Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Τακεφούσα Κούμπο, ο «Ιάπωνας Μέσι» αντίπαλος της ποδοσφαιρικής του… πατρίδας

Ενδεκα χρόνια μετά την ένταξη του στην «La Masia», την διάσημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα, ο Τακεφούσα Κούμπο, συνεχίζει να αγωνίζεται στην La Liga, με κύρια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, την ντρίμπλα και την επιτάχυνση.

Ενδεκα χρόνια μετά την ένταξη του στην «La Masia», την διάσημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα, ο Τακεφούσα Κούμπο, συνεχίζει να αγωνίζεται στην La Liga, με κύρια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, την ντρίμπλα και την επιτάχυνση.

Και ο «Ιάπωνας Μέσι», αναμένεται να είναι η «κινητήριος δύναμη» της εθνικής ομάδας της πατρίδας του, απέναντι στην Ισπανία, στην απόψινή (1/12, 21:00) αναμέτρηση για την 3η αγωνιστική του Μουντιάλ 2022.

«Κοίτα, είναι θυμωμένος», αστειεύθηκε ο Κούμπο, σε άπταιστα ισπανικά, αναφερόμενος στον τερματοφύλακα της εθνικής Γερμανίας, Μάνουελ Νόιερ, μετά την νίκη των Ιάπωνων με 2-1, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Ο Κούμπο πήγε σε ηλικία δέκα ετών, στην Καταλονία, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των συμπατριωτών του για το ποδόσφαιρο, αλλά και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ομως τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη του στην «La Masia», ο «Take», όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του, αναγκάσθηκε να φύγει για γραφειοκρατικούς λόγους (σ.σ. αναγκαστικά από την UEFA), που θεώρησε την υπόθεση του, ως παραβίαση των κανονισμών για τις μεταγραφές ανηλίκων.

Ωστόσο, αυτά τα τέσσερα χρόνια, ήταν αρκετά για να προκαλέσει αίσθηση στην Ευρώπη και να αποκτήσει το προσωνύμιο, «ο Ιάπωνας Μέσι».

«Δεν μου αρέσει να με συγκρίνουν με τον Μέσι, αλλά θα ήθελα να παίζω σαν αυτόν μια ημέρα», εκμυστηρεύτηκε ο νεαρός μεσοεπιθετικός.

Κατά την επιστροφή του στην Ιαπωνία, στα 15 του, ο Κούμπο, έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην Ιστορία της J-League (σ.σ. Α` κατηγορία Ιαπωνίας) με την FC Τόκιο, πριν παραχωρηθεί (2018) με την μορφή δανεισμού, στην Γιοκοχάμα.

Την επόμενη χρονιά, η Ισπανία του… κτύπησε ξανά την πόρτα, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης τον έπεισε να επιστρέψει στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, «αδειάζοντας» τις Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν, που πίστευαν ότι το συμβόλαιό του έληγε ένα χρόνο αργότερα.

Ακολούθησε μια σειρά δανεισμών σε Μαγιόρκα, Βιγιαρεάλ και Χετάφε και μετά η μεταγραφή στην Ρεάλ Σοσιεδάδ, το περασμένο καλοκαίρι. Ο βασκική ομάδα, που είναι τρίτη στην βαθμολογία της La Liga, δαπάνησε έξι εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το 50% των δικαιωμάτων του παίκτη μέχρι το 2027, αλλά οι Μαδριλένοι διατηρούν μια επιλογή εξαγοράς για 10 εκατομμύρια ευρώ και την ανάκτηση του ποσοστού 50%.

Και στην «χώρα των Βάσκων», ο Κούμπο ξαναγεννήθηκε. Τα στατιστικά του δεν είναι εξαιρετικά (σ.σ. δύο γκολ και τέσσερις ασίστ σε 17 ματς σε όλες τις διοργανώσεις από την αρχή της σεζόν), αλλά το σημαντικό είναι αλλού. Μετά από μια εφηβεία που πέρασε αντέχοντας το βάρος των προσδοκιών, ο 21χρονος μεσοεπιθετικός, επιτέλους «λάμπει» στο υψηλότερο επίπεδο.

«Εάν η Ρεάλ Σοσιεδάδ δεν με είχε προσεγγίσει, θα έχανα το… εισιτήριό μου για το Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε ο Κούμπο σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Marca», πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.

«Οι πέντε-έξι μήνες που πέρασα εδώ, άλλαξαν τα δεδομένα για την εθνική ομάδα. Πιστεύω ότι πριν από τη μεταγραφή μου, δεν θα ήμουν ποτέ στη λίστα των 26», υποστήριξε ο νεαρός άσος, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή του συλλόγου στις 17 Νοεμβρίου.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Κούμπο έπαιξε 45 λεπτά με την Γερμανία, πριν αντικατασταθεί στην ανάπαυλα από τον μπακ της Αρσεναλ, Τακεχίρο Τομιγιάσου, ενώ στην ήττα της Κυριακής με 1-0 από την Κόστα Ρίκα δεν αγωνίσθηκε.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ιαπωνίας, Χαϊμε Μοριγιάσου, αναμένεται να τον επιλέξει για την αρχική 11άδα, κόντρα στην εθνική ομάδα της χώρας που τον… ανέθρεψε ποδοσφαιρικά. Και ο Κούμπο, νιώθει έτοιμος: «Θα πάμε εκεί με σεβασμό, αλλά χωρίς φόβο», διαβεβαιώνει.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button