Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Παπανικολάου: «Άκρως τιμητική η στήριξη του Γιαννακόπουλου – Πώς να συνεργαστώ με Λιόλιο, Φασούλα;»

Ο υποψήφιος για τις εκλογές της ΕΟΚ, Άγγελος Παπανικολάου, με συνέντεξη που έδωσε αναφέρθηκε στη στήριξη από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ανέλυσε το πλάνο του για το μπάσκετ, ενώ μίλησε και για τους αντιπάλους του.

Ο υποψήφιος για τις εκλογές της ΕΟΚ, Άγγελος Παπανικολάου, με συνέντεξη που έδωσε αναφέρθηκε στη στήριξη από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ανέλυσε το πλάνο του για το μπάσκετ, ενώ μίλησε και για τους αντιπάλους του.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του, στην ιστοσελίδα “Prasinoforos.gr”:

– Η ενασχόλησή σας με το άθλημα τόσα χρονιά σας ώθησε να βγείτε μπροστά στην διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της ΕΟΚ; «Η αγάπη μου για το μπάσκετ, το οποίο υπηρετώ δεκαετίες, τώρα, απ’ όλες τις θέσεις. Τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό. Όταν μου ζητήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια την προσέφερα, όπως συνέβη με την επιτροπή πρωταθλήματος».

– Γιατί δεν ενταχτήκατε σε ένα από τα δύο σχήματα που υπήρχαν ήδη και προτιμήσατε την αυτόνομη κάθοδο; Ποιοι είναι οι συνεργάτες σας; «Πρώτιστα, διότι δεν με ικανοποιούσαν τα πλάνα, οι επιδιώξεις και εν τέλει, οι στόχοι των δύο συνυποψήφιων μου. Πως θα μπορούσα, επί παραδείγματι, να συνεργαστώ με τον κ. Λιόλιο, ο οποίος συνεργάζεται ενεργά με την Ευρωλίγκα και μοιράζει αφειδώς γήπεδα στις ομάδες; Ή με τον κ. Φασούλα, ο οποίος ξεκίνησε ήδη να μοιράζει έμμισθες θέσεις και όχι μόνο, σε όποιον του ζητούσε; Θεωρείτε ότι θα ταίριαζαν τα χνώτα μας;».

– Έχετε δηλώσει ότι δεν θα εισπράξετε καμία αμοιβή για την θέση σας και δεν θα δημιουργήσετε έμμισθες θέσεις στην ομοσπονδία; Ποιο είναι το πλάνο για την οικονομική διαφάνεια και ευρωστία της ΕΟΚ; «Ξεκάθαρα ναι. Έμμισθες θέσεις σε πόστα, όπως η διοίκηση και η διαιτησία, δεν θα υπάρξουν. Αντιθέτως, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη συνεργασία με προπονητές, γυμναστές, διατροφολόγους, ψυχολόγους, μάρκετινγκ κ.α., προς όφελος των ερασιτεχνικών σωματείων. Θα παρέχουμε όλα τα «εργαλεία» στα σωματεία, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του μπάσκετ».

– Ποιο είναι το πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθήσετε ως πρόεδρος της ΕΟΚ και ποιοι είναι οι βασικοί άξονες που θα κινηθείτε τις πρώτες εκατό μέρες; «Θα επιζητήσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού μπάσκετ και είμαι πεπεισμένος ότι θα υλοποιηθεί. Τόσο σε οικονομικό όσο και διοικητικό επίπεδο. Η κατεύθυνσή μου είναι η στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων. Ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του μπάσκετ».

