Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση για την αδειοδότηση στην Basket League

Ψηφίστηκε στη σημερινή (28/1) συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΑΚΕ ο Κανονισμός που αφορά τους ειδικότερους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Basket League όπως, επίσης και η διαδικασία ελέγχου και τήρησης των προϋποθέσεων που είναι υποχρεωμένες να πληρούν οι ΚΑΕ.

Ψηφίστηκε στη σημερινή (28/1) συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΑΚΕ ο Κανονισμός που αφορά τους ειδικότερους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Basket League όπως, επίσης και η διαδικασία ελέγχου και τήρησης των προϋποθέσεων που είναι υποχρεωμένες να πληρούν οι ΚΑΕ.

Το αίτημα του ΕΣΑΚΕ να έχει το δικαίωμα ελέγχου, ώστε να προκρίνει, πριν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), αν μία ΚΑΕ πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών (Basket League) πριν την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, είχε συμπεριληφθεί από την αθλητική ηγεσία στο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό που αλλάζει είναι πως η σύσταση Επιτροπής ΕΣΑΚΕ, με αρμοδιότητες να κρίνει, ακολουθώντας όσα προβλέπονται στον Κανονισμό που ψηφίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΑΚΕ, την καλή εκτέλεση των υποχρεώσεων των ομάδων, προ αδειοδότησης από την ΕΕΑ. Αν η Επιτροπή του ΕΣΑΚΕ κρίνει πως μία ΚΑΕ δεν πληροί τις προϋποθέσεις όπως αυτές θα έχουν οριστεί, ο ΕΣΑΚΕ θα μπορεί να της αρνείται το δικαίωμα συμμετοχής, πριν την ΕΕΑ. Η ΕΕΑ θα ασκεί έλεγχο επί των ομάδων που έχουν περάσει επιτυχώς από την εν λόγω Επιτροπή του ΕΣΑΚΕ και θα αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη πιστοποιητικού συμμετοχής.

Οι ΚΑΕ θα καταβάλουν δύο εγγυητικές επιστολές, μία στην Επιτροπή του ΕΣΑΚΕ και μία στην ΕΕΑ, εφόσον έχουν εγκριθεί από την πρώτη. Πέραν της εγγυητικής επιτροπής, στον κανονισμό βάσει του οποίου θα αποφαίνεται η Επιτροπή του ΕΣΑΚΕ συμπεριλαμβάνονται και άλλα κριτήρια οικονομικής φύσης, όπως η καταλληλότητα των αθλητικών εγκαταστάσεών της, η βαθμολογική θέση της ομάδας, η ύπαρξη αναπτυξιακών υποδομών και ακαδημιών αθλητών, καθώς και τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

«Μετά την επιστροφή στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων με την υπογραφή με την ΕΡΤ τριετούς συνεργασίας για όλες τις ΚΑΕ του Πρωταθλήματος, ο ΕΣΑΚΕ παρεμβαίνει ουσιαστικά και αποκτά ρόλο εγγυητή στην αδειοδότηση των ΚΑΕ,» σημείωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος.

«Οι ομάδες και οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ, στους οποίους βασίζεται η λειτουργία των ομάδων και έχουν κρατήσει «όρθιο» το επαγγελματικό μπάσκετ στην δύσκολη περιόδο της πανδημίας, θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην διαδικασία αδειοδότησης των ΚΑΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του Πρωταθλήματος, αλλά και για να γνωρίζουμε νωρίτερα από ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα ποιές ομάδες θα μετέχουν στην διοργάνωση,» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ.

«Σήμερα και μετά την θεσμική παρέμβαση που πετύχαμε σε συνεργασία με την Πολιτεία, έγινε ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του επαγγελματικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ που σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας άντεξε χάρις στην αγάπη των Ελλήνων φιλάθλων και αναπτύσσεται περαιτέρω,» υπογράμμισε ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ αναφέρεται: «Με την ψήφιση του Κανονισμού που προβλέπεται στο άρθρο 105 παράγραφος 4 του ισχύοντος αθλητικού νόμου, ολοκληρώνεται ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων που είχαν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ το προηγούμενο καλοκαίρι.

Στην σημερινή (28/1) συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΑΚΕ ψηφίστηκε ο Κανονισμός που αφορά τους ειδικότερους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Basket League όπως, επισης, η διαδικασία ελέγχου και τήρησης των προϋποθέσεων που είναι υποχρεωμένες να πληρούν οι ΚΑΕ.

Σκοπός των σημαντικών αλλαγών στις οποίες προχωρά ο ΕΣΑΚΕ είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας και του “υγιούς” ανταγωνισμού στο Πρωτάθλημα, η βελτίωση του αγωνιστικού επιπέδου και θεάματος που προσφέρει η Βasket League στους Έλληνες φίλάθλους».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button