Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Αντρέα Κομπάνιο: Από τα χωράφια των μικρών κατηγοριών στην… εθνική Ιταλίας

Ποιος είναι όμως ο Ιταλός που θέλει να γίνει ο Τζέιμι Βάρντι της εποχής του;

Η εθνική Ιταλίας, αντιμετωπίζει την Αγγλία και την Μάλτα στις 23 και 26 Μαρτίου για τα προκριματικά του EURO και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, ετοιμάζεται να καλέσει έναν ποδοσφαιριστή που μέχρι χθες δεν ήξερε κανείς, τον Αντρέα Κομπάνιο.

Στο ποδόσφαιρο, έχουν υπάρξει αρκετές ιστορίες όμορφες σαν παραμύθια και όσοι τις έχουμε ζήσει, γνωρίζουμε ότι κάπου κάπου, θα ξανάρθουν να χτυπήσουν την πόρτα της νοσταλγίας και να μας κρατήσουν μια εφήμερη «συντροφιά». Ότι δηλαδή σημαίνει – προσεγγιστικά – και το όνομα του σημερινού πρωταγωνιστή.

Ο Αντρέα «Κομπάνιο» δε σταμάτησε ποτέ να είναι ο «φίλος», ο «σύντροφος» της ατέρμονης θέλησής του, να αποδράσει από την Serie D. Και το κατάφερε.

Ποιος είναι όμως ο Ιταλός που θέλει να γίνει ο Τζέιμι Βάρντι της εποχής του;

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε «μια νύχτα» στο Παλέρμο το 1996. Το 2011, έγινε μέλος των ακαδημιών της Κατάνια όπου παρέμεινε εκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όταν και ξεκίνησε ο δανεισμός του στην Ντούε Τόρρι, ομάδα της 4ης κατηγορίας. Ακολούθησαν και άλλες «περιηγήσεις» στην Serie D σε Πινέρολο, Μποργκοσέσια, Νουορέζε αλλά και στην Κ19 της Τορίνο πριν πάρει την μεγάλη απόφαση, να παίξει μπάλα στο άσημο Σαν Μαρίνο και την Τρε Φιόρι.

Κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη

Με την Τρε Φιόρι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Europa League, παίζοντας στα προκριματικά, σκοράροντας μάλιστα απέναντι στην Κλάσβικ των Νησιών Φερόε. Στα μέσα του 2020 ενώ έχει 37 γκολ σε 41 εμφανίσεις, έρχεται η πρόταση από τη Ρουμανία και συγκεκριμένα την Κραϊόβα.

«Ήταν μία απόφαση που ήθελα να πάρω μιας και πιστεύω πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο τι θέλω να γίνει και στο τι πρέπει να κάνω για να γίνει. Η μοίρα όμως, έπαιξε και αυτή το ρόλο της, όταν ο γαμπρός του τερματοφύλακα της ομάδας, που ήταν ατζέντης, ήρθε και με πρόσεξε».

«Πολλοί Ιταλοί δεν έχουν την τάση να φύγουν στο εξωτερικό και να αφήσουν τις ανέσεις τους εδώ» είπε.
«Το να πηγαίνεις στο εξωτερικό, δε σημαίνει πως πας στην Αγγλία. Συνήθως πας σε μέρη που ένας νέος κόσμος ανοίγει μπροστά στα μάτια σου. Έκανα αυτή την επιλογή, γιατί θεώρησα πως ήταν πιο ορθολογικό. Έχω παίξει στην Serie D και είναι σαν ένας… λαβύρινθος. Είναι δύσκολο να ξεκινήσεις από εκεί και να φτάσεις εκεί που ονειρευόσουν σαν παιδί, να είσαι επαγγελματίας στην Serie A ή την Serie B
».

Από την Κραϊόβα στην Στεάουα των 26 πρωταθλημάτων

Το καλοκαίρι του 2020, έρχεται η Κραϊόβα που τότε αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία του Ρουμανικού ποδοσφαίρου. Καθόλου δεν πτοήθηκε.

«Τελικά αυτό που περίμενα, ήρθε. Ήταν κάτι που το ήθελα. Υπήρχε μια ευκαιρία να πάω στην Κραϊόβα που τότε έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία. Ήταν μια αρκετά φιλόδοξη ομάδα, που κέρδιζε συνεχόμενες ανόδους, Ήξερα ότι αν παίρναμε την άνοδο και ήμουν μετά σε διψήφια νούμερα κάποια στιγμή, ένας νέος κόσμος θα άνοιγε μπροστά μου όπως και έγινε. Και αυτός ο κόσμος πλέον είναι η Στεάουα».

Ο Κομπάνιο κέρδισε την άνοδο με την Κραϊόβα και έπαιξε μαζί της στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 2021-22. Πέτυχε 12 γκολ σε 29 εμφανίσεις και το καλοκαίρι του 22′, είδε την πιο ιστορική ομάδα της Ρουμανίας να δίνει 1,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Ξετύλιξε σωστά το νήμα και επιτέλους είχε βγει από τον λαβύρινθο. Με τον καλύτερο τρόπο.

Η Στεάουα μάλλον ήξερε τι έκανε. Τη φετινή σεζόν ο Κομπάνιο, μετρά 17 γκολ σε 29 εμφανίσεις και συνεχίζει ακάθεκτος. Δε σταματά να βοηθά την ομάδα του στην προσπάθεια που κάνει προς το 27ο πρωτάθλημά της. Και όλα αυτά τα όμορφα που κάνει στη Ρουμανία, υπέπεσαν στην αντίληψη του Μαντσίνι.

Και τώρα Squadra Αzzura

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν έχει κανένα πρόβλημα να καλεί παίκτες που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Γκνόντο, τον οποίο είδε η Λιντς και τον άρπαξε από τη Ζυρίχη για 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα πιο «hot prospects» της Premier League, έξι μήνες πριν κλείσει τα 20 του.

Κάπως έτσι γίνεται και στην περίπτωση του Κομπάνιο. Αν πληκρολογήσει κανείς το όνομά του στα ελληνικά, δε θα βρει και πολλά πράγματα. Κυρίως κάτι λίγα αλλά οξύμωρα. Από το «έχασε την ευκαιρία της χρονιάς» όταν αγωνιζόταν ακόμα στη δεύτερη κατηγορία της Ρουμανίας, μέχρι το «ο Κομπάνιο είναι ο πρώτος Ιταλός σκόρερ για το ημερολογιακό έτος 2022».

Οι αγώνες κόντρα στην Αγγλία και την Μάλτα στις 23 και 26 Μαρτίου πλησιάζουν και η Στεάουα έχει ήδη ενημερωθεί για την κλήση του ποδοσφαιριστή της. Πριν λίγο καιρό, έλεγε πως αυτό που θα ήθελε στη ζωή του είναι να παίξει κάποια στιγμή στη Serie A ενώ τώρα είναι έτοιμος να κληθεί στην Εθνική Ιταλίας.

Το μόνο που απομένει, είναι να δούμε αν ο Κομπάνιο θα πάρει χρόνο συμμετοχής με τους «Ατζούρι» ώστε να δώσει άλλο ένα κίνητρο σε όλους αυτούς που θέλουν να σκοτώσουν τον Μινώταυρο και να κυνηγήσουν μια και καλή, τα όνειρά τους.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button