Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Κούγιας: “Προβλέπω αφαίρεση από -5 έως -10 βαθμούς αν αποδειχθεί ένοχος ο Ολυμπιακός”

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS FM 103,6 και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και στην εισήγηση της ερευνήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας, Παναγιώτας Σπανού, για τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αλέξη Κούγια:

Για την τηλεδιάσκεψη της SL1: «Είχε προαναγγελθεί ότι το διάγγελμα Μητσοτάκη θα ήταν Δευτέρα, αλλά άλλαξε και πήγε Τρίτη για αυτό αλλάξαμε και εμείς την τηλεδιάσκεψη. Όλοι θέλουμε να ξαναρχίσει η δράση. Εφόσον τα θέματα υγείας λυθούν και δεν υπάρχουν κίνδυνος να διαδοθεί ο ιός, όλοι θέλουμε να παίξουμε. Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό, αλλά και οικονομικά. Τα γήπεδα έχουν κλείσει από τα μέσα Μάρτη, η Nova σταμάτησε να πληρώνει, οι χορηγοί τα ίδια, εισιτήρια δεν έχουμε, διαφημίσεις δεν έχουμε, άρα έχει σταματήσει οτιδήποτε αφορά την ροή των χρημάτων.

Αν κάνεις μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτή την στιγμή σε μια ΠΑΕ θα πρέπει να δώσεις τα διπλάσια από ότι συνήθως. Καταλαβαίνεις ότι αν για τρεις μήνες υπάρχει τέτοια κατάσταση είναι πάνω από 1,5 εκ. ευρώ η ζημιά για την ΑΕΛ. Οι προϋπολογισμοί των ομάδων είναι κανονισμένοι έτσι ούτως ώστε όταν πλησιάζει η ώρα για αδειοδότηση σε ότι αφορά την Ευρώπη, πρέπει να μην χρωστάς ούτε ένα ευρώ σε κανέναν, ακόμα και αν πρόκειται σε παίκτη πριν 10 χρόνια! Νομίζω ότι θα προηγηθεί μια ενδελεχής συζήτηση στην Λιγκα, πριν την ψηφοφορία. Αυτό το Δ.Σ θα είναι σημαντικό γιατί θα δώσουν το παρόν πολλοί ιδιοκτήτες ομάδων.

Στο προηγούμενο ήταν ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος, ο Κωστούλας και εγώ. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον και θα λυθούν σημαντικά θέματα. Το πρώτο είναι αν θα αρχίσουμε ή όχι το ποδόσφαιρο. Για αυτό θέλει μια απλή πλειοψηφία βάσει καταστατικού, θέλει οκτώ ΠΑΕ. Ανάλογα με την απόφαση, θα αρχίσει η συζήτηση για το τι θα γίνει με τα λεφτά των παικτών. Μετά την Δ.Σ, θα έχουμε τηλεδιάσκεψη με τον ΠΣΑΠ για το πόσα χρήματα θα κοπούν από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών».

Για το ποιες ομάδες θέλουν διακοπή και ποιες να συνεχιστεί η σεζόν: «Ο Παναθηναϊκός σίγουρα δεν θέλει να παιχτεί ποδόσφαιρο, αλλά δεν μας έχει πει πως θα βρεθεί λύση με τις ομάδες που βρίσκονται στα πλέι άουτ και η υπόλοιπη βαθμολογία, όπως για τον πρωταθλητή. Δεν μπορείς να καταργήσεις την προκήρυξη.

Εμείς σαν Λάρισα κάναμε μια πρόταση με ποδοσφαιρική λογική. Ο ΠΑΟΚ δεν γνωρίζω ποια θα είναι η θέση του, θα την μάθουμε αύριο. Οι λοιμωξιολόγοι θα πάρουν την ευθύνη για την επιστροφή στην δράση, δηλαδή το κράτος. Η επιστροφή δεν θα γίνει χωρίς μέτρα. Το ελληνικό κράτος μπορεί να πάρει απόφαση για… παύλα. Αν πει το κράτος αποφασίζουμε να μην ξαναπαίξουμε φέτος, δεν θα παίξουμε γιατί πάνω από το αυτοδιοίκητο είναι η κυβέρνηση. Θα πρέπει να γίνει με νόμο του κράτους.

Εφόσον οι επιστήμονες αποφασίσουν να παίξουμε, είναι μονόδρομος να παίξουμε και εγώ αυτό θα πω στο Δ.Σ της Λίγκας. Περιμένω να ακούσω τι θα πουν οι πρωθυπουργός και ο Αυγενάκης, παρόλα αυτά. Όλα αυτά, ότι αποφασιστεί δηλαδή, θα γίνει με νόμο. Δεν αποκλείω αν δεν παιχτεί ποδόσφαιρο με απόφαση της κυβέρνησης, να βγει νόμος που να αφαιρεί πχ το 30% των συμβολαίων των παικτών. Εμείς δεν πήραμε ούτε το μισό τηλεοπτικό συμβόλαιο στην Λάρισα και περιμένουμε. Από ότι ξέρω στην ΕΡΤ λένε ότι αν δεν παίξετε, δεν θα πάρετε ευρώ, ακόμα και αν σας χρωστάμε».

