Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Γκάνεα, ο 6ος Ρουμάνος παίκτης στην Ιστορία του Παναθηναϊκού

Στους -άνω των 200 συνολικά- ξένους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι του 1971, όταν δηλαδή επιτράπηκαν οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές στην Α’ Εθνική/Super League, η Ρουμανία δεν ήταν πάντα στις πρώτες επιλογές των «πράσινων» απ' τη μεταγραφική αγορά. #slgr #panathinaikosfc #Ganea #slgrinterwetten #transfernews #season2022_2023

Στους -άνω των 200 συνολικά- ξένους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι του 1971, όταν δηλαδή επιτράπηκαν οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές στην Α’ Εθνική/Super League, η Ρουμανία δεν ήταν πάντα στις πρώτες επιλογές των «πράσινων» απ’ τη μεταγραφική αγορά.

Μόλις πέντε Ρουμάνοι ποδοσφαιριστές είχαν φορέσει έως τώρα τη φανέλα του Παναθηναϊκού κι ο Κρίστιαν Γκάνεα, που ανακοινώθηκε κι επίσημα απ’ το «τριφύλλι» το πρωί της Τρίτης (14/6) με συμβόλαιο έως το 2024, έρχεται να προσθέσει το όνομά του στη συγκεκριμένη λίστα, η οποία είχε παραμείνει… κλειστή εδώ και 19 χρόνια.

Τότε, το μακρινό 2003, ήταν τα τελευταία «ψώνια» του Παναθηναϊκού από τη ρουμανική ποδοσφαιρική αγορά, με διπλό «χτύπημα» τους Ντουμίτρου Μίτου και Λουτσιάν Σανμαρτεάν.

Αμφότεροι συμμετείχαν στο νταμπλ του 2004 κι αν ο Μίτου δεν… μακροημέρευσε παίζοντας πολύ λίγο με τον Παναθηναϊκό, ο Σανμαρτεάν άφησε το «σημάδι» του με το γκολ μισός… πρωτάθλημα στη Ν. Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο το 2004, αλλά και τις αμέτρητες ντρίμπλες που έκανε στους αντιπάλους, προσφέροντας θέαμα κι ενθουσιασμό στην «πράσινη» εξέδρα.

Ένα χρόνο πριν, είχε προηγηθεί η μεταγραφή του Έρικ Λίνκαρ που δεν κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη των Σάντος, Μαρκαριάν, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Παναθηναϊκός ξόδεψε πολλά λεφτά στη Ντινάμο Βουκουρεστίου για να αποκτήσει τον Ντάνουτ Λούπου, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να του δώσει αυτά που προσδοκούσε, αν και συμμετείχε στο «πράσινο» νταμπλ του 1991.

Ο πρώτος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε με το «τριφύλλι», ήταν ο επιθετικός Ντούρο Νικολάου, ο οποίος έπαιξε δύο σεζόν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σημειώνοντας 9 γκολ στο πρωτάθλημα.

ΟΙ 5 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

ΟΝΟΜΑ ΘΕΣΗ ΣΕΖΟΝ ΣΥΜ./ΓΚ.

Ντούρο Νικολάε Επιθετικός 1980/82 57/9

Ντάνουτ Λούπου Μέσος 1990/91 10/1

Έρικ Λίνκαρ Μέσος 2002/03 10/1

Λουτσιάν Σανμαρτεάν Μεσοεπιθετικός 2003/06 24/1

Ντουμίτρου Μίτου Μέσος 2003/05 5/0

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button