Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Ερυθρός Αστέρας: Η κλωτσιά του Μπόμπαν και ο αγώνας που πυροδότησε έναν πόλεμο (video)

Στις 13 Μαΐου του 1990 η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Ερυθρός Αστέρας ετοιμάζονταν να αναμετρηθούν στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 13 Μαΐου του 1990 η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Ερυθρός Αστέρας ετοιμάζονταν να αναμετρηθούν στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Γιουγκοσλαβίας. Ο αγώνας δεν θα ξεκίναγε ποτέ, η επίδρασή του, όμως, στην ιστορία του ποδοσφαίρου -και όχι μόνο- της χώρας θα ήταν τεράστια.

Άνοιξη του 1990. Η Γιουγκοσλαβία ζει τις τελευταίες της ημέρες, με την διάλυση της να πλησιάζει. Ο διχασμός των διάφορων εθνικοτήτων της χώρας είναι έντονος και η αντιπαλότητα μεταξύ τους συχνά σφοδρή, ενώ οι «φωνές» κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος πληθαίνουν. Το κλίμα της εποχής οδηγεί για πρώτη φορά σε εκλογές με περισσότερα από ένα κόμματα και τόσο στην Σλοβενία όσο και στην Κροατία υπερισχύουν αυτά που υποστηρίζουν την αυτονομία.

Λίγες ημέρες μετά, το Στάδιο Μαξιμίρ στο Ζάγκρεμπ είχε γεμίσει για ένα από τα πιο σκληρά ντέρμπι της εποχής. Οι δύο καλύτερες ομάδες της χώρας, ο Ερυθρός Αστέρας και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ετοιμάζονταν να «μονομαχήσουν». Ή μάλλον όχι, χωρίς εισαγωγικά. Γιατί εκείνη την ημέρα κυριολεκτικά μονομάχησαν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης

Back to top button