Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

«Έχουμε τα φόντα να ήμαστε στην πρώτη 3άδα»

Ο Άκης Μάντζιος συμπληρώνει δυο μήνες στον πάγκο του Άρη κάνοντας ένα πρώτο απολογισμό, στοχεύοντας παράλληλα στο μέλλον.

Ο Άκης Μάντζιος συμπληρώνει δυο μήνες στον πάγκο του Άρη κάνοντας ένα πρώτο απολογισμό, στοχεύοντας παράλληλα στο μέλλον.

Σε λίγες μέρες ο Άκης Μάντζιος θα συμπληρώσει τις πρώτες του 60 μέρες στον πάγκο του Άρη. Ήρθε και μπήκε κατευθείαν στα βαθιά δίχως να ζητήσει πίστωση χρόνου και έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από παραμέτρους που έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής τον δικαιώνουν και η ομάδα… φωνάζει ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης όταν θα καταφέρει να την φέρει στα μέτρα του. Με αφορμή τη διακοπή των εθνικών ομάδων, ο έλληνας τεχνικός μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Άρη, τις πρώτες του σκέψεις. Ποια κατάσταση βρήκε όταν ανέλαβε, που χρειάστηκε και χρειάζεται ακόμη να επικεντρωθεί, ποια είναι η εικόνα που έχει σχηματίσει για το ρόστερ που έχει στα χέρια του κτλ. Για αυτό το τελευταίο έχει μόνο καλά λόγια να πει για την πληρότητά του: «Αυτή τη στιγμή ο Άρης έχει ένα γεμάτο ρόστερ, μπορούμε να έχουμε δύο ισάξιες ενδεκάδες και ασφαλώς σαν προπονητή αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα διότι είναι και η ποιότητα την οποία έχει σαν σύνολο» λέει χαρακτηριστικά.

Έτοιμοι σε 2-3 εβδομάδες

Χωρίς την παραμικρή διάθεση να αφήσει αιχμές για την προηγούμενη τεχνική ηγεσία εξηγεί τι προσπάθησε να αλλάξει στο στυλ της ομάδας και πως κατάφερε να έχει σε αυτό συμμάχους τους παίκτες του: «Προτού αναλάβω, μέσα από τα παιχνίδια που είχα παρακολουθήσει, είχα διακρίνει κάποιες αδυναμίες, ήξερα δηλαδή πού έπρεπε να δουλέψω πριν έρθω στην ομάδα. Από την πρώτη ημέρα έδωσα βάση κυρίως στις εντάσεις της ομάδας, στο τρέξιμο σε υψηλές ζώνες, στην αλλαγή ρυθμού, γιατί έβλεπα μία ομάδα που πήγαινε… ευθεία. Δεν είχε εναλλαγές στον ρυθμό της. Προσπάθησα μέσα σε αυτό το διάστημα να την φέρω σε ένα καλό επίπεδο δουλεύοντας συγχρόνως και σε τακτικά κομμάτια, τόσο στο αμυντικό τρανζίσιον όσο και στο επιθετικό. Σε 2-3 εβδομάδες πιστεύω θα είμαστε στο 100%. Από την πρώτη στιγμή έδωσα σε όλα τα παιδιά να καταλάβουν σε ποια κομμάτια του παιχνιδιού μας πρέπει άμεσα να βελτιωθούμε. Έκανα πολλά τετ α τετ, μίλησα με όλους για να αφουγκραστώ κι εγώ τι έχουν ανάγκη να δουλέψουμε, τι δεν έκαναν για να το βελτιώσουμε στην καθημερινότητά μας. Πήρα πολλές πληροφορίες και πλέον είναι για μένα πιο εύκολο και για τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τι θέλω εγώ από εδώ και πέρα. Έδειξαν να το καταλαβαίνουν και ανταποκρίνονται άπαντες σε όλα τα επίπεδα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτό το κομμάτι. Το σημαντικότερο είναι να βάλουμε σε αυτή την ομάδα βάσεις, βάσεις οι οποίες ενδεχομένως δεν μπήκαν το καλοκαίρι».

