Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Μπαλτάκος: «Φοβάμαι πολύ το Grexit»

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, σε συνέντευξή του στάθηκε στις σχέσεις Πολιτείας - Ομοσπονδίας και τον κίνδυνο GREXIT.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, σε συνέντευξή του στάθηκε στις σχέσεις Πολιτείας – Ομοσπονδίας και τον κίνδυνο GREXIT.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, έδωσε συνέντευξη στη «ΜτΚ» και το makthes.gr. Ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής Ομοσπονδίας μίλησε για:

Τις προτεραιότητες της διοίκησης της ΕΠΟ: «Οι προτεραιότητες της διοίκησής μας είναι δύο και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Ο διττός μας στόχος είναι αφενός η προαγωγή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, που αποτελεί την καρδιά και το μυαλό του αθλήματος, αφετέρου η ενίσχυση της Εθνικής ομάδας. Θέλω εδώ να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι μόνο στην Εθνική ανδρών, αλλά σε όλο το πλέγμα των ομάδων που την απαρτίζουν. Μιλάμε για 19 ομάδες, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής».

Την υπόθεση του μητρώου και γιατί η ΕΠΟ και τα σωματεία αντιδρούν: «Το ζήτημα του μητρώου είναι κρίσιμο και συναρτάται άμεσα με την ίδια την ύπαρξη των ερασιτεχνικών σωματείων. Η γραφειοκρατία με την οποία έρχονταν αντιμέτωπα τα σωματεία ήταν ήδη θηριώδης και το μητρώο αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και όχι η ενίσχυσή της. Για να μιλάμε συγκεκριμένα, θα εξηγήσω τι ακριβώς ίσχυε και πώς αλλάζουν τα πράγματα με την απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει το μητρώο.

Όπως προανέφερα, το σύστημα αδειοδότησης των ερασιτεχνικών σωματείων ήταν ήδη αφόρητα γραφειοκρατικό, αφού υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στάδια πιστοποίησης. Το πρώτο έχει να κάνει με την έγκριση από τη Δικαιοσύνη, δηλαδή την επικύρωση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο.

Το δεύτερο είναι η αναγνώριση του σωματείου από την τοπική Ένωση, πχ την ΕΠΣΜ, αλλά και από την ΕΠΟ.

Το τρίτο στάδιο είναι η εξασφάλιση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης από τη ΓΓΑ, που υπάγεται στο υφυπουργείο Αθλητισμού και το τέταρτο η παροχή άδειας από την Περιφέρεια, αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένα παιχνίδι.

Αν αθροίσουμε τα έγγραφα που απαιτούνται και στα τέσσερα αυτά διαφορετικά στάδια, θα καταλήξουμε σε έναν απίστευτο αριθμό πιστοποιητικών. Μόνο στο στάδιο της Περιφέρειας απαιτούνται εννέα έγγραφα.

Αντί, λοιπόν, να κάνουμε κάτι για να περιστείλουμε τη γραφειοκρατία, έρχεται η κυβέρνηση και προσθέτει ακόμη ένα στάδιο, το περιβόητο μητρώο, που στην ουσία συμπίπτει πλήρως με την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ, δηλαδή το τρίτο στάδιο της όλης διαδικασίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα ίδια έγγραφα ζητούνται αυτήν τη φορά από το Υφυπουργείο.

Μάλιστα, το μητρώο πρέπει να επικαιροποιείται σε ετήσια βάση. Πέραν της διαλυτικής γραφειοκρατίας, υπάρχει και ένα ζήτημα κόστους, καθώς τα ερασιτεχνικά σωματεία, δηλαδή μία παρέα ανθρώπων από ένα μικρό χωριό που κάνει το χόμπι της, θα πρέπει να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε λογιστές και δικηγόρους για να διεκπεραιώσουν αυτές τις διαδικασίες.

Το Υπουργείο λέει πως χωρίς την εγγραφή στο μητρώο, τα σωματεία δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα. Τα οδηγεί λοιπόν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση. Εκτός από τα ίδια τα σωματεία και η FIFA έχει εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι η ενίσχυση της γραφειοκρατίας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Εάν η Κυβέρνηση επιμείνει, το αποτέλεσμα θα είναι η επ’ αόριστον αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή λουκέτο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Εμείς λέμε στην Κυβέρνηση ότι θα μπορούσε η εγγραφή στο μητρώο να είναι προαιρετική, αφού υπάρχει το στάδιο 3, που προϋποθέτει την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ και το στάδιο 4, που είναι ο έλεγχος από έναν κρατικό φορέα, όπως η Περιφέρεια».

Το σκεπτικό με το οποίο η Πολιτεία αποφάσισε να θεσπίσει το μητρώο: «Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο υφίστανται δεκάδες σωματεία-σφραγίδες, τα οποία λαθροβιούν και έχουν ως μοναδικό λόγο ύπαρξης να ψηφίζουν στις εκλογές των Ενώσεων και μέσω αυτών να επηρεάζουν και τις εκλογές στην ΕΠΟ.

Πρόκειται για μία απολύτως εσφαλμένη άποψη. Υπάρχουν άλλωστε και τα φύλλα αγώνα για να πιστοποιήσουν ποια σωματεία όντως μετέχουν στα πρωταθλήματα και ποια όχι. Δεν υπάρχουν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σωματεία-σφραγίδες, όπως υπήρχαν, πιθανώς, σε άλλες Ομοσπονδίες».

