Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Η αθέατη πλευρά της ιστορίας του Σερντάν Σακίρι

Η πραγματικότητα είναι πάντα πιο περίπλοκη από τις ερμηνείες που της αποδίδει η ιστορία. Ειδικά όταν δεν είναι διακριτή η θέση των άκρων της.

Η πραγματικότητα είναι πάντα πιο περίπλοκη από τις ερμηνείες που της αποδίδει η ιστορία. Ειδικά όταν δεν είναι διακριτή η θέση των άκρων της.

Το Κοσσυφοπέδιο ήταν ανέκαθεν μια αμφισβητούμενη περιοχή, με πλούσια και εμβληματική ιστορία. Από την ημέρα του Αγίου Βίτου όπως έμεινε στη γιουγκοσλαβική ιστορία η Μάχη στο Κοσσυφοπέδιο το 1389, όταν έγινε η πολύνεκρη σύγκρουση των στρατευμάτων της Σερβίας του Μοράβα με την Οθωμανική αυτοκρατορία, θεωρείται το λίκνο του σερβικού εθνικισμού.

Εξακόσια χρόνια αργότερα, μετατράπηκε και σε εδαφική προμετωπίδα της ιδέας για τη Μεγάλη Αλβανία.

Δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν ιδέες, ακραίες πολιτικές εκφράσεις, ερμηνείες και συγκεκριμένες ιστορικές αναφορές για πατρίδες, ξεριζωμούς και ολοκληρωτισμούς στο δυτικό κόσμο του σήμερα. Ακόμα περισσότερο για εμάς τους Έλληνες, που ανά τους αιώνες μας κυνηγούν λογής εδαφικές και μη διεκδικήσεις γειτόνων και μη. Είναι τόσες οι παράμετροι, πολλαπλές οι αναγνώσεις, διαφορετικές οι οπτικές. Και το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι όταν στην κουβέντα παρεισφρέουν έννοιες όπως η εθνοκάθαρση, οι βίαιες πληθυσμιακές εκτοπίσεις και η δυσκολότερη περίοδος τον καιρό της μεταψυχροπολεμικής περιόδου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο Athletestories

Διαβάστε επίσης

Back to top button