Γιατί κάποιοι θέλουν το χρόνο τους

Μπαίνοντας λίγο πιο βαθιά σε αυτό, ο προπονητής αναλύει γιατί θεωρεί ότι σε 20 μέρες η ομάδα του θα είναι 100% έτοιμη, κάνοντας ειδική μνεία στον βασικό περσινό κορμό και την αγωνιστική απραξία αρκετών από τους καινούργιους: «Τα περισσότερα παιδιά που είναι από πέρυσι στην ομάδα (βλ. Ροζ, Σάσα, Ματίγια, Γκάμα κ.α.) από τη μία είναι λογικό να μην βρίσκονται στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας και να μην έχουν ξεκινήσει τόσο δυναμικά. Αυτό που έγινε πέρυσι με τον Κορωνοϊό και τη διακοπή του Πρωταθλήματος ήταν πρωτόγνωρο για όλους μας, το έζησα και εγώ στη Λαμία. Πέρυσι το Πρωτάθλημα σταμάτησε για δύο μήνες και με έναν μήνα προετοιμασίας μπήκαμε να παίξουμε 10 ματς play off και επτά οι ομάδες που ήταν στα play out. Ο Άρης είχε συνεχόμενα παιχνίδια, ενδιάμεσα και το Κύπελλο, είχε και τα προβλήματα στο ρόστερ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να παίζουν non-stop. Οπότε είναι φυσιολογικό η ομάδα να ξεζουμίστηκε, οι παίκτες να έσκασαν. Παίζει μεγάλο ρόλο επίσης ότι δεν είχαν μεγάλο διάστημα μετά για να ξεκουραστούν. Ο Σάσα για παράδειγμα ξεκίνησε τη σεζόν με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, καμία σχέση με πέρυσι. Τον περιμένω όμως και τον βλέπω κάθε μέρα να ανεβαίνει. Προσπαθεί και έχει βελτιωθεί. Όταν κληθεί να παίξει πρέπει να είναι έτοιμος, αλλά μου δείχνει ότι επανέρχεται. Επίσης άλλο ένα πρόβλημα ήταν ότι και μερικά από τα παιδιά που ήρθαν φέτος είχαν να παίξουν πολλούς μήνες ποδόσφαιρο, κάποια πάνω από 5-6 μήνες. Οι τελευταίες μεταγραφές για παράδειγμα θέλουν όλοι ακόμη τον χρόνο τους».

Ήθελα να παίξουμε την ΑΕΚ

Αυτή είναι η δεύτερη διακοπή του πρωταθλήματος που τον βρίσκει στον πάγκο του Άρη. Την πρώτη δεν μπόρεσε να την αξιοποιήσει λόγω των κρουσμάτων covid-19 που έπληξαν την ομάδα. Αυτή τη φορά όμως θεωρεί ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή αν και παραδέχεται ότι του λείπει ο αγωνιστικός ρυθμός: «Από τη μία μας έκανε καλό κι αυτή η διακοπή, για να δουλέψω κάποια πράγματα κυρίως κάποιες ακόμα εντάσεις. Στην ουσία είναι η τελευταία εβδομάδα που έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Μετά δεν θα έχουμε κενό και μεσοβδόμαδα είναι πιο δύσκολο να το κάνεις αυτό. Από τη μία λοιπόν η αναβολή και ταυτόχρονα η διακοπή μας βοήθησαν, επειδή δουλεύουμε σε κάποια κομμάτια που σε ρυθμούς Πρωταθλήματος δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Από την άλλη όμως, και ο αγωνιστικός ρυθμός είναι αυτός που σου εξασφαλίζει την ετοιμότητα της ομάδας για το επίσημο παιχνίδι. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Προσωπικά πάντως προτιμούσα να γίνει το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Δεν είμαι προπονητής των πολλών αλλαγών. Όταν μία ομάδα ρολάρει εμφανίζεται καλύτερη από παιχνίδι σε παιχνίδι, δεν βρίσκω λόγο να την αλλάξω. Για παράδειγμα αν γινόταν το παιχνίδι με την ΑΕΚ μπορεί να έκανα μία ή δύο αλλαγές, ίσως και καμία».

