Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Πρωινός Τύπος (2/4): «Πρόβλημα για τις ομάδες αν δεν τελειώσει το πρωτάθλημα – Στην Ευρώπη με βάση τη βαθμολογία»

Οι αποφάσεις της ΟΥΕΦΑ για τα πρωταθλήματα, η επιβίωση των ομάδων που κινδυνεύουν και το «πρωτάθλημα που δεν ολοκληρώθηκε» στον Πρωινό Τύπο.

Χαρτί… Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι’ αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος – πίσω. Ή τα πίσω – μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Το πράγμα θα γίνει φυσικά χειρότερο αν το πρωτάθλημα δεν τελειώσει και δεν δώσουν στις ομάδες η ΕΡΤ και η Nova τις τελευταίες δόσεις.

Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο μεγάλο πρόβλημα, γιατί σχεδόν όλες οι ελληνικές ΠΑΕ δεν έχουν κουμπαρά (δηλαδή χρήματα στην άκρη) για να αντιμετωπίσουν την κρίση και οι πιο πολλές δεν έχουν και ιδιοκτήτες που να θέλουν να κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψουν τη βέβαιη ζημιά που θα προκύψει.

Αν χάσουν τα χρήματα που περιμένουν από τα τηλεοπτικά συμβόλαια, δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα: δεν τις σώζει ούτε η μείωση των συμβολαίων των παικτών, αυτό που θα τους λείψει είναι τα έσοδα. Κάπως έτσι κυκλοφόρησε προχθές η είδηση ότι θα προταθεί στους παίκτες πρόταση μείωσης της τάξης του 30%.

Αυτό το ποσοστό δεν προκύπτει από καμία οικονομική μελέτη: όποιος το σκέφτηκε έκανε έναν υπολογισμό με το μάτι.Είπε «αν τους κόψω τόσο, ίσως γλιτώσω». Το αν φτάνει αυτό κανείς δεν ξέρει.

METROSPORT

Ένα νομίζω είναι το πιθανό ενδεχόμενο, αν αποφασίσουμε σώνει και καλά να τελειώσουμε το πρωτάθλημα με την διεξαγωγή των πλέι οφ, αλλά και των πλέι άουτ, που σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί και το πρωτάθλημα της Super League 2 με την διεξαγωγή των τελευταίων τριών αγωνιστικών. Να γίνουν όλα τα ματς κεκλεισμένων των θυρών. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα μέλη των αποστολών των ομάδων, να είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν αγωνίζεται κανείς φορέας του ιού και να γίνουν τα ματς χωρίς κόσμο, για να έχουμε να λέμε ότι τα πρωταθλήματα μας ολοκληρώθηκαν.

Βέβαια να τη βράσω τέτοια ολοκλήρωση. Γιατί ένας Θεός ξέρει τι είδους διάθεση και ψυχολογία θα δούμε από τους παίκτες και τι είδους ετοιμότητα για να παίξουν, στοιχειωδώς έστω, ποδόσφαιρο. Τελικά, πιστεύω ότι το πιο σωστό, το πιο λογικό και το πιο ασφαλές κυρίως είναι να δηλωθούν από την ΕΠΟ στην ΟΥΕΦΑ οι ομάδες που θα παίξουν στις επόμενες ευρωπαϊκές διοργανώσεις με βάση τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου και να η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μα γράψει ότι το πρωτάθλημα 2019-20 δεν ολοκληρώθηκε για λόγους ανωτέρας βίας.

Όσο για το αν και ποιοι θα πέσουν, καθώς και για το ποιοι θα ανέβουν, τη λύση πιστεύω θα τη δώσει η αναδιάρθρωση που ήδη πολύ λογικά, συζητιέται.

SPORTIME

Ξέρουν λοιπόν οι επιτελείς των ομοσπονδιών πως αυτό που έχει ανάγκη τώρα η δομή του ποδοσφαίρου είναι η ελπίδα. Ελπίδα πως η κανονικότητα, η όποια κανονικότητα, έστω και μέρος της, όποτε και εφόσον επιστρέψει, θα μπορέσει να δικαιολογηθεί στα γήπεδα. Έστω και χωρίς κόσμο στις εξέδρες, έστω και με ένα προϊόν που θα είναι μόνο τηλεοπτικό. Σημασία έχει να γίνουν παιχνίδια, να τσουλήσει η μπάλα στο χορτάρι, οι πελάτες να τη δουν και οι σπόνσορες να πάρουν μέρος των (πολλών) εκατομμυρίων που έχουν δαπανήσει.