– Η Ελλάδα έχει χρόνια να διοργανώσει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό τουρνουά. Έχετε στα πλάνα σας, τα επόμενα χρόνια, την διοργάνωση τέτοιων τουρνουά σε συνδυασμό με την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών; «Επιθυμία μου είναι το Ευρωμπάσκετ του 2025 να γίνει στην Ελλάδα και αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο μου. Όπως επίσης ένα μεγάλο όνειρο είναι παγκόσμιο πρωτάθλημα 3×3 κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης ή στο Καλλιμάρμαρο. Αυτά μπορούμε να τα διεκδικήσουμε. Να κάνουμε ένα Ευρωμπάσκετ ή ένα 3×3 και η επίσημη αγαπημένη να φτάσει εκεί που ήταν. Με ιδιαίτερη χαρά, επίσης, συνυπέγραψα το αίτημα της προσωρινής διοίκησης της ΕΟΚ για τη διεξαγωγή ομίλου γυναικών του χρόνου, κάτι που δεν έκαναν τόσο ο κ. Φασούλας όσο και οι συνυποψήφιοί του».

– Κεφάλαιο εθνική ομάδα. Ποιος είναι ο τρόπος επιστροφής στις επιτυχίες; μια πρώτη ένδειξη είναι η πρόσληψη του Ρικ Πιτίνο στο προ ολυμπιακό τουρνουά; Τι άλλο υπάρχει στον σχεδιασμό σας για την επίσημη αγαπημένη; «Προέχει το προ-ολυμπιακό τουρνουά και η επιτυχία της εθνικής ομάδας. Τα υπόλοιπα …επί της οθόνης».

– Ποια είναι η σχέση σας με τον Ανδρέα Ζαγκλή, που τιμά την χώρα μας ως γενικός γραμματέας FIBA και πως σκοπεύετε να συνεργαστείτε για τη ανάπτυξη του αθλήματος ως πρόεδρος της ΕΟΚ; «Άριστη είναι η σχέση μου με τον κ. Ζαγκλή, τον γγ της FIBA. Είναι σημαντικό γεγονός ότι ένας Έλληνας κατέχει ένα τόσο νευραλγικό πόστο. Αποτελεί τιμή για τη χώρα μας. Αναμφισβήτητα, η συνεργασία μας θα είναι αγαστή και αμφίδρομη. Η FIBA αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ και είναι, αναντίρρητα, ο ενιαίος φορέας ανάπτυξης του αθλήματος».

– Ποια είναι η θέση σας για την σκέψη κλειστής Ευρωλίγκας και πως επηρεάζονται τα εθνικά πρωταθλήματα ως κορυφή της πυραμίδας ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, καθώς και οι εθνικές ομάδες; «Έχω ξεκαθαρίσει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι τάσσομαι κατά της κλειστής λίγκας, που επιχειρείται να επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια και στο χώρο του Μπάσκετ από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία δυστυχώς συμμετέχουν και δρουν ενεργά παράγοντες που φέρεται να κόπτονται εσχάτως για το Ελληνικό Ερασιτεχνικό Μπάσκετ. Ποια σχέση μπορεί να έχει η ΦΙΜΠΑ με μια εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, που λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κριτήρια και έχοντας ως αποκλειστικό στόχο το συμφέρον της; Πως μπορεί να ταιριάξουν τα «χνώτα» όταν η Ευρωλίγκα …πρεσβεύει την εξαφάνιση των εθνικών πρωταθλημάτων αλλά και των εθνικών ομάδων; Πως μπορείς να καθίσεις στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους, που επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό μπασκετικό οικοδόμημα και την εθνική κυριαρχία και λειτουργούν απροκάλυπτα κατά της συνοχής και του μέλλοντος του Ελληνικού και κατ’ επέκταση του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ;».

– Τα οικονομικά των σωματείων έχουν πληγεί από την πανδημία. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων, πέραν της κρατικής βοήθειας που παρέχει ο νέος νόμος; «Εμείς δεν πρόκειται να περιμένουμε πολλά από το κράτος. Ούτε να κατασκευάσει γήπεδα, όπως υπόσχονται υποψήφιοι πρόεδροι, ούτε να δώσουν κρατικό χρήμα. Γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση, μετά από μια οικονομική κρίση και την πανδημία, όπως και ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο από «λόγια του αέρα», που λέγοντας την προεκλογική περίοδο. Έχουμε το σχέδιο να ενισχύσουμε ποικιλοτρόπως τα σωματεία».

