Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Ο θάνατος του Τσιμάνγκα που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ήταν 30 Απριλίου του 1995 όταν ο Μουκάντι Τσιμάνγκα του Ατρόμητου άφηνε μέσα στο γήπεδο της Ελευσίνας την τελευταία του πνοή συγκλονίζοντας όλη τη χώρα.

Ο Μουκάντι Τσιμάνγκα ήταν μόλις 28 ετών όταν σε έναν αγώνα ανάμεσα σε Πανελευσιανιακό και Ατρόμητο στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής κόπηκε τόσο άδικα το νήμα της ζωής του. Σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια, ο τότε παίκτης της ομάδας του Περιστερίου σε μία ανύποπτη φάση έφυγε για τη γειτονιά των Αγγέλων αφήνοντας πίσω του μία γυναίκα και τρία παιδιά.

Όλα ξεκίνησαν από μια διεκδίκηση της μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ανάμεσα στον Τσιμάνγκα και τον Στέλιο Βογιατζή. Ο αγκώνας του Βογιατζή βρέθηκε στο λαιμό του Τσιμάνγκα και του προκάλεσε βλάβη στην καρωτίδα. Ο Τσιμάνγκα σηκώθηκε και περπάτησε λίγα μέτρα με όλη τη δύναμη της ψυχής του, αλλά δεν άντεξε. Πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβει ο διαιτητής τι είχε συμβεί. Ο γιατρός της Ελευσίνας και όλοι οι άνθρωποι του πάγκου έπεσαν αμέσως πάνω στον άτυχο ποδοσφαιριστή. Πιο δίπλα οι παίκτες των δύο ομάδων τραβούσαν τα μαλλιά τους.

Η γλώσσα του άτυχου ποδοσφαιριστή και οι γιατροί προσπάθησαν με ένα κλειδί να την επαναφέρουν στη θέση της αλλά ο Τσιμάνγκα δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Χρειάστηκε να γίνει τραχειοτομή, πάνω στο χορτάρι του γηπέδου, για να εξοικονομηθεί χρόνος, δεδομένου ότι στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο έφτασε με σημαντική καθυστέρηση, αλλά ήταν αργά. Μέχρι να μεταφερθεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή.

Το γεγονός πως το ασθενοφόρο έφτασε με σημαντική καθυστέρηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Κάποιοι υποστήριξαν πως αν βρισκόταν στο γήπεδο ή αν δεν είχε αργήσει τόσο να έρθει το κακό μπορεί να είχε αποφευχθεί. Φυσικά, τραγικό πρόσωπο και ο Στέλιος Βόγιατζης που άθελά του έγινε πρωταγωνιστής της μοιραίας στιγμής.

Ο Βογιατζής μπήκε στα αποδυτήρια κλαίγοντας, όπως και όλοι οι παίκτες των δύο ομάδων. «Τον έφαγες», του είπε μέσα στον πανικό του ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος που ήταν ο γενικός αρχηγός του Ατρόμητου, αλλά κατάλαβε γρήγορα το λάθος του. «Συγγνώμη, Στέλιο, δεν ήξερα τι έλεγα», επανόρθωσε λίγο αργότερα και ο Βογιατζής δέχτηκε τη συγγνώμη του.

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε δύο μέρες αργότερα όταν και έγινε η κηδεία του Τσιμάνγκα, στο δημοτικό κοιμητήριο Περιστερίου, παρουσία πλήθος κόσμου. Το σύνθημα «Τσιμάγκα ζεις, για πάντα Ατρόμητος», ήταν αυτό που ακουγόταν από άκρη σε άκρη. Ήδη από την προηγούμενη μέρα είχε ξεκινήσει ένας μαραθώνιος για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δίνονταν στην οικογένεια του άτυχου ποδοσφαιριστή.

πηγή: sdna

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button