Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

ΑΕΚ: Η μέρα που νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ζωής στο Βελιγράδι

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια, στις 7 Απριλίου του 1999, η ΑΕΚ πιστή στα ιδανικά της θα αψηφούσε τον πόλεμο ταξιδεύοντας στο Βελιγράδι για το φιλικό με την Παρτίζαν στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης.

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια, στις 7 Απριλίου του 1999, η ΑΕΚ πιστή στα ιδανικά της θα αψηφούσε τον πόλεμο ταξιδεύοντας στο Βελιγράδι για το φιλικό με την Παρτίζαν στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης.

Το μεγαλύτερο παράσημο στην ιστορία της έβαλε η ΑΕΚ σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια. Την περίοδο που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Σερβία, η ΑΕΚ πήρε μια τολμηρή απόφαση να νικήσει τον πόλεμο και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης. Ήταν 7 Απριλίου του 1999, Μεγάλη Τετάρτη, όταν η Ένωση ταξίδεψε στο εμπόλεμο Βελιγράδι για να δώσει έναν φιλικό αγώνα ζωής με την Παρτίζαν.

Με εμπνευστή τον Δημήτρη Μελισσανίδη, η αποστολή της ΑΕΚ πέταξε για τη Βουδαπέστη και από εκεί οδικώς πέρασε τα σύνορα της Σερβίας με τους ανθρώπους του δοκιμαζόμενου λαού να υποδέχονται τους κιτρινόμαυρους με αγάπη για τον σκοπό του ταξιδιού τους, για έναν φιλικό αγώνα ενάντια στον πόλεμο.

«Θα παίξουμε για τη φανέλα της ειρήνης», ήταν το μήνυμα της ΑΕΚ, η οποία πιστή στα ιδανικά της αλληλεγγύης που πρεσβεύει στεκόταν εμπράκτως στο πλευρό των αθώων ανθρώπων που ζούσαν εφιαλτικές στιγμές. Το χαμόγελο και το θάρρος των Σέρβων, όμως, έσβηνε τον όποιο φόβο υπήρχε καθώς το Βελιγράδι αποτελούσε ένα βομβαρδισμένο τοπίο με το σκοτάδι του πολέμου να έχει καλύψει τα πάντα.

«Ευχαριστούμε θερμά τον ελληνικό λαό», «σταματήστε τον πόλεμο» ήταν τα μηνύματα στους πίνακες του γηπέδου με τους παίκτες της ΑΕΚ και της Παρτίζαν να κάνουν την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας ένα πανό που έγραφε «ΝΑΤΟ σταμάτα τον πόλεμο, σταμάτα τους βομβαρδισμούς».

Με το σκορ στο 1-1 οι οπαδοί από τις εξέδρες εισέβαλαν μέσα στο γήπεδο, διακόπτοντας το παιχνίδι και αγκαλιάζοντας τους παίκτες των δύο ομάδων. Η ΑΕΚ είχε νικήσει τον πόλεμο, στέλνοντας ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα ελπίδας και γράφοντας ιστορία.

Οι συνθέσεις:

Παρτίζαν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι (42’ Καψής) Καλιτζάκης, Τσέκολι (46’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Μιλοβάνοβιτς, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button