Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

ΑΕΚ: Έχει δρόμο για να τα «πάρει χοντρά» από τον Λιβάι

Πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, όμως για να πάρει η Ένωση τα χρήματα που θέλει προς το παρόν υπάρχουν δυσκολίες. #slgr #aekfc #LivaiGarcia #slgrinterwetten #season2021_2022

Πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, όμως για να πάρει η Ένωση τα χρήματα που θέλει προς το παρόν υπάρχουν δυσκολίες.

Συχνά πυκνά εμφανίζονται πληροφορίες για ενδιαφέρον στην αγορά για τον Λιβάι Γκαρσία και κάτι τέτοιο φυσικά δε προκαλεί εντύπωση. Ο 24χρονος επιθετικός είναι «asset» για την ΑΕΚ. Και φυσικά έχουν κάθε λόγο οι άνθρωποι της να θεωρούν πως είναι αυτή τη στιγμή κατά πάσα πιθανότητα, το μεγαλύτερο σε αξία περιουσιακό στοιχείο της Ένωσης, από πλευράς ποδοσφαιρικού δυναμικού. Κι αντίστοιχα διαμορφώνονται και οι προσδοκίες τους, για τη περίπτωση πώλησης του.

Οι προσδοκίες όμως είναι ένα θέμα. Ένα άλλο είναι η πραγματικότητα. Κι αυτή λέει πως ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που θα ήθελαν στην ΑΕΚ, για να μπορέσουν να βρουν το αντίτιμο που θα θεωρούσαν κατάλληλο για να παραχωρηθεί ο ποδοσφαιριστής από το Τρίνινταντ. Οι συνθήκες που ορίζονται από δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτο, το ποσό που δαπανήθηκε σε σχέση με το ποσοστό των δικαιωμάτων που εξασφαλίστηκε με αυτό. Δεύτερο, τη παρουσία του παίκτη σε συνδυασμό και με τη παρουσία της ομάδας, από τότε που εντάχθηκε στο δυναμικό της.

Η ΑΕΚ με ένα ποσό γύρω στα 2,6 εκατομμύρια, αγόρασε πέρσι το 60% των δικαιωμάτων του Γκαρσία από την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Αυτό από μόνο του βάζει κάποια συγκεκριμένα στάνταρ, στο τι θα θεωρούταν καλό deal σε περίπτωση πώλησης του. Λένε πολλοί και δεν έχουν άδικο, πως ακούγονται υπερβολικές απαιτήσεις του επιπέδου των 15 ή και 10 εκατομμυρίων. Πλην όμως σε αυτά τα επίπεδα πρέπει να κινηθεί η ενδεχόμενη πώληση του Γκαρσία, όσο το ιδιοκτησιακό του καθεστώς είναι έτσι, για να μπορεί η ΑΕΚ να έχει ένα σοβαρό κέρδος εφόσο παραχωρηθεί. Κι αυτά τα ποσά, για το επίπεδο της Ένωσης τη τελευταία διετία, μέσα από το οποίο σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται και τα δεδομένα για την αγοραστική αξία των παικτών της, είναι αυτή τη στιγμή λίγο πολύ, άπιαστα.

Κακά τα ψέματα, από αγορές σαν την ελληνική, υψηλές σε αντίτιμο πωλήσεις στο εξωτερικό γίνονται μόνο μέσω ευρωπαϊκής «βιτρίνας», ενώ σίγουρα παίζει ρόλο και η ανταγωνιστικότητα της ομάδας στο πρωτάθλημα και ο ρόλος του παίκτη μέσα σε αυτό. Από τη μέρα που ήρθε ο Γκαρσία, δε τηρείται κανείς από τους δύο όρους για την ΑΕΚ. Είχαμε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο ιστορικό ματς με τη Βόλφσμπουργκ, που η 80λεπτη περίπου συμμετοχή του, προκάλεσε μετέπειτα και το ενδιαφέρον της γερμανικής ομάδας.

Όμως αμέσως μετά τραυματίστηκε στο ματς πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Αποτέλεσμα, να προλάβει να παίξει μόνο στα δύο τελευταία ματς της φάσης των ομίλων, που δεν ήταν και τα πιο αξιομνημόνευτα για την ΑΕΚ. Μπήκε για 16 λεπτά στο 2-4 με τη Μπράγκα στην Αθήνα κι έπαιξε 55 λεπτά στην ήττα στο αδιάφορο ματς στην Αγγλία με τη Λέστερ. Με την ΑΕΚ να παίζει και με πολλές επιλογές ανάγκης και φυσικά να μην είναι και το πιο κατάλληλο ματς τελικά, για να βγάλει πράγματα ο Λιβάι.

Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη, καθώς ο Λιβάι, μαζί με όλη την ομάδα έχασε την ευκαιρία για ευρωπαϊκή παρουσία τη φετινή σεζόν, από νωρίς. Με τον αποκλεισμό από τη Βελέζ. Αν δε πάμε στην ανταγωνιστικότητα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, έχουμε μια εξαιρετικά κακή σεζόν πέρσι, στην οποία μαλιστα δεν έλλειψαν και τα προβλήματα σε ατομικό επίπεδο για τον Γκαρσία. Που έχασε συνολικά 15 ματς λόγω τραυματισμών. Φέτος η ομάδα δείχνει πιο ανταγωνιστική συγκριτικά με πέρσι,.Το καλό είναι πως έχει χάσει μόνο ένα ματς λόγω τραυματισμού, αυτό στη Τρίπολη με τον Αστέρα και περισσότερο για προληπτικούς λόγους τότε. Το όχι τόσο καλό, είναι πως ακόμη ο ίδιος δεν έχει σταθεροποιηθεί σε απόδοση. Φαίνεται πάντως πως πλέον είμαστε και σε φάση αλλαγών στη διαχείριση του, καθώς ο Γιαννίκης δείχνει πως σκέφτεται σοβαρά να τον καθιερώσει από την αριστερή πλευρά. Το είδαμε στη Λαμία και είδαμε τον Λιβάι και να πετυχαίνει ένα πολύ ωραίο γκολ και μετά από αυτό να έχει μια εξαιρετική παρουσία στη συγκεκριμένη πλευρά. Ο Γκαρσία προς το παρόν έχει 4 γκολ και 1 ασίστ στα 18 επίσημα ματς που έχει δώσει ως τώρα.

Γενικά πέρα από τη παρουσία της ΑΕΚ σε Ελλάδα κι Ευρώπη από πέρσι, πάντα η βασική προϋπόθεση είναι η παρουσία του ίδιου του παίκτη. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο «peak» της απόδοσης του Γκαρσία. Τελείωσε τη περσινή σεζόν με όχι άσχημα νούμερα. Σε 35 ματς 6 γκολ κι 7 ασίστ. Όμως ο Τάνκοβιτς για παράδειγμα, που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Χάμαρμπι, έκλεισε τη περσινή σεζόν με 8 γκολ κι 7 ασίστ σε 38 παιχνίδια.

Ξέρουμε όλοι βέβαια πως ήταν πέρα από κάθε σύγκριση, το ειδικός βάρος του καθένα από τους δύο παίκτες στα παιχνίδια της ΑΕΚ, όμως η αποτελεσματικότητα πάντα μετράει και σίγουρα η διαφορά και στα οικονομικά δεδομένα των δύο παικτών, δείχνει την απαίτηση για πολλά παραπάνω πράγματα από τον Λιβάι Γκαρσία, πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ρεαλιστικές πιθανότητες να βγάλει κάποια καλά λεφτά η ΑΕΚ από ενδεχόμενη πώληση του.

Απαραίτητο στοιχείο είναι πρώτα απ’ όλα οι «κιτρινόμαυροι» να δημιουργήσουν το σύνολο που θα βοηθάει όλους τους παίκτες να βγάζουν τα καλύτερα τους στοιχεία και η ομάδα να αρχίσει να βρίσκεται σε ανταγωνιστικό επίπεδο τέτοιο σε Ελλάδα κι Ευρώπη που να επιτρέπει στην ΑΕΚ να μπει με ρεαλιστική προοπτική σε κουβέντες για τα ποσά που θα τη κάλυπταν. Η αξία του Γκαρσία δε περνάει απαρατήρητη από την αγορά σίγουρα. Όμως όσο δεν ενισχύεται από δείγματα σε «top» επίπεδο, θα κάνει τις ομάδες που ενδιαφέρονται περισσότερο να τον αντιμετωπίζουν σα μια ευκαιρία, σα μια ενδεχομένως «value for money» κίνηση.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button