Τοπικό Ποδόσφαιρο

Τα καρτέλ της Κολομβίας πίσω από τις κλοπές στα νοσοκομεία!

Τα καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας βρίσκονται τελικά πίσω από τη μεγάλη κλοπή των γαστροσκοπίων από τέσσερα νοσοκομεία της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Αγ. Σάββα, της Λαμίας, του Βόλου και της Λάρισας.

Όπως προέκυψε, οι τέσσερις Κολομβιανοί δράστες τα στοιχεία τριών εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν, αναζητούνται διεθνώς και έχουν διαπράξει σωρεία ανάλογων κλοπών από νοσοκομεία και κλινικές σε πλήθος χωρών της Ευρώπης, όπως Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Κροατία, Τσεχία, από τις οποίες έκλεψαν αντίστοιχο ιατρικό εξοπλισμό.

Μετά από συνεργασία των ελληνικών και διεθνών αρχών, αυτός ο εξοπλισμός και συγκεκριμένα από στοιχείο στο οποίο κατέληξαν οι αντίστοιχες έρευνες των γαλλικών αρχών, προέκυψε πως στη δική τους περίπτωση, τα μηχανήματα αυτά είχαν καταλήξει στην Κολομβία και πως οι δράστες ήταν Κολομβιανοί.

Οι ελληνικές αρχές άρχισαν να αναλύουν, ποιοι είχαν εισέλθει μέσω λατινικών χωρών το τελευταίο διάστημα στη χώρα και μετά από έρευνα κατέληξαν στους τέσσερις Κολομβιανούς, που εισήλθαν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, με πλαστά πορτογαλικά στοιχεία, νοίκιασαν διαμέρισμα για τις μέρες δράσης τους στην Αθήνα και κατόπιν ενημέρωσης από δύο ομοεθνείς τους γυναίκες, που πήγαν στο νοσοκομείο ως ασθενείς για να δουν τα μηχανήματα, αλλά και κατόπιν αντίστοιχης ενημέρωσης για τα υπόλοιπα νοσοκομεία, αποφάσισαν να δράσουν.

Σε συνεργασία με τις κολομβιανές Αρχές η ΕΛΑΣ εντόπισε τέσσερα από αυτά τα μηχανήματα, δύο της Λάρισας και δύο του Άγιου Σάββα, στην Μπογκοτά, τα οποία είχαν στείλει αεροπορικώς εκεί, με εταιρεία μεταφορών και συσκευασμένα οι δράστες.

Οι πληροφορίες που έχουν οι ελληνικές Αρχές είναι πως οι κακοποιοί δρούσαν κατόπιν οργανωμένου σχεδίου σε όλη την Ευρώπη και κατ’εντολή καρτέλ ναρκωτικών, καθώς μία από τις πληροφορίες που εξετάζει σοβαρά η ΕΛΑΣ είναι ότι τα γαστροσκόπια αυτά τα χρησιμοποιούσαν τα καρτέλ ναρκωτικών, για να τους βοηθήσουν στη διαδικασία της κατάποσης των αυγών κοκαΐνης, στους μεταφορείς που στρατολογούσαν σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο από τη Λατινική Αμερική και έστελναν αεροπορικώς σε ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Βεβαίως, αυτή είναι μία από τις πληροφορίες που εξετάζει η ΕΛΑΣ, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ακόμη με τεκμήρια συγκεκριμένα, πού ακριβά θα γινόταν η χρήση αυτών των μηχανημάτων.

Οι δηλώσεις του Διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Υποστρατήγου, Χρήστου Παπαζαφείρη:

«Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω την παρουσίαση των υποθέσεων με την εξιχνίαση των πρόσφατων κλοπών ιατρικού εξοπλισμού από δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς έχουν χαρακτηριστικά διεθνικού οργανωμένου κυκλώματος που ειδικεύεται στη συγκεκριμένη περιπτωσιολογία, με δράση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, κατάφερε να εξιχνιάσει και τις τέσσερις (4) περιπτώσεις κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων που διαπράχθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Για την υπόθεση αυτή έχουν ταυτοποιηθεί 3 υπήκοοι Κολομβίας, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, ενώ σε χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν κατασχεθεί 4 ιατρικά μηχανήματα, που προέρχονται από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Οι Κολομβιανοί δράστες που ταυτοποιήθηκαν:

-την 15 Μαΐου 2017 αφαίρεσαν από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ,

-το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας αφαίρεσαν εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ και

-την 21 Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, αφαίρεσαν (2) γαστροσκόπια.

