Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Champions League: Όλοι οι αριθμοί της σεζόν 2022/23

Με τον αποψινό (10/6) τελικό στη Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ, ολοκληρώνεται η σεζόν 2022/23 στο Champions League.

Με τον αποψινό (10/6) τελικό στη Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ, ολοκληρώνεται η σεζόν 2022/23 στο Champions League.

Αυτοί είναι οι αριθμοί που χαρακτήρισαν την κορυφαία διοργάνωση συλλόγων στον κόσμο την τρέχουσα περίοδο, όπως τους παρουσιάζει η ιστοσελίδα της UEFA:

2- Μόνο για δεύτερη φορά στην ιστορία του UEFA Champions League -εξαιρουμένης της παράτασης
– σημειώθηκαν τρία γκολ στο 90ο λεπτό ή αργότερα στη νίκη της Ατλέτικο Μαδρίτης με 2-1 εναντίον της Πόρτο στη φάση των ομίλων. Συμπτωματικά, ήταν οι ίδιες δύο ομάδες που συμμετείχαν στο μοναδικό προηγούμενο περιστατικό, η Ατλέτικο κέρδισε και πάλι στην Πορτογαλία την περασμένη σεζόν.
3- Τα τρία γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι εναντίον της Πλζεν στην 1η αγωνιστική τον έκανε τον πρώτο παίκτη που σημείωσε χατ-τρικ για τρεις διαφορετικές ομάδες στη διοργάνωση, μία για την Ντόρτμουντ, τέσσερις για την Μπάγερν και μία για την Μπαρτσελόνα.
3- Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε μόλις η τρίτη αγγλική ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Champions League σε τρεις διαδοχικές σεζόν, ακολουθώντας τα βήματα της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που και οι δύο πέτυχαν το κατόρθωμα από το 2006/07 έως το 2008/09.
5- Η Μίλαν και η Ίντερ συναντήθηκαν πέντε φορές σε μία μόνο σεζόν για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Είχαν από μία νίκη στη Serie A, αλλά οι «Νερατζούρι» επικράτησαν στο Σούπερ Καπ Ιταλίας και στις δύο αναμετρήσεις τους στα ημιτελικά του Champions League.
6- Η Μπάγερν κέρδισε και τους έξι αγώνες της στη φάση των ομίλων για τρίτη φορά σε τέσσερις σεζόν και έγινε η πρώτη ομάδα που έχει καταγράψει μια τέλεια φάση ομίλων σε τρεις περιπτώσεις.
6- Η Μπενφίκα έχει πλέον αποκλειστεί στην προημιτελική φάση και στις έξι περιπτώσεις που πέρασε στην οκτάδα στην εποχή του Champions League.
7- Ο Μοχάμεντ Σαλάχ σημείωσε το πιο γρήγορο χατ-τρικ στην ιστορία του Champions League στην 4η αγωνιστική, σημειώνοντας τρία γκολ σε λιγότερο από επτά λεπτά, καθώς η Λίβερπουλ κέρδισε τη Ρέιντζερς με 7-1 στη Γλασκώβη.
1-1 Η Ίντερ έγινε μόλις η τέταρτη ομάδα που πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων στα πρώτα 11 λεπτά ενός αγώνα ημιτελικού Champions League, μετά τη Γιουβέντους εναντίον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1999), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Άρσεναλ (2009) και Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης. (2022).
15- Την 4η αγωνιστική, ο Αλέξις Σάντσες ισοφάρισε με τον Αρτούτο Βιδάλ, ως ο κορυφαίος Χιλιανός σκόρερ όλων των εποχών στο Champions League με 15 γκολ.
15- Η Λίβερπουλ αυτή τη σεζόν έγινε μόνο η τέταρτη ομάδα που συγκέντρωσε 15 βαθμούς για να τερματίσει δεύτερη στον όμιλό της.
16- Σε ηλικία 16 ετών και 343 ημερών, ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν, Γουόρεν Ζαΐρ-Έμερι, έγινε ο νεότερος παίκτης που ξεκίνησε ποτέ σε νοκ-άουτ αγώνα Champions League κατά τη διάρκεια της ήττας της ομάδας του με 1-0 στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» από την Μπάγερν.
16- Ο Σαντιό Μανέ ήταν στη νικήτρια ομάδα σε καθένα από τους τελευταίους 16 αγώνες Champions League στους οποίους έχει σκοράρει. Η τελευταία φορά που βρήκε δίχτυα αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει ήταν ο τελικός του 2018 ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης.