– Πως σκοπεύετε να κινηθείτε στο κομμάτι της Ελληνικής διαιτησίας; «Το Ελληνικό μπάσκετ, όπως και η Ελληνική διαιτησία, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Άρα, ναι μεν θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά δεν πρόκειται να παρέχουμε έμμισθες θέσεις. Η ΕΟΚ θα συνεργαστεί στενά τόσο με την ΟΔΚΕ όσο και με τον ΕΣΑΚΕ και από κοινού θα συμφωνήσουμε στον τρόπο σύνθεσης και λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Θεωρούμε ότι η παρουσία τριών ή ακόμα και πέντε πρώην διαιτητών εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι θα προτείνονται από τους τρεις φορείς του αθλήματος, θα ενδυναμώσει το θεσμό της διαιτησίας. Επί προσθέτως, θα δημιουργηθεί σώμα παρατηρητών, που θα αποστέλλουν τις εκθέσεις τους στη λίγκα και βεβαίως, θα υπάρχει ranking για τους διαιτητές».

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ομαλή επανεκκίνηση των υποδομών, του αναπτυξιακού αθλητισμού, καθώς και των μικρότερων κατηγοριών τα οποία έχουν πληγεί τα δυο τελευταία χρόνια από την πανδημία και αποτελούν την βάση και το μέλλον του αθλητισμού; «Με απλές και ουσιαστικές κινήσεις θα επαναλειτουργήσουν οι μικρότερες κατηγορίες και οι ακαδημίες. Με την οικονομική ελάφρυνση των σωματείων, την παροχή «εργαλείων» και βέβαια, με την οικονομική ενίσχυση, στο μέτρο του δυνατού».

– Πιστεύετε ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές ομαλά και σε καλό κλήμα ή έχετε ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με βάση τα μέχρι τώρα γεγονότα και πρακτικές; Πόσο σημαντική είναι για την επόμενη μέρα η ενότητα και η συνεννόηση; «Οι εκλογές, είτε το θέλουν – είτε δεν το θέλουν κάποιοι, θα διεξαχθούν. Οι παράγοντες των συλλόγων έχουν αντιληφθεί πλήρως για ποιο λόγο δημιουργήθηκε όλος αυτός ο θόρυβος και ποιοι θέλουν να γίνουν οι εκλογές και ποιοι όχι…».

– Θα βοηθούσε να γίνουν οι εκλογές με φυσική παρουσία σε ένα ανοιχτό χώρο όπως για παράδειγμα έχει ακουστεί σε ΛΕΩΦΟΡΟ ή ΟΑΚΑ, ή θα προτιμούσατε την διαδικτυακή ψήφο; «Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος, εν μέσω ακραίων συνθηκών, όπως συνέβη με την πανδημία. Από τη στιγμή την οποία επιστρέφουμε στην κανονικότητα, από τη στιγμή την οποία ανοίγει ο τουρισμός και διεξάγονται συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα με κόσμο, δεν τίθεται πλέον θέμα. Οι εκλογές θα γίνουν με φυσική παρουσία, όπως άλλωστε γίνονται οι εθνικές και δημοτικές εκλογές. Μας ήρθε απάντηση από τη διοίκηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ότι δέχεται να γίνουν εκεί οι εκλογές. Ούτως ή άλλως εκεί είχε γίνει κάτι τέτοιο και πέρυσι με τις ίδιες συνθήκες με 2,5 χιλιάδες μέλη του Παναθηναϊκού, οπότε θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν με ασφάλεια σε έναν ανοιχτό χώρο όπως είναι το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οι εκλογές, και να ψηφίσουνε και να εκφραστούν ελεύθερα τα σωματεία”.

– Η ΕΟΚ είναι μια από τις πιο πετυχημένες ομοσπονδίες του Ελληνικού αθλητισμού και έχει συνδεθεί η πορεία της τα τελευταία χρόνια με το όνομα του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Είστε έτοιμος να συνεχίσετε τις επιτυχίες της ομοσπονδίας; «Απόλυτα ναι. Θεωρώ ότι θα συμβάλλουμε τα μέγιστα, ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία και η περαιτέρω ανάπτυξη».

