Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

SuperLeague 1: Τα 10+1 επιτεύγματα του πρώτου γύρου

Οι ποδοσφαιριστές και οι ομάδες που έγραψαν τα σημαντικότερα ρεκόρ στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος της Super League.

Οι ποδοσφαιριστές και οι ομάδες που έγραψαν τα σημαντικότερα ρεκόρ στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος της Super League.

Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος της Super League 2022-23 έχει περάσει στην ιστορία, αλλά έχει αφήσει πίσω του ξεχωριστές επιδόσεις για ποδοσφαιριστές και ομάδες που έβαλαν την σφραγίδα τους σε αυτές τις 13 αγωνιστικές. Υπάρχουν ρεκόρ που καταρρίφθηκαν μετά από χρόνια και νέες σελίδες ιστορίας που θα μείνουν χαραγμένες τόσο στη μνήμη, όσο και στα βιβλία των στατιστικών. Όλοι οι πρωταγωνιστές και τα ρεκόρ τους…

ΜΑΤΙΑΣ ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ  – 16η σεζόν στην Super League

Ο Ματίας Ιγκλέσιας αγωνίστηκε για 16η διαδοχική σεζόν στην Super League και έγινε ο ξένος με τις περισσότερες διαδοχικές παρουσίες στην ιστορία του πρωταθλήματος. Την περσινή σεζόν είχε πιάσει στην κορυφή τον Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε 15 πρωταθλήματα της Α’ Εθνική / Super League και με την πρώτη συμμετοχή του φέτος τον άφησε πίσω.
Όλα ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου 2007 όταν έκανε το ντεμπούτο του στην εντός έδρας ισοπαλία 3-3 με τον Λεβαδειακό με τα χρώματα της ΑΕΛ, για λογαριασμό της οποίας ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 319 ματς με την ΑΕΛ, τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ έχει σημειώσει συνολικά 26 γκολ.
Ο Ιγκλέσιας είναι πλέον στην κορυφή ενός πίνακα που αποτυπώνει ουσιαστικά την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και τους ξένους που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κριστόφ Βαζέχα ήταν εκείνος που είχε μέχρι τώρα το ρεκόρ, με 15 σεζόν στο πρωτάθλημα, ενώ 14 έχουν οι Μπατίστα, Τζόρτζεβιτς. Στα 13 πρωταθλήματα έχει σταματήσει ο Τόνι Σαβέβσκι.

Το 10 στα 10 του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το πρωτάθλημα με δέκα νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις και έτσι ξεπέρασε την καλύτερη του επίδοση για ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, η οποία κρατούσε από το 1994-95 και είχε 9 στα 9. Βέβαια δεν έσπασε το απόλυτο δικό του ρεκόρ σε διαδοχικές νίκες, αφού έμεινε μακριά από τις 13 που είχε την σεζόν 1959-60 και οι οποίες είχαν επιτευχθεί στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, μαζί με τον αγώνα μπαράζ.
Το σερί του Παναθηναϊκού έσπασε με το εντός έδρας 1-1 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στην 11η αγωνιστική.

Ο Νιόπλιας στη λέσχη των 600αρηδων

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 ο Νίκος Νιόπλιας μπήκε για 600ή φορά στο γήπεδο για αγώνα Super League / Α’ Εθνικής και αυτό τον έβαλε σε μια μικρή λίστα ανθρώπων που έχουν καταφέρει να συμμετάσχουν σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αγώνων της κατηγορίας. Οι συμμετοχές του αυτές χωρίζονται σε 90 ως προπονητής και σε 510 ως ποδοσφαιριστής.
Ο Νιόπλιας είχε την πρώτη γνωριμία του με την Α’ Εθνική στις 6 Νοεμβρίου 1983, όταν στο γήπεδο του Πανιωνίου μπήκε ως αλλαγή στο 75ο λεπτό της αναμέτρησης για να αντικαταστήσει τον Νίκο Πασσά. Το τελευταίου του παιχνίδι ως ποδοσφαιριστής ήταν στις 22 Μαΐου 2004, στη νίκη της Χαλκηδόνας επί του Ακράτητου με 3-1. Σε αυτές τις 510 συμμετοχές στην Α’ Εθνική σημείωσε 72 γκολ.
Το προπονητικό του ντεμπούτο το έκανε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και στις 12 Δεκεμβρίου 2009 ξεκίνησε με εκτός έδρας νίκη επί του Ηρακλή. Το επόμενο βήμα ήταν στον Ατρόμητο την σεζόν 2014-15 και η πρώτη του παρουσία ως προπονητής του ΟΦΗ σε επίπεδο Super League έγινε και αυτή στην Θεσσαλονίκη, όπου ηττήθηκε με 1-0 από τον Άρη.
Στην κορυφή αυτής της ιδιαίτερης λίστας βρίσκεται ο Γιώργος Παράσχος με 919 αγώνες, ακολουθεί ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με 754 και ο Νίκος Καραγεωργίου με 725.