Μια θέση στην πρώτη τριάδα

Στο άκουσμα ότι αναλαμβάνει τον Άρη, είναι αλήθεια ότι δεν προκλήθηκε και ενθουσιασμός στις τάξεις των φίλων της ομάδας. Κυρίως λόγω του προπονητικού του παρελθόντος σε μικρομεσαίες ομάδες. Ο ίδιος πάντως δείχνει να έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου και της αποστολής του, σημειώνοντας ότι η επίτευξη των φετινών στόχων του Άρη θα έρθει μέσα από την βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας: «Ξέρω πού έχω έρθει, τις απαιτήσεις του συλλόγου, την πίεση και ότι οι στόχοι είναι πιο ψηλοί σε σχέση με τις ομάδες που δούλεψα πριν. Ξέρω όμως και το DNA της ομάδας. Δεν μπορεί για παράδειγμα αυτή η ομάδα, με το υλικό που διαθέτει, να παίξει αμυντικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο και χωρίς να παίζεις άμυνα αν έχεις μία ομάδα που δύσκολα δέχεται φάσεις και γκολ, τότε μπροστά εύκολα ή δύσκολα θα βρεις το γκολ, ειδικά με την ποιότητα που έχουμε μεσοεπιθετικά αυτό θα γίνεται πιο εύκολα. Εξάλλου το ποδόσφαιρο διαχρονικά μας έχει διδάξει ότι Πρωτάθλημα παίρνουν οι ομάδες που δέχονται δύσκολα γκολ και όχι αυτές που βάζουν πέντε και έξι γκολ. Βελτιώνοντας λοιπόν αυτό το κομμάτι, της αμυντικής λειτουργίας, πιστεύω ότι η φετινή θα είναι μια χρονιά επιτυχημένη και θα εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Πρώτα απ’ όλα να είμαστε στην 4άδα για να βγούμε Ευρώπη και από εκεί και πέρα όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερα. Αγωνιστικά η ομάδα έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη 3άδα».

Το πεπρωμένο

Τον Άρη τον ξέρει. Τον έζησε ως παίκτης, φόρεσε το περιβραχιόνιο, αγωνίστηκε στην Ευρώπη με τη φανέλα του. Αυτό που παραδέχτηκε είναι ότι βαθιά μέσα του ήξερε ότι θα έρθει να δουλέψει και ως προπονητής: «Περίμενα ότι θα έρθω να δουλέψω στον Άρη κάποια στιγμή, το είχα στο μυαλό μου και ασφαλώς το ήθελα πολύ. Είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν μία επαφή με τον πρόεδρο, αλλά για διάφορους λόγους τότε δεν προχωρήσαμε σε συμφωνία».