– Ποιο θα θέλατε να είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει στο Ελληνικό μπάσκετ ο Άγγελος Παπανικολάου ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης; «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που έχω με τους παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων, τους επισημαίνω ακριβώς τους στόχους που έχω, μακριά από προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν θα τηρηθούν στη συνέχεια. «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι», που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Τη φράση αυτή θα τηρήσω και στην ερώτηση περί του αποτυπώματος. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ενεργήσω για το συμφέρον των συλλόγων και να κάνω πολλά περισσότερα απ’ ότι θα πω».

– Πολύ πρόσφατα ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, ο κύριος Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωσε ανοιχτά την υποστήριξη του στην υποψηφιότητα σας. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; «Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος του μπάσκετ, ένα μέλος της κορυφαίας αθλητικής οικογένειας στην Ελλάδα, που έχει δαπανήσει απίστευτα χρήματα αλλά και άφθονο χρόνο για την ανάπτυξη του μπάσκετ, εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για σένα, αν μη τι άλλο, είναι άκρως τιμητικό. Ασυζητητί η οικογένεια Γιαννακόπουλου στηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό αθλητισμό και συμβάλει δεκαετίες τώρα στην διάκρισή του στο εξωτερικό. Γνωρίζει, άλλωστε, τους στόχους που έχω αλλά και την αγάπη για το μπάσκετ».

– Για ποιο λόγο να προτιμήσουν εσάς και όχι τους άλλους δύο υποψήφιους για την προεδρία της ΕΟΚ; «Για τον απλούστατο λόγο ότι, ούτε επαγγελματίας παράγοντας είμαι, αλλά ούτε έμμισθος υπάλληλος στην ΕΟΚ ήμουν κατά το παρελθόν. Προέρχομαι από τη «δεξαμενή» του ερασιτεχνικού αθλητισμού και προσφέρω τα τελευταία 20 χρόνια αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μου τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο. Γνωρίζω άριστα τα θέματα του ερασιτεχνικού μπάσκετ και είμαι πεπεισμένος ότι οι προτάσεις μου είναι ξεκάθαρες αλλά και ουσιαστικές. Θα εξυπηρετήσω αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του ελληνικού μπάσκετ και όχι, του συλλόγου που εκπροσωπώ. Πάνω και πέρα απ’ όλα προέχει η αγάπη για την ανάπτυξη του μπάσκετ και σε καμία περίπτωση η διάκριση της ομάδας μου…».

– Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε στο κόσμο που αγαπάει και ασχολείται με το άθλημα; «Ένα είναι το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω: Τα μέλη του εκλογικού σώματος να επιλέξουν τους υποψήφιους, που θα απαρτίζουν το νέο ΔΣ της ΕΟΚ, με αντικειμενικά κριτήρια και όχι, στηριζόμενοι στις προεκλογικές υποσχέσεις για κατασκευές 200 γηπέδων και κρατικές επιχορηγήσεις. Και να «κλείσουν τα αυτιά τους» σε διάφορες «φωνές» που αναφέρουν ότι «εδώ διοικούμε εταιρείες, δεν μπορούμε να διοικήσουμε την ΕΟΚ; Διότι, αλλιώς διοικούνται οι επιχειρήσεις και οι ΚΑΕ κι αλλιώς οι ομοσπονδίες. Άλλο πράγμα είναι η ερασιτεχνική ομάδα κι άλλο η εταιρία κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Άλλο είναι να είσαι πρόεδρος ομοσπονδίας κι άλλο CEO. Κι άλλο, τέλος, είναι σκέφτεσαι μόνο το συμφέρον της ομάδας σου ή της επιχείρησής σου κι άλλο το γενικότερο καλό… Το συμφέρον του ελληνικού μπάσκετ…».

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button