Στην κορυφή των ξένων του ΠΑΟΚ ο Βιεϊρίνια

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια όταν μπήκε στο γήπεδο του Λεβαδειακού στην Βοιωτία φορούσε για 288η φορά την φανέλα του ΠΑΟΚ σε επίσημη αναμέτρηση και έτσι έγινε ο κορυφαίος ξένος σε συμμετοχές στην ιστορία του.
Στις 16 Οκτωβρίου 1983, 39 χρόνια πριν, ο Νέτο Γκουερίνο είχε αγωνιστεί για τελευταία φορά με τα χρώματα του ΠΑΟΚ στο γήπεδο του Αιγάλεω στην 287η συμμετοχή του και αυτή ήταν η απόλυτη επίδοση που υπήρχε μέχρι τώρα. Πλέον Ο Γκουερίνο βρίσκεται στην 2η θέση του σχετικού πίνακα και είχε 233 αγώνες Α’ Εθνικής/Super League, 39 για το Κύπελλο Ελλάδος και 15 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το 15ο “θύμα” του Ελ Αραμπί

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί έχει αντιμετωπίσει 16 ομάδες στην Super League μέχρι τώρα και μια από τις ελάχιστες που δεν είχε καταφέρει να σκοράρει απέναντι της ήταν ο Ιωνικός.
Για την σεζόν 2021-22 είχε αγωνιστεί και στις δύο αναμετρήσεις με την ομάδα της Νίκαιας, αλλά για ελάχιστο χρόνο. Συνολικά 32 λεπτά ως αλλαγή και στα δύο παιχνίδια.
Στην αναμέτρηση του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2022 κλήθηκε πάλι από τον πάγκο για τα 30 τελευταία λεπτά και στις καθυστερήσεις εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι, με το οποίο έφτασε 16 τις ομάδες απέναντι στις οποίες έχει σκοράρει.
Η μοναδική που έχει ξεφύγει από τον σκόρερ του Ολυμπιακού είναι ο Απόλλων Σμύρνης, τον οποίο έχει αντιμετωπίσει σε δύο αναμετρήσεις.
Τα περισσότερα γκολ τα έχει σημειώσει απέναντι στην ΑΕΚ, με την οποία έχει σκοράρει 9 φορές σε 12 αναμετρήσεις. Τον μεγαλύτερο μέσο όρο τον έχει με αντίπαλο τον ΠΑΣ Λαμία, όπου σε 5 ματς έχει σημειώσει 7 γκολ.

Η ΑΕΚ των 2.000 αγώνων

Στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, η ΑΕΚ έφτασε τους 2.000 αγώνες στην Α’ Εθνική/Super League και τους συνδύασε με νίκη 2-0.
Το παράδοξο είναι πως όλα τα ορόσημα των αγώνων της, όπως ο πρώτος και ο χιλιοστός ήταν μακριά από την έδρα της. Αυτό συνέβη και με τον αγώνα 2.000 για τους Κιτρινόμαυρους.
Το ταξίδι τους στην Α’ Εθνική ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου 1959, στην αναμέτρηση με τον Εθνικό στο Στάδιο Καραϊσκάκης, όπου η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0 χάρη στο γκολ του Κανάκη.
Τα 1000 ματς συμπληρώθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου 1990 στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ στην Κρήτη για την 1η αγωνιστική εκείνης της σεζόν. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 1-0 χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γιώργου Βλαστού.

Ο Χάμες το γκολ 2.500 του Ολυμπιακού

Ο Χάμες Ροντρίγκες σημείωσε, στις 17 Οκτωβρίου 2022, το γκολ Νο. 2.500 για τον Ολυμπιακό ως γηπεδούχος. Το πρώτο είχε έρθει από τον Ηλία Υφαντή την 1η Νοεμβρίου 1959 στην αναμέτρηση Ολυμπιακός – Ηρακλής 1-0 που ήταν η πρώτη που έδωσαν οι Ερυθρόλευκοι στην ιστορία της Α’ Εθνικής/Super League. Για να σημειώσουν τα γκολ αυτά χρειάστηκαν 1016 εντός έδρας παιχνίδια στα οποία δέχθηκαν 630 γκολ από τους αντιπάλους τους.

