Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Απ’ την «ρουκέτα» του Ντέταρι στο σόλο του Τσόρι: Το top-5 «ερυθρόλευκων» γκολ σε τελικούς

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά... 92 γκολ έχει πετύχει ο Ολυμπιακός σε τελικούς Κυπέλλου και το sdna ξεχωρίζει πέντε από αυτά που σημάδεψαν τα ματς που έκριναν τον τροπαιούχο.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά… 92 γκολ έχει πετύχει ο Ολυμπιακός σε τελικούς Κυπέλλου και το sdna ξεχωρίζει πέντε από αυτά που σημάδεψαν τα ματς που έκριναν τον τροπαιούχο.

Ο Ολυμπιακός παίζει το Σάββατο κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ τον 42ο τελικό Κυπέλλου της ιστορίας του με στόχο την κατάκτηση του 29ου τροπαίου που θα σηματοδοτήσει και το δεύτερο σερί νταμπλ της εποχής Μαρτίνς. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν τον πρώτο τους τελικό το μακρινό 1947, κατά την πρώτη χρονιά της επιστροφής στη δράση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τότε νίκησαν (3-1) την άλλη μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον Άρη. Αυτή ήταν η πρώτη τους συμμετοχή σε τελικό και φυσικά η πρώτη κατάκτηση του τροπαίου.

Μέχρι τον περσινό νικηφόρο επί της ΑΕΚ, ακολούθησαν ακόμη 40 τελικοί, με τους Πειραιώτες να σκοράρουν συνολικά 92 γκολ, χωρίς να υπολογίζονται φυσικά οι διαδικασίες των πέναλτι. Από αυτά τα 92, πολλά φυσικά υπάρχουν μονάχα στις περιγραφές των γηραιότερων ενώ από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα άρχισε να μπαίνει στην εξίσωση και η κουβέντα. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία των Κυπέλλων είναι φυσικά συνυφασμένη με σπουδαία «ερυθρόλευκα» γκολ και το SDNA επιλέγει πέντε από αυτά, από την εποχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Γκολ που έκριναν τρόπαια και που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη του ποδοσφαιρικού κοινού.

Ξεκινώντας από το πιο παλιό της πεντάδας και φτάνοντας στο πιο πρόσφατο, έχουμε και λέμε λοιπόν…

Λάγιος ο Θεός και το τρόπαιο στον Πειραιά

Είναι η εποχή Σαλιαρέλη στον Ολυμπιακό και οποιαδήποτε κουβέντα για… μπάλα, μάλλον σταματά εκεί. Οι «ερυθρόλευκοι» του Ούγγρου Ίμρε Κόμορα έχουν χαιρετήσει από καιρό το πρωτάθλημα της σεζόν 1989-90, όμως στο Κύπελλο φτάνουν στον τελικό απέναντι στον ΟΦΗ του Γκέραρντ. Ένας άλλος Μαγυάρος, ο Λάγιος Ντέταρι είναι που πρωταγωνιστεί και πετυχαίνει δύο γκολ, μαζί με άλλα δύο του Γιώτη Τσαλουχίδη. Το τρόπαιο πάει στον Πειραιά με 4-2 και ο Ντέταρι βάζει στο 90′ το κερασάκι στην τούρτα με ένα γκολ παγκόσμιας κλάσης.

Η αντεπίθεση που έγραψε Ιστορία

Ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται στο απόγειό της υπεροχής του. Η σεζόν 1998-99 καταγράφεται ως μια από τις πιο επιτυχημένες στην «ερυθρόλευκη» ιστορία, με την ομάδα του Βόσνιου τεχνικού να διαλύει τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να φτάνει μια ανάσα από την τετράδα του Champions League. Ο τελικός Κυπέλλου της σεζόν είναι πλέον ένα all time classic ντέρμπι αιωνίων και μια νίκη-ορόσημο στην ιστορία των Πειραιωτών. Αγωνίζονται με 10 παίκτες από το 30ο λεπτό, όμως κυριαρχούν πλήρως και φτάνουν σε μια μάλλον άνετη κατάκτηση του τροπαίου με 2-0. Το 1-0 που έβαλε το νερό στο αυλάκι πέτυχε στο 54′ ο Δημήτρης Μαυρογενίδης σε μια αντεπίθεση-σήμα κατατεθέν της εποχής Μπάγεβιτς. Ο Ολυμπιακός κατακτά το 20ο Κύπελλο της ιστορίας του και πετυχαίνει ξανά νταμπλ μετά από 18 χρόνια.

Το μαγικό αριστερό του «Ρίμπο»

Στη νέα χιλιετία πια και φτάνοντας στη σεζόν 2004-05, Ολυμπιακός και Άρης συναντώνται για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου. Είναι μάλιστα ο πρώτος τελικός της ιστορίας που διεξάγεται εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, στο Παμπελοποννησιακό της Πάτρας. Στο 90λεπτο οι «ερυθρόλευκοι» του Ντούσαν Μπάγεβιτς, στην δεύτερη θητεία του στο Λιμάνι, κυριαρχούν πλήρως απέναντι σε έναν Άρη που έχει ήδη υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική. Το 3-0 είναι ενδεικτικό της ανωτερότητας των Πειραιωτών που έχουν στην ίδια ενδεκάδα παίκτες όπως οι Γεωργάτος, Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι και Ριβάλντο. Ο τελευταίος, πετυχαίνει στο 70ο λεπτό το 2-0 με ένα γκολ που μονάχα 3-4 αριστερά πόδια στην ιστορία του ποδοσφαίρου μπορούν να «φανταστούν» και να εκτελέσουν, «κλειδώνοντας» το τρόπαιο.

Το σλάλομ του Καστίγιο

Ένα χρόνο μετά το 3-0 επί του Άρη, ο Ολυμπιακός -με τον Τροντ Σόλιντ τώρα στον πάγκο- αυτή τη φορά νικά στον τελικό 3-0 την ΑΕΚ. Με αυτή την κατάκτηση, οι Πειραιώτες πετυχαίνουν το δεύτερο σερί νταμπλ και είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται κάτι αντίστοιχο επί εποχής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφού τελευταία ήταν ξανά με δικό τους σερί νταμπλ κατά τη δεκαετία του ’50. Το τελικό σκορ διαμορφώνει στο 90ο λεπτό ο Νέρι Καστίγιο σε μια αντεπίθεση που έκανε… σκι επί χόρτου, με σλάλομ ανάμεσα σε όλη την άμυνα της ΑΕΚ και δεξί πλασέ.

Το σόλο του μαέστρου Τσόρι

Ο Ολυμπιακός του Βίτορ Περέιρα αντιμετωπίζει στον τελικό της σεζόν 2014-15 την πρωτάρα Skoda Ξάνθη του Ράζβαν Λουτσέσκου. Η ακριτική ομάδα είναι ανταγωνιστική για ένα ημίχρονο όμως η ποιότητα των «ερυθρόλευκων» τελικά κάνει τη διαφορά και φτάνουν έτσι στην κατάκτηση του 27ου τροπαίου τους, του προτελευταίου μέχρι το περσινό και αντίστοιχα του προτελευταίου νταμπλ τους. Man of the match είναι ο Αργεντινός μαέστρος Τσόρι Ντομίνγκες, ο οποίος στο 63′ πετυχαίνει το 2-0 και τελειώνει το ματς με ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία των τελικών, με ένα σόλο που ξεκινά πίσω από τη σέντρα και τελείωμα με άψογο πλασέ.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button