Λόγω της συνάφειας των παραπάνω κλοπών και της σημαντικής ζημιάς που προκλήθηκε στα Νοσοκομεία, με αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν, συστήθηκε στην Υπηρεσία μας ειδική επιχειρησιακή ομάδα, με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Μετά από κατάλληλη αστυνομική έρευνα και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, σε συνδυασμό με διεθνή και ευρωπαϊκή αστυνομική συνεργασία, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και έχουν εμπλακεί σε ομοειδείς υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων κατά τη τελευταία τετραετία, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία.

Από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες υπηκόων χωρών της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Κολομβίας, τα μέλη των οποίων κατ’ εντολή των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές αυτές.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους:

-εισέρχονται αεροπορικώς στις χώρες και στη συνέχεια ενοικιάζουν διαμερίσματα από ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών ενοικίασης του διαδικτύου, ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, για να εντοπίσουν πόλεις όπου λειτουργούν νοσοκομεία.

-αφού διαπιστώσουν την ύπαρξη και λειτουργία γαστρεντερολογικών κλινικών, τις κατοπτεύουν, για να διαπιστώσουν το ωράριο λειτουργίας τους και την ύπαρξη του ιατρικού εξοπλισμού που τους ενδιαφέρει, συχνά προσποιούμενοι ακόμη και ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας,

-στη συνέχεια ενημερώνουν τους συνεργάτες τους, από τους οποίους κάποιοι διαπράττουν τις διαρρήξεις και αφαιρούν τα αντικείμενα, ενώ άλλοι παραμένουν περιμετρικά του χώρου έχοντας το ρόλο του τσιλιαδόρου,

Επιπλέον:

-συσκευάζουν και ταχυδρομούν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, μέσω μεταφορικών εταιρειών διεθνών αποστολών με σκοπό να εξαφανίσουν τα ίχνη των αφαιρεθέντων αντικειμένων και να καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός και η ανεύρεση τους, σε περίπτωση εντοπισμού ή σύλληψης, ενώ

-σε κάθε χώρα διαπράττουν περισσότερες από μία κλοπές και στη συνέχεια εξαφανίζονται μεταβαίνοντας σε άλλες χώρες.

Αναφορικά με τη δράση τους στη χώρα μας διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιήθηκαν τέσσερα τουλάχιστον μέλη της οργάνωσης, υπήκοοι Κολομβίας, από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν οι τρεις.

Τα άτομα εισήλθαν το Μάιο στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας και στη συνέχεια:

-χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα Πορτογαλικών αρχών νοίκιασαν διαμέρισμα σε περιοχή της Αθήνας και τις αμέσως επόμενες ημέρες άρχισαν κατοπτεύσεις σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Άγιος Σάββας, Ευρωκλινική και το Λαϊκό Νοσοκομείο, προκειμένου να εντοπίσουν κλινικές και εξοπλισμό που τους ενδιέφερε

-από την χαρτογράφηση την κινήσεων τους, προκύπτει ότι την 20-05-2017 ταξίδεψαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο στη Λαμία και στη Λάρισα, όπου πιθανολογείται ότι εκείνη την ημέρα διέπραξαν και τις δύο κλοπές στα Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας και την 21-05-2017 ταξίδεψαν εκ νέου στην περιοχή του Βόλου όπου και διέπραξαν την κλοπή στο νοσοκομείο Βόλου.

-απέστειλαν από τη χώρα μας στη Κολομβία δυο δέματα, με ίδιο αποστολέα και παραλήπτη, μέσω εταιρίας διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ

-οι δράστες αναχώρησαν από την χώρα μας την 25-05-2017 αεροπορικώς με την χρήση πλαστών εγγράφων, μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σε συνεργασία με τις Αστυνομικές αρχές της Μπογκοτά, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα από τα πακέτα που είχαν αποσταλεί και το οποίο περιείχε δύο από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και δύο από τα ενδοσκόπια που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο της Λάρισας. Η διαδικασία ανάκτησης και επαναπατρισμού των κατασχεθέντων ιατρικών εργαλείων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι έρευνες μας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την ταυτοποίηση και επιπλέον δραστών καθώς και για τον εντοπισμό των υπολοίπων αφαιρεθέντων αντικειμένων.

Η εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών συνιστά μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς όπως προαναφέρθηκε οι δράστες έχουν στο ενεργητικό τους μεγάλο αριθμό κλοπών συναφούς ιατρικού εξοπλισμού και συστηματική δράση που εκτείνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης».

Θέλω να συγχαρώ την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, που χειρίστηκε την υπόθεση διαρρήξεων – κλοπών από τα Δημόσια Νοσοκομεία της Χώρας, ενεργώντας με απόλυτο επαγγελματισμό και υποδειγματικό τρόπο, προκαλώντας τα ευμενή σχόλια των αστυνομικών Αρχών του εξωτερικού με τις οποίες συνεργαστήκαμε για τη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών».

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button