Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

ΑΕΚ: Πιο συντηρητικό αλλά αποτελεσματικό το πλάνο Αλμέιδα

Πώς ο Ματίας Αλμέιδα έκανε πιο συμπαγή αμυντικά την ΑΕΚ και δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Πώς ο Ματίας Αλμέιδα έκανε πιο συμπαγή αμυντικά την ΑΕΚ και δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ μπορεί να μην είχε την ίδια… ορμή σε σχέση με τα προηγούμενα ματς στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο έφτασε στο ζητούμενο που ήταν η νίκη.

Ο Ματίας Αλμέιδα λόγω και του παθήματος στα Γιάννενα, αλλά και της ποιότητας των «πράσινων», αναπροσάρμοσε τα πλάνα του. Παρέταξε την ομάδα του με κάπως πιο συντηρητική φιλοσοφία και η εντολή για πίεση ασκούνταν όχι τόσο ψηλά όσο σε άλλα ματς. Ένα από τα «κλειδιά» ήταν η εντολή που είχε δοθεί στον Σέρχιο Αραούχο να κυνηγά τον Ρούμπεν Πέρεθ, για να δυσκολέψει το «χτίσιμο» των επιθέσεων του αντιπάλου από πίσω και τα κατάφερε, αφού ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να παίξει με αρκετά γεμίσματα, τα οποία «καθάριζαν» οι αμυντικοί και οι μέσοι της.

Οι αριθμοί μαρτυρούν πως η «Ένωση» έκανε τελικά το παιχνίδι της, έστω κι αν όχι τόσο εμφατικά όσο στα προηγούμενα ματς. Μέτρησε 97 ανακτήσεις της μπάλας, εκ των οποίων οι 26 έγιναν ψηλά, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί του Παναθηναϊκού ήταν 69 και 5. Ταυτόχρονα, περιόρισε στο 45% την κατοχή των «πράσινων», που άλλαξαν διψήφιο αριθμό σερί πασών μόλις μία φορά (!) αν και ο μέσος όρος τους στο πρωτάθλημα είναι 12,8, ενώ η ίδια είχε 9,3 πάσες ανά κατοχή φτάνοντας στο 55%.

Μάλιστα, μέτρησε πολύ περισσότερες πάσες στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου με 45 (76%), ενώ ο Παναθηναϊκός είχε 32 (66%). Μάλιστα, η ΑΕΚ είχε 30 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή στο προχθεσινό ντέρμπι (πάνω και από τον μέσο όρο της που είναι 28,8) απέναντι σε μια ομάδα που δεχόταν ως τώρα μόλις 10 κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα. Παράλληλα, παρότι δεν δημιούργησε τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες στο παιχνίδι, υπερείχε στις τελικές με 15 (τις 4 εντός εστίας) έναντι 6 (1) με τον δείκτη τον xGoals να είναι συντριπτικά υπέρ της με 1,89 έναντι 0,50.

Κι όλα αυτά, με την ΑΕΚ να παρατάσσεται αναγκαστικά χωρίς συνολικά τέσσερις παίκτες που λογίζονται ως βασικοί της, τους Ρότα, Μοχαμάντι, Γκατσίνοβιτς και Ελίασον.

πηγή: Sport-FM

Διαβάστε επίσης

Back to top button