Πως «ανέστησε» τον Σούντγκρεν

Μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε όταν ανέλαβε ήταν να βγάλει από την ναφθαλίνη τον Σούντγκρεν και στην ουσία να… κερδίσει ένα παίκτη που το club τον είχε ξεχασμένο και αναξιοποίητο. Πως το κατάφερες και ο Σουηδός ξαναβρήκε το ποδοσφαιρικό του χαμόγελο; «Για το θέμα του Σούντγκρεν μίλησα πρώτα με τον πρόεδρο, να δω τι σκέφτεται κι αυτός για τον Ντάνιελ. Χωρίς να με ενδιαφέρει τι έχει προηγηθεί και από τη στιγμή που είναι παίκτης της ομάδας από το να προσφέρει μηδέν και να τον έχω να κάθεται, πιο πιθανό είναι στο τέλος να βγει κερδισμένη η ομάδα. Μίλησα και μαζί του, του έδωσα να καταλάβει ότι από εδώ και πέρα είναι μια άλλη μέρα και από τη στιγμή που θέλεις να παίξεις στον Άρη, να είσαι μέλος αυτής της ομάδας, εγώ θα σου δώσω την ευκαιρία. Έτσι ξεκινήσαμε, μπήκε και μάλιστα ανταποκρίθηκε. Επίσης, δεν πρέπει να τον αδικούμε, γιατί στη Σουηδία έμαθε να παίζει φουλ μπακ σε σχηματισμό 3-5-2, είναι εντελώς διαφορετικό με την τετράδα στην άμυνα. Δουλεύω μαζί του στο αμυντικό κομμάτι, αλλά μέχρι στιγμής και αν αναλογιστούμε ότι είχε να παίξει επτά μήνες ανταποκρίνεται θετικά κι αυτό εμένα σε πρώτη φάση με ικανοποιεί».

Ο 50χρονος τεχνικός δεν κρύφτηκε και για το κομμάτι που τον προβληματίζει πιο πολύ και δεν είναι άλλο από την απουσία του εύκολου γκολ: «Με προβληματίζει ότι η ομάδα δεν έχει το εύκολο γκολ, ότι δυσκολευόμαστε σε αυτό το κομμάτι. Έχω μιλήσει κατ’ ιδίαν και με τους δύο επιθετικούς (σσ Λόπεθ, Μάνος) και δουλεύουμε αρκετά σε αυτό το κομμάτι».

«Θα τους χρειαστούμε όλους»

Πέρσι ο Άρης τα… χρειάστηκε με τους τερματοφύλακες. Έφτασε κάποια στιγμή να έχει μόνο έναν ετοιμοπόλεμο. Φέτος αντίθετα υπάρχει μια τετράδα που εμπνέει σιγουριά αλλά, -όπως παραδέχεται- του βάζει και δύσκολα, ειδικά μετά την εμφάνιση του Σιαμπάνη με τον Αστέρα Τρίπολης: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μία τριάδα τερματοφυλάκων η οποία πραγματικά με προβληματίζει ευχάριστα. Ο Σιαμπάνης για παράδειγμα ήταν πολύ θετικός με τον Αστέρα. Το περίμενα βέβαια, διότι δεν βλέπω μόνο την ημέρα του αγώνα, βλέπω και όλη την εβδομάδα το πώς ανταποκρίνεται ο καθένας στις προπονήσεις. Από την πρώτη μέρα που ήρθε στην ομάδα ο Μάριος βλέπω ότι για την ηλικία του έχει το ποδοσφαιρικό θράσος, είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια ενώ έχει και επικοινωνία στο γήπεδο με τους υπόλοιπους. Και οι τρεις τερματοφύλακες μας έχουν διαφορετικά στοιχεία. Ο ένας έχει πράγματα που δεν έχει ο άλλος. Σκεφτείτε ότι σε έξι ματς έπαιξαν και οι τρεις. Θα τους χρειαστούμε σίγουρα όλους».

Η ωριμότητα του Ματέο

Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε τέλος και στο μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον Ματέο Γκαρσία εξηγώντας τι είναι αυτό που έχει ζητήσει από τον αργεντινό: «Ο Ματέο Γκαρσία φαίνεται ότι είναι πιο ώριμος στο παιχνίδι του απ’ ότι ήταν την πρώτη του χρονιά στον Άρη. Αυτό που του έχω πει και θέλω, είναι να είναι πιο απλός επειδή ακριβώς έχει ταχύτητα και διεισδυτικότητα μπορεί να κάνει πολλές ζημιές αρκεί να είναι πιο απλός, ειδικά στο να τελειώνει τη φάση. Το δουλεύουμε κι αυτό το κομμάτι, δεν είναι εύκολο να το αλλάξεις από τη μια μέρα στην άλλη».

Διαβάστε επίσης

Back to top button