Τοπικές Ειδήσεις

«Η Εύβοια έχει λαβωθεί στο δασικό της πνεύμονα»

Συνεχίζεται η επιχείρηση μεταφοράς και στέγασης πληθυσμού, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Συνεχίζεται η επιχείρηση μεταφοράς και στέγασης πληθυσμού, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, στην Τοπική Κοινότητα Μαντουδίου, αμέσως μετά την επιχείρηση εκκένωσης της Τ.Κ. Κηρίνθου.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαΐδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Βουρδάνος και ο Δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Δασαρχείων, της Δασικής υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ., προχώρησαν σε αναδιάταξη των επίγειων δυνάμεων στα ακόλουθα κύρια πύρινα μέτωπα:

  • Της Αγ. Άννας, το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος να κινηθεί νότια προς Κήρινθο και Μαντούδι. Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, έχει ξεκινήσει από τις νυχτερινές ώρες η διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης στο ύψος της Στροφυλιάς.
  • Της Κεράμειας, το οποίο κινείται γρήγορα προς νότια. Για να αποτραπεί η εξάπλωση, έχει ξεκινήσει από τις νυχτερινές ώρες η διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης στο ύψος της Φαράκλας.
  • Το βόρειο, το οποίο μαίνεται απειλητικά, παρά τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων με την υποστήριξη και του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Συνολικά, επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 44 οχήματα, ενώ ξεκίνησαν ρίψεις νερού από δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Ο μικρός αριθμός εναέριων μέσων δεν βοήθησε στον περιορισμό του κινδύνου, ήρθαν ενισχύσεις και έτσι επιχειρούν αυτή τη στιγμή επτά εναέρια μέσα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του ΣΟΠΠ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Το πρώτο φως της ημέρας ανέδειξε δυστυχώς μια άλλη Εύβοια, η οποία έχει λαβωθεί βαθιά στο δασικό της πνεύμονα!

»Είναι τεράστια πλέον η έκταση που έχει αποτεφρωθεί και -κυρίως- είναι πολλά τα σπίτια και οι περιουσίες που έγιναν στάχτη! Ανταποκριθήκαμε σε ότι μας ζητήθηκε, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με πρώτο μέλημα να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή. Όμως, η φυσική και υλική καταστροφή είναι τεράστια!

»Μετά από μέρες με μεγάλες ελλείψεις σε εναέρια μέσα, σήμερα το πρωί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα είναι επτά και βοηθούν πολύ στην κατάσβεση. Πρέπει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερες δυνάμεις, για να δώσουμε ένα τέλος!»

Υπενθυμίζεται, ότι είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς και στέγασης πληθυσμού, από χωριά και οικισμούς που εκκενώνονται. Έχουν εκμισθωθεί λεωφορεία, ξενοδοχειακές μονάδες και διαμορφώνονται στεγασμένοι χώροι υποδοχής, όπως το κλειστό γήπεδο Χαλκιά – Αναστασιάδη του Δήμου Χαλκιδέων.

Ξημερώματα Παρασκευής 6 Αυγούστου 2021 και σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, χρησιμοποιήθηκαν πλωτά μέσα για την απομάκρυνση πληθυσμού, από την Παραλία της Αγίας Άννας. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση και η συμμετοχή ιδιωτών με αλιευτικά και άλλα σκάφη.

Παρακαλούνται όσοι είναι αναγκαίο να κάνουν χρήση των χώρων υποδοχής να επικοινωνήσουν στα τηλ.: 2221.3.53891 Γραφείο Περιφερειάρχη,  2221.3.53690 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας, 6985734029 Μαριάννα Λιάσκου, 6947255261 Νίκος Κριτσίλης.

Διαβάστε επίσης

Back to top button