίτερο ταλέντο του στο ποδόσφαιρο, κάνει αμέσως ότι είναι… δυνατόν για να βρεθεί στην Ευρώπη και να κυνηγήσει μία ευκαιρία για καλύτερη ζωή. Ο Ρίτσμοντ Μποάκιε δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, καθώς ήταν μόλις 15 ετών όταν η Τζένοα τον ξεχώρισε σε δοκιμαστικά που γινόντουσαν στην Άκρα της Γκάνας και αμέσως του πρόσφερε στέγη και μία προοπτική να ταξιδέψει στην Ευρώπη.

Η εξέλιξή του μέσα από τα τμήματα υποδομής ήταν τόσο ραγδαία που πριν καν ενηλικιωθεί, η Σασουόλο τον απέκτησε με την μορφή δανεισμού προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Ήταν και ο μοναδικός δανεισμός που τον βοήθησε στην εξέλιξη του. Εκείνη τη σεζόν, με τον ιταλικό σύλλογο στη Serie B, ο Γκανέζος φορ μέτρησε συνολικά δώδεκα γκολ και τρεις ασίστ σε 36 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον της χώρας.

Η Γιουβέντους, δίχως δεύτερη σκέψη, προχώρησε στην απόκτησή του και δαπάνησε συνολικά τέσσερα εκατ. ευρώ (!) για να τον κάνει δικό της, χωρίς ωστόσο να τον διατηρήσει στο ρόστερ, επιστρέφοντάς τον στη Σασουόλο, η οποία αυτή τη φορά, είχε στον πάγκο της τον Εουσέμπιο Ντι Φρανσέσκο. Κάνοντας πορεία πρωταθλητισμού, τα 11 γκολ που σημείωσε σε 32 συμμετοχές αλλά και οι έξι ασίστ, οδήγησαν τον ιταλικό σύλλογο στη Serie A, εντυπωσιάζοντας με το ποδόσφαιρό του.

Από εκεί και πέρα, άρχισε ο εφιάλτης των δανεισμών, με τον Μπόακιε να παίζει στην Ισπανία και την Έλτσε πριν η Αταλάντα τον αγοράσει έναντι 2,7 εκατ. ευρώ για να κάνει ακριβώς το ίδιο. Να τον αφήσει με ενοίκιο σε Ρόντα και Λατίνα, ρίχνοντας κατακόρυφα και την αυτοπεποίθηση αλλά και την… αξία του νεαρού επιθετικού, ο οποίος μέχρι την ηλικία των 24 ετών, είχε φτάσει να μετράει επτά διαφορετικές ομάδες.

Ο ενδοιασμός με το εθνόσημο, η επιλογή του Ερυθρού Αστέρα και η εκτόξευση

«Όταν ήμουν σε εξαιρετική κατάσταση στο ιταλικό ποδόσφαιρο, ήθελα να παίξω για την Ιταλία και να έβγαζα ιταλικό διαβατήριο». Αυτός ήταν ένας από τους κύριους ενδοιασμούς που είχε ο Μποάκιε, όμως τα θρυλικά ονόματα των Αφρικανών που τίμησαν το εθνόσημο της χώρας τους, έκανε τον νεαρό φορ να επιλέξει εν τέλει την Γκάνα, με την οποία έφτασε μέχρι την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 του 2013.

Όσο στο θέμα του συλλογικού επίπεδο, ο Μποάκιε έψαχνε με κάθε τρόπο να αποχωρήσει από την Ιταλία, όσο ήταν στη Λατίνα. «Η προτεραιότητά μου όταν έφευγα από τη Λατίνα ήταν να βρω μια ομάδα που να επιτίθεται περισσότερο και να μου δίνει καλές πιθανότητες να σκοράρω. Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν τέλειος για αυτό». Κάπως έτσι, ο Μποάκιε πήγε στον σερβικό σύλλογο τον Γενάρη του 2017.

Έτσι άρχισε και μία ιστορία απέραντης… αγάπης, με τον Γκανέζο να εξελίσσεται σε έναν από τους αγαπητούς ποδοσφαιριστές των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα και στον κορυφαίο ξένο σκόρερ της ομάδας στα χρονικά.

Μετά από ένα εξάμηνο διάλλειμα που ήταν στην Κίνα, ο Γκανέζος φορ επέστρεψε στην Σερβία και μέχρι τον Φλεβάρη του 2021, είχε ματώσει 60 φορές τα αντίπαλα δίχτυα (!) σε 104 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, γράφοντας ιστορία με τον σερβικό σύλλογο.

Έτσι άρχισε και μία ιστορία απέραντης… αγάπης, με τον Γκανέζο να εξελίσσεται σε έναν από τους αγαπητούς ποδοσφαιριστές των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα και στον κορυφαίο ξένο σκόρερ της ομάδας στα χρονικά.

Μετά από ένα εξάμηνο διάλλειμα που ήταν στην Κίνα, ο Γκανέζος φορ επέστρεψε στην Σερβία και μέχρι τον Φλεβάρη του 2021, είχε ματώσει 60 φορές τα αντίπαλα δίχτυα (!) σε 104 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, γράφοντας ιστορία με τον σερβικό σύλλογο.

Τα 17 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές και το όνειρο της επιστροφής στην Γκάνα!

Στα έντεκα χρόνια επαγγελματικής καριέρας, ο Μποάκιε έχει πανηγυρίσει αρκετούς τίτλους. Τέσσερα πρωταθλήματα Σερβίας, ένα Ιταλίας, ένα στη Serie B και τα πάντα με την Primavera της Τζένοας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό που προκαλεί… εντυπώσεις μετά την άφιξη του στη Λαμία. Ο Γκανέζος φορ έχει κοστίσει συνολικά 17 εκατ. ευρώ (!) στις μεταγραφικές του κινήσεις.

Το μεγαλύτερο είναι τα 5,5 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η κινέζικη Ζιανγκσού, κάτι που κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία του στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι το… όνειρο που έχει Μποάκιε που δεν είναι άλλο από την επιστροφή του στην Εθνική Γκάνας. Ο, 19 φορές διεθνής με την αφρικανική ομάδα, ποδοσφαιριστής ήταν παρών στο Copa Africa (ως αλλαγή έπαιξε) αλλά εκτός αποστολής στα τελευταία έξι παιχνίδια της χώρας του σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και φιλικά.

Έτσι, ο στόχος του είναι μέσω της Λαμίας, να βρεθεί και πάλι με το εθνόσημο αλλά δεν σταματάνε εκεί οι στόχοι του. «Είμαι Ashanti και θα παίξω για την Asante Kotoko πριν αποσυρθώ. Είμαι οπαδός του συλλόγου και σίγουρα θα παίξω για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αν θέλεις να παίξεις για την Κοτόκο, πρέπει να προπονηθείς πιο σκληρά και να είσαι συνεπής».

Η Κοτόκο είναι μία ομάδα στην Γκάνα, η οποία έχει την τιμητική να έχει τον πλήρη σεβασμό του Μπόακιε και αποτελεί ένα ακόμα… ιδιαίτερο όνειρο του έμπειρου φορ πριν κλείσει την καριέρα του. Μέχρι τότε, ο επόμενος σταθμός του στα 29 του χρόνια, είναι να μαγέψει με τη Λαμία και να αποδείξει πως όντως, του πάνε τα… Βαλκάνια.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button