Γι΄ αυτό λοιπόν δεν υπήρχε ούτε μία πιθανότητα χτες η Ουέφα να ανακοίνωνε κάτι διαφορετικό. Ήταν αισιόδοξη η αρχική της εκτίμηση για τέλη Ιουνίου. Προσαρμόστηκε χθες για ένα μήνα ακόμη ως προς τα εγχώρια πρωταθλήματα και δύο ως προς τις διεθνείς διοργανώσεις. Χρόνος, κοινώς, αγοράζεται. Χρόνος που μεταφράζεται σε χρήμα, αφού έτσι, κανείς σπόνσορας δεν αποσύρει την χορηγία του, κανείς διαφημιζόμενος και κανένας τηλεοπτικός έταιρος δεν καταγγέλλει συμβάσεις.

Όλοι κερδίζουν χρόνο. Και περιμένουν. Η ΟΥΕΦΑ θα περιμένει όσο χρειαστεί. Θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο. Και όπως κυκλοφορεί, έχει και άλλα πέραν των χτεσινών αποφάσεων της. Και ας «θυσιαστεί» η κανονικότητα της επόμενης και πιθανότατα της μεθεπόμενης σεζόν. Σημασία έχει, να τσουλήσει η μπάλα στο χορτάρι…

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Στην Ελλάδα η Σούπερ Λίγκα μετά τις χθεσινές αποφάσεις της UEFA θα πάρει τις δικές της αποφάσεις, για το πρωτάθλημα. Στον Παναθηναϊκό περιμένουν τις αποφάσεις και ελπίζουν να τελειώσει το πρωτάθλημα, έστω και αν χρειαστεί να παίξουν τον Ιούλιο. Από κει και πέρα όλα θα πάνε βήμα-βήμα. Πρώτα πρέπει να δούμε πότε θα αρχίσουν οι προπονήσεις.

Διότι για να αρχίσει το πρωτάθλημα θα πρέπει πιο πριν να έχουν αρχίσει οι προπονήσεις τουλάχιστον δύο εβδομάδες και μπορεί και τρεις εβδομάδες ανάλογα μέχρι πότε θα συνεχιστεί η απαγόρευση προπονήσεων.Φαίνεται , πάντως, ότι από την στιγμή που η παράταση της χρονιάς πάει μέχρι και τέλος Ιουλίου δύσκολα δεν θα τελειώσει το πρωτάθλημα. Εκτός αν ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται και τον Μάιο , οπότε είναι απρόβλεπτο το τι θα γίνει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ – SPORTDAY

Κάπως απρόσμενα προέκυψε θέμα Σα. Δεν το δημιούργησε εκείνος αλλά δημοσιεύματα που τον φέρνουν ως μεταγραφικό στόχο της Ατλέτικο Μαδρίτης. Είναι μεγάλη υπόθεση να σε θέλουν από μία τέτοια ομάδα, να σε θέλει ο πολύς Ντιέγκο Σιμεόνε που ξεκινάει το «χτίσιμο» της ομάδας του από την άμυνα. Με την έννοια αυτήν είναι τιμητικό το ενδιαφέρον. Προφανώς και τα λεφτά θα είναι περισσότερα. Θα είχε ακόμα μεγαλύτερο αν ήταν στις προθέσεις της Ατλέτικο να δώσει τον Όμπλακ και να στηριχτεί στον Σα. Όμως, δεν πρόκειται γι’ αυτό.