17- Ο Αντόνιο Νούσα της Κλαμπ Μπριζ (17 ετών 149 ημερών) έγινε ο δεύτερος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League απέναντι στην Πόρτο την 2η αγωνιστική.
18- Ο Λιονέλ Μέσι και ο Καρίμ Μπενζεμά αυτή τη σεζόν έγιναν οι πρώτοι παίκτες που σκόραραν σε 18 διαδοχικές σεζόν Champions League.
19- Η Μπάγερν έχει κερδίσει πλέον τον εναρκτήριο αγώνα της σε κάθε μία από τις τελευταίες 19 εμφανίσεις της στο Champions League, διατηρώντας 17 ανέπαφη εστία στη διαδικασία.
20- Η Νάπολι ήταν η κορυφαία επίθεση της φάσης των ομίλων με 20 γκολ.
24- Κανένας από τους τελευταίους 24 αγώνες Champions League της Μαρσέιγ δεν έληξε ισόπαλος.
24- Η ομάδα της Τσεχίας Πλζεν δέχθηκε 24 γκολ-ρεκόρ στη φάση των ομίλων.
26- Η Μάντσεστερ Σίτι είναι αήττητη σε 26 εντός έδρας αγώνες Champions League (24 νίκες-2 ισοπαλίες) μετά την ήττα με 2-1 από τη Λιόν την 1η αγωνιστική του 2018/19.
35- Η προσπάθεια του Έρλινγκ Χάαλαντ εναντίον της Μπάγερν στον δεύτερο αγώνα της προημιτελικής της ισοβαθμίας τον έκανε τον παίκτη  που έφτασε πιο γρήγορα στα 27 παιχνίδια και τον νεότερο (22 ετών 272 ημέρες) που σημείωσε 35 γκολ Champions League. Ο Ρούουντ Φαν Νιστελρόι είχε 42 αγώνες για να φτάσει τα 35 γκολ.
36- Η Μάντσεστερ Σίτι έχει σκοράρει και στους 36 εντός έδρας αγώνες της στη φάση των ομίλων του Champions League.
37- 37 χρόνια 54 μέρες για την ακρίβεια! Ο Λούκα Μόντριτς έγινε ο πέμπτος γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League εναντίον της Σέλτικ την 6η αγωνιστική και ο Έντιν Τζέκο πέτυχε αυτό το κατόρθωμα στον πρώτο ημιτελικό της Ίντερ εναντίον της Μίλαν. Ο τελευταίος έγινε επίσης ο δεύτερος γηραιότερος παίκτης που σκόραρε στους ημιτελικούς μετά τον Ράιαν Γκιγκς (37 χρόνια 148 ημέρες, εναντίον της Σάλκε τον Απρίλιο του 2011).
40- Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Μπαπέ (23 ετών 317 ημερών) έγινε ο νεότερος παίκτης που σημείωσε 40 γκολ στο Champions League, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι (24 ετών και 130 ημερών).
44 Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει σκοράρει πλέον στους 44 τελευταίους αγώνες της στο Champions League στη φάση των ομίλων, μετά την ήττα 1-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης τον Νοέμβριο του 2015.
47- Ο αμυντικός της Τσέλσι, Τιάγκο Σίλβα, έγινε ο 47ος παίκτης που έκανε 100 συμμετοχές στο Champions League, φτάνοντας στο ορόσημο στην αναμέτρηση της ομάδας του στην 4η αγωνιστική με την πρώην ομάδα του, Μίλαν.
62- Την 5η αγωνιστική, ο Ολιβιέ Ζιρού έγινε ο 62ος παίκτης που σημείωσε 20 γκολ Champions League. Στην ηλικία των 36 ετών και 25 ημερών, είναι επίσης ο μεγαλύτερος που έχει φτάσει σε αυτό το σύνολο.
69- Οι συνολικά 69 εμφανίσεις του Μπενζεμά σε νοκ-άουτ Champions League είναι λιγότερες από μόνο τον Κριστιάνο Ρονάλντο (85) και τον Μέσι (77).
100-O προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι Πεπ Γκουαρντιόλα, έγινε μόνο ο τρίτος προπονητής που έφτασε τις 100 νίκες στο Champions League, μαζί με τον Κάρλο Αντσελότι (107) και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (102).
191- Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Κάρλο Αντσελότι σημείωσε ο ίδιος νέο ρεκόρ με τον 191ο αγώνα του για το Champions League στον δεύτερο ημιτελικό αγώνα, επισκιάζοντας το προηγούμενο καλύτερο που είχε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
304- Σημειώθηκαν 304 γκολ κατά τη φάση των ομίλων (επτά περισσότερα από την περασμένη σεζόν), κατά μέσο όρο 3,17 γκολ ανά αγώνα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button