Ρομαό, ο γηραιότερος

Ο Αλεξίς Ρομαό είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα αυτή τη σεζόν και στην αναμέτρηση του Ιωνικού με τον Παναιτωλικό έφτασε τις 100 συμμετοχές με τις ελληνικές ομάδες. Ο 38χρονος ποδοσφαιριστής έχει γράψει τα δικά του ρεκόρ με τον Ιωνικό, αφού έχει γίνει ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του στην Α’ Εθνική/Super League και ο μεγαλύτερος που έχει αγωνιστεί ποτέ με τα χρώματα του στην κατηγορία.

Ο Ιωαννίδης έγινε ο 100ος σκόρερ του Παναθηναϊκού με διψήφια γκολ

Ο Φώτης Ιωννίδης την Κυριακή (13/11) σημείωσε το 10ο του γκολ στο πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό και έγινε ο εκατοστός ποδοσφαιριστής των Πρασίνων που το καταφέρνει στην Α’ Εθνική/Super League. Ο 23χρονος επιθετικός σκόραρε για πρώτη φορά στις 6 Ιανουαρίου 2021 στην αναμέτρηση Απόλλων Σμύρνης – Παναθηναϊκος 0-1 και σε λιγότερο από δύο χρόνια και 65 συμμετοχές έφτασε τα 10 τέρματα.
Μπήκε σε μια λίστα που υπάρχουν μόλις 100 ποδοσφαιριστές από τους 519 που έχουν αγωνιστεί με τα χρώματα του Πρασίνων στο πρωτάθλημα από το 1959-60 μέχρι σήμερα.
Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έφτασε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων ήταν ο Μίμης Μπενάρδος, στην πρώτη χρονιά της Α’ Εθνικής/Super League και στη συνέχεια της ίδιας σεζόν με διψήφιο ολοκλήρωσε το πρώτο πρωτάθλημα και ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ.

To 25o χατ τρικ του Άρη

Ο Λουίς Πάλμα σημείωσε τρία γκολ απέναντι στην Λαμία και έβαλε το όνομα του δίπλα από το 25ο χατ τρικ του Άρη στο πρωτάθλημα Α’ Εθνική/Super League. Είναι χαρακτηριστικό πως το προηγούμενο χατ τρικ είναι σχεδόν εννέα χρόνια πριν και το είχε σημειώσει ο Ανδρέας Τάτος στις 14 Μαρτίου 2013 στην αναμέτρηση Άρης – Αστέρας Τρίπολης 5-1.
Για να βρει κανείς το τελευταίο χατ τρικ ξένου ποδοσφαιριστή για τον Άρη θα πρέπει να πάει 21 χρόνια πίσω, στις 20 Μαΐου 2001, όταν ο Ίλια Ίβιτς ήταν ο σκόρερ και των τριών γκολ στη νίκη επί του Πανιωνίου με 3-2.
Ενδιάμεσα από αυτά τα δύο, υπάρχει μόνο το χατ τρικ του Νίκου Κυζερίδη, στις 31 Αυγούστου 2003 και το Άρης – Προοδευτική 3-0.
Ο Ντίνος Κούης είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει βάλει το όνομα του δίπλα στα περισσότερα χατ τρικ του Άρη, αφού έχει τρεις αγώνες με τρία γκολ, ενώ από δύο έχουν οι Ζήνδρος και Μπαλλής και Αλεξιάδης.

4ος ξένος όλων των εποχών ο Ιγκλέσιας

Ο Ιγκλέσιας με την συμμετοχή του στην αναμέτρηση του Αστέρα Τρίπολης με την ΑΕΚ έφτασε τις 317 συμμετοχές στην Α’ Εθνική/Super League και πλέον πέρασε στην 4η θέση όλων των εποχών στους ξένους ποδοσφαιριστές. Άφησε πίσω του τον Ντανιέλ Μπατίστα που είχε σταματήσει στις 316, ενώ μπροστά του βρίσκονται ο Τόνι Σαβέφκσι με 357, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβις με 375 και ο Κριστόφ Βαζέχα με 390.

Διαβάστε επίσης

Back to top button