Ο Σιμεόνε θέλει τον Σα για να πλαισιώσει τον Όμπλακ που αυτή τη στιγμή θεωρείται ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Δεν νομίζω πως είναι καλή προοπτική για τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού να πάει σε μία ομάδα ξέροντας ότι θα βλέπει τα παιχνίδια από τον πάγκο. Ο Ζοσέ Σα έκανε φέτος μία εξαιρετική χρονιά με τον Ολυμπιακό παίζοντας στην Ευρώπη Το όνομά του κυκλώθηκε από πολλές ευρωπαϊκές ομάδες χωρίς να αποκλείονται εκείνες από την Πρέμιερ Λιγκ.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ – ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Όσον αφορά στην ΑΕΚ, ειλικρινά πιστεύω ότι είναι η ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα σε κάθε δύσκολη κατάσταση και μπορεί να βγει πιο δυνατή από κάθε τέτοια. Διακατέχεται από σοβαρότητα, από ψυχραιμία και είναι εκ γενετής σφυρηλατημένη στα πολύ δύσκολα και όχι τα απλώς δύσκολα. Ο βασικός αγωνιστικός της στόχος, ήταν και παραμένουν οι δύο νίκες, στη ρεβάνς με τον Άρη και στον τελικό του Κυπέλλου, για να στεφθεί η ομάδα Κυπελλούχος Ελλάδας. Κι από εκεί και πέρα, δεδομένα θα παλέψει για τη 2η θέση στα play offs. Γράφω “νίκη” για τη ρεβάνς με τον Άρη γιατί μόνο αν πάει με στόχο τη νίκη στη Θεσσαλονίκη, θα πάρει την πρόκριση.

Από εκεί και πέρα, θέλοντας και μη, έτσι όπως οδήγησε η πανδημία την κατάσταση χρονικά, παράλληλα με τους αγωνιστικούς στόχους, θα τρέχει και ο μεταγραφικός σχεδιασμός. Και θα είναι σημαντικό για την ΑΕΚ να μην τα… μπερδέψει αυτά τα δύο. Τι εννοώ; Να διαχειριστεί έτσι τα μεταγραφικά της ζητήματα ώστε οι παίκτες που έχει στο ρόστερ της να είναι προσηλωμένοι ψυχή τε και σώματι στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Αλλά, θα τα ξαναπούμε -ή- μάλλον θα ξαναγράφουμε για αυτό το θέμα -μέσα στις επόμενες μέρες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ – LIVESPORT

Ανεξάρτητα από το πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία, οι ελληνικές ομάδες καλούνται να βρουν τρόπους ώστε να «ανεξαρτητοποιηθούν» από το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη τους και από το τηλεοπτικό συμβόλαιο τους.

Είναι μια καλή ευκαιρία αυτή την περίοδο να κάνουν μια ανασκόπηση/ ενδοσκόπηση/ ανάλυση των οικονομικών δεδομένων και ζητουμένων για να δουν πως θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι δύο δρόμοι προκειμένου μια ομάδα στην Ελλάδα να αυξήσει το ποσοστό των εσόδων της που δεν θα προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματακαι την τσέπη του αφεντικού, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να «ξενερώσει», να αποχωρήσει, να διακόψει την ενασχόληση του με το κλαμπ.

Η αύξηση των εμπορικών εσόδων και των εισιτηρίων (χορηγοί, πωλήσεις προϊόντων, σουίτες, εστιατόρια κλπ.) και οι πωλήσεις παικτών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ – ΦΩΣ

Δεν μπορεί να έχουν βάση και να πλησιάζουν την πραγματικότητα τα ποσά που αναφέρουν οι ιταλικές εφημερίδες σχετικά με τη διαπραγμάτευση της Νάπολι με τον Ολυμπιακό για τον Κώστα Τσιμίκα. Μπορεί να έχουν σχέση με τις προθέσεις της ιταλικής σε ό,τι αφορά τα χρήματα που είναι διατεθειμένη να βάλει στο τραπέζι για τον διεθνή μπακ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που έχει ο Ολυμπιακός για τον πλέον βελτιωμένο ποδοσφαιριστή που έβγαλε από «τα σπλάχνα» του.

Αυτό το «8 εκατομμύρια ευρώ συν τα μπόνους, που μπορεί να φτάσουν τη συνολική προσφορά στα 10 εκατομμύρια» είναι πιθανότατα το «ευκταίο» για τη Νάπολι ή για όποια άλλη ομάδα έχει τόσο ψηλά στη μεταγραφική ατζέντα της τον Τσιμίκα. Αλλά με τέτοια ποσά ο Ολυμπιακός δεν θα καθίσει καν στο τραπέζι. Όχι απλά θα είναι και ευχαριστημένος, όπως γράφουν οι Ιταλοί, εάν πάρει άμεσα το «δεκάρικο». Δεν υπάρχουν αυτά και δεν μπορούν να υπάρξουν με βάση το γενικότερο «γκελ» που κάνει ο Τσιμίκας σε ομάδες του εξωτερικού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται εδώ και χρόνια τις πωλήσεις της η ελληνική ομάδα.

Διαβάστε επίσης

Back to top button