Την Εθνική Ελλάδας και το εάν θα εξέταζε μέτρα όπως π.χ. την υποχρεωτική συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμού Ελλήνων στην ενδεκάδα: «Αν μπορούσαμε να το κάνουμε, θα το κάναμε αύριο το πρωί. Δυστυχώς, όμως, μία τέτοια απόφαση θα προσέκρουσε στην ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν Έλληνες, Ιταλοί και Γάλλοι. Είναι όλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Εξετάζουμε ποιες νομικές δυνατότητες υπάρχουν για να βρούμε μία λύση, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα που πρακτικά θα ήταν ανεφάρμοστα».

Τη διαιτησία και που πρέπει να ανήκει: «Η διαιτησία ανήκει στην Ομοσπονδία. Τελεία και παύλα. Δεν πρόκειται για ελληνική πατέντα. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο, σε όλες τις χώρες που μετέχουν στην παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, δηλαδή τη FIFA. Αν μία Ομοσπονδία θέλει να εκχωρήσει αυτές τις αρμοδιότητες σε κάποιον τρίτο φορέα, μπορεί να το κάνει. Μόνον, όμως, αν η ίδια το αποφασίσει».

Την αντιπαράθεση με Αυγενάκη: «Ναι, υπάρχει όντως αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Όπως ξέρετε, εξελέγην πρόεδρος της ΕΠΟ την 1η Ιουνίου. Μία μέρα πριν, στις 31 Μαΐου, ο κ. Αυγενάκης έφερε, νύχτα, μία τροπολογία στη Βουλή με την οποία θεσπίζει την επαγγελματική διαιτησία και είπε πως θα ακολουθούσε μία υπουργική απόφαση που θα εξειδίκευε τις προβλέψεις του νόμου. Η απόφαση αυτή δεν έχει εκδοθεί έως σήμερα. Με την τροπολογία αυτή, ο κ. Αυγενάκης επιχειρεί να δώσει τον έλεγχο της διαιτησίας στη λίγκα, κάτι που, όπως σας είπα, δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία αν συνέβαινε στη χώρα μας».

Το εάν η Κυβέρνηση επιμείνει το τι θα συμβεί: «Φοβάμαι πολύ το GREXIT! Πιστεύω ότι η FIFA και η UEFA δεν θα ανεχθούν αυτήν τη μεθόδευση γιατί, αν γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, θα μπορεί να γίνει μετά σε όλον τον κόσμο».

Τους διαιτητές που θα δεχθούν το πιθανό νέο καθεστώς: «Θα είμαστε υποχρεωμένοι να τους διαγράψουμε όλους από τους πίνακες. Δεν θα γίνεται αλλιώς, αφού θα έχουν καταστρατηγήσει το καταστατικό της ΕΠΟ, της UEFA και της FIFA. Όσοι είναι διεθνείς, θα πάψουν να είναι και όσοι φιλοδοξούν να γίνουν, δεν θα γίνουν ποτέ. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, ακόμη κι αν εμείς συναινούσαμε, πράγμα αδιανόητο, τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί ενώ το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα ήταν άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία».

Την επαγγελματική διαιτησία: «Δεν είμαι κατά της επαγγελματικής διαιτησίας. Κάθε άλλο. Αλλά την επαγγελματική διαιτησία θα την θεσπίσουμε εμείς, το ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε να ισχύσει από την επόμενη σεζόν. Είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της Ομοσπονδίας η θέσπιση της επαγγελματικής διαιτησίας. Ούτε της κυβέρνησης, ούτε της Λίγκας. Η Λίγκα είναι, άλλωστε, όπως έχω πει και στο παρελθόν, μία από τις Ενώσεις που υπάγονται στην ΕΠΟ, όπως η ΕΠΣΑ ή η ΕΠΣΜ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Το τι απαντά στο δίλημμα Έλληνες ή ξένοι διαιτητές: «Ο στόχος είναι στο ελληνικό πρωτάθλημα να σφυρίζουν Έλληνες διαιτητές. Αυτό θα συμβαίνει από την επόμενη σεζόν. Κατά την τρέχουσα περίοδο, όμως, θα πορευτούμε με το σχήμα που συμφωνήθηκε εξαρχής, σύμφωνα με το οποίο θα ορίζονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι».

Το τι ακριβώς συνέβη με τον αγώνα Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: «Να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Η ΚΕΔ υπάγεται διοικητικά στην ΕΠΟ, αλλά είναι πλήρως ανεξάρτητη σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της. Εμείς επιλέγουμε τον αρχιδιαιτητή, αλλά εκείνος επιλέγει τους διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες. Στο ντέρμπι ΠΑΟ – ΑΕΚ δεν επιβάλαμε στον κ. Μπένετ να αντικαταστήσει τον κ. Σιδηρόπουλο με κάποιον ξένο. Η δική μας παρέμβαση περιορίστηκε στο επίπεδο μίας παραίνεσης, την οποία ο κ. Μπένετ έλαβε υπόψη του. Αν αποφάσιζε να επιμείνει στην αρχική του επιλογή θα σφύριζε ο Σιδηρόπουλος, είτε συμφωνούσε η ΕΠΟ, είτε όχι».

Την ένταση που υπάρχει στο Πρωτάθλημα και τους φόβους ότι μπορεί να μην τελειώσει: «Όντως, υπάρχει μεγάλη ένταση, που πρέπει να εκτονωθεί. Αν δεν εκτονωθεί, ναι, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Η ΕΠΟ δεν αποτελεί, πάντως, εστία έντασης. Αντιθέτως, επιδιώκει τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Στα θέματα όμως που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, αποφασίζουμε εμείς. Συνεννοούμαστε αλλά δεν συνδιοικούμε».

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button