Για το τι θα γίνει με τα συμβόλαια των παικτών: «Εμάς οι ξένοι παίκτες μας έχουν φύγει. Έλα όμως που αρκετοί παίκτες έχουν θέμα να έρθουν στην Ελλάδα. Έχουμε παίκτες στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Κροατία, στην Ιρλανδία. Πως θα γυρίσουν; Αν δεν γίνει άρση απαγόρευσης μετακίνησης από τις συγκεκριμένες χώρες, πως θα έρθουν οι παίκτες εδώ; Θα παίξουν οι ομάδες… μισές; Δηλαδή στον Άρη τελειώνουν 14 συμβόλαια, πως θα γίνει; Στον Βόλο λήγουν όλα τα συμβόλαια εκτός από ένα! Να αρχίσουν οι πτήσεις, όσοι έρθουν από έξω να μείνουν σε 15 μέρες καραντίνα και μετά οι προπονήσεις. Τώρα που έχουμε διακοπή τριών μηνών, θα επανέλθουν οι παίκτες σε τρεις εβδομάδες προπόνησης; Ξεχάστε το!

Για τα τηλεοπτικά: “Αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός πάροχος για την νέα σεζόν. Η Nova αλλάζει χέρια, η COSMOTE δεν ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, άρα καταλαβαίνετε ότι πάμε για κατάρρευση;”.

Για την παραπομπή του Ολυμπιακού και την εισήγηση της Σπανού: «Γνωρίζω προσωπικά την κ. Σπανού και ξέρω ότι είναι επαρκής δικαστής. Αυτή η μηδενιστική τακτική που ακολούθησαν οι διοικήσεις ΠΑΟΚ και Ξάνθης στην υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, ήταν λάθος και για αυτό συμβούλευσα τον Ολυμπιακό να μην κάνει το ίδιο. Δεν είναι όλοι πουλημένοι στην ελληνική δικαιοσύνη.

Δεν με κάλεσε η κ. Σπανού, όπως και κανέναν άλλον μάρτυρα. Χρησιμοποίησε την πρώτη μου κατάθεση και όχι τις άλλες. Ο Φύσσας είναι η… τελευταία τρύπα του ζουρνά και δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας. Τον γνωρίζω καλά χρόνια και είναι αναξιόπιστος, όπως ο Καλαϊτζίδης. Η ερευνήτρια έχει δικαίωμα να διαλέξει ό,τι θέλει, δεν βγάζει απόφαση. Για να βγάλει απόφαση, πρέπει να δει όλα τα στοιχεία. Διάβασε την κατάθεση του Φύσσα και κάλεσε τον Ολυμπιακό. Κατά την άποψη μου με τόσο θόρυβο που έχει φέρει αυτή η υπόθεση, καλά έκανε και παρέπεμψε τις ομάδες και τα πρόσωπα. Ότι και αν γίνει η κ. Σπανού πρέπει να λάβει υπόψη την άποψη του προϊσταμένου της του κ. Σταμαδιανού που έχει απαλλάξει με βούλευμα για άλλη υπόθεση τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη».

Για την πιθανότητα να βγει Ευρώπη η ΑΕΛ: “Σκέφτομαι διάφορα εγώ με το μυαλό μου, γιατί αν τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός και ο Ατρόμητος, η ΑΕΛ βγαίνει Ευρώπη. Μπορεί να μην πάρει αδειοδότηση ο Άρης ή μπορεί να παραπεμφθεί ο Ατρόμητος. Σκέφτομαι πολλά…”.

Για το αν μπορεί ο ΠΑΟΚ να παρέμβει: «Αυτά είναι ανοησίες. Δεν έχει δικαίωμα, βάσει νόμου, ο ΠΑΟΚ να παρέμβει και το λέει ξεκάθαρα η νομοθεσία”.

Για την αλλαγή της διάταξης περί υποβιβασμού: «Η αιτιολογία της αλλαγής της διάταξης είχε να κάνει για να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή, σε ότι αφορά την πολυιδιοκτησία θα ισχύσει και στην περίπτωση του Ολυμπιακού. Προβλέπω μια αφαίρεση βαθμών από -5 έως -10 αν αποδειχτεί ένοχος”.

Κλείνοντας είπε: «Συμπαθώ τον ΠΑΟΚ, όταν ήμουν νέος δικηγόρος δεν έχανα ματς του ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχει άνθρωπος που είναι από την Βόρεια Ελλάδα και να μην συμπαθεί τον ΠΑΟΚ. Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι ο Μαρινάκης είναι κάτι περισσότερο από στενός φίλος μου. Εγώ είμαι ο πρώτος που λέει ότι πρέπει να σεβόμαστε την κ. Σπανού. Οι φίλοι μου είναι ελάχιστοι στην ζωή μου. Γνωστούς έχω χιλιάδες, αλλά φίλοι μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών. Δεν με νοιάζει τι θα κάνει ο Μαρινάκης, εγώ θέλω να κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ. Αν ήμουν ο Μπέος και με είχε βγάλει ο Μαρινάκης από την φυλακή, δεν θα του φερόμουν έτσι. Ο Σαββίδης μου είπε ότι πρέπει να πάω σε ψυχιατρείο, αλλά ας ρωτήσετε εσείς να σας πει ποια είναι η σχέση μας. Ας το πει ο ίδιος».

πηγή: goalpost.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button