Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

LaLiga: Τα σπουδαιότερα clasico ανά δεκαετία

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει δέκα clasico ανά δεκαετία, που αποτελούν «σταθμούς» στην ιστορία του κορυφαίου ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού ντέρμπι.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει δέκα clasico ανά δεκαετία, που αποτελούν «σταθμούς» στην ιστορία του κορυφαίου ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού ντέρμπι.

Αναλυτικά:

1920: Το πρώτο Clasico της LaLiga
Το πρώτο Clasico του πρωταθλήματος διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 1929, μόλις δύο εβδομάδες από την πρώτη σεζόν της LaLiga. Το γήπεδο «Les Corts» της Βαρκελώνης ήταν γεμάτο αυτοπεποίθηση εκείνη την ημέρα, αλλά οι Καταλανοί αποχώρησαν απογοητευμένοι καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο έφτασε στη νίκη με 2-1. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε 1-0 στον δεύτερο γύρο και «σήκωσε» το τρόπαιο της πρωταθλήτριας, αλλά η Ρεάλ μπορεί να υπερηφανεύεται για την πρώτη νίκη σε Clasico.

1930: Η Ρεάλ Μαδρίτης σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία των Clasico στη LaLiga
Τα Clasico της αγωνιστικής περιόδου 1934-35 ήταν αξιοσημείωτα, με τη Μπαρτσελόνα να κερδίζει 5-0 στο «Les Corts» και τη Ρεάλ Μαδρίτης να απαντά με το τελικό 8-2 (!) στο «Chamartin». Οι Μαδριλένοι είχαν προηγηθεί στο πρώτο μισάωρο με 5-1, υποχρεώνοντας τον Ούγγρο προπονητή της Μπαρτσελόνα, Φέρεντς Πλάτκο να ζητήσει αλλαγή της μπάλας στο ημίχρονο… Η μπάλα άλλαξε, αλλά ο νικητής είχε κριθεί με τη Ρεάλ να πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία των Clasico στη LaLiga.

1940: Η γέννηση του Clasico όπως το γνωρίζουμε σήμερα
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η γέννηση της έντονης αντιπαλότητας του Clasico που γνωρίζουμε σήμερα γεννήθηκε τη δεκαετία του 1940, χάρη σε μια σειρά «θερμών» αναμετρήσεων. Μεταξύ αυτών ήταν η πιο παραγωγική ισοπαλία που σημειώθηκε ποτέ: 5-5 στο «Les Corts» το 1943.

1950: Το Clasico γίνεται ο πρώτος τηλεοπτικός αγώνας ποδοσφαίρου της Ισπανίας
Ιστορία γράφτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1959, καθώς το Clasico έγινε ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας που προβλήθηκε ποτέ στην ισπανική τηλεόραση. Η Ρεάλ Μαδρίτης, με τους μεγάλους Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Φέρεντς Πούσκας, κέρδισε 1-0 εκείνη την ημέρα στο «Bernabeu», αλλά δεν μπόρεσε να εμποδίσει την Μπαρτσελόνα από το να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της LaLiga σε επτά χρόνια.

1960: Ο Ντι Στέφανο συνεχίζει να «στοιχειώνει» την Μπαρτσελόνα
Ο θρύλος της Αργεντινής παραμένει ο κορυφαίος σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης στα Clasico σε αγώνες της LaLiga, ενώ… βασάνισε ξανά και ξανά τη Μπαρτσελόνα όταν σκέφτηκε – λανθασμένα – ότι είχε νικήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στην απόσπαση της υπογραφής του το 1953. Τα 14 γκολ του Ντι Στέφανο σε 20 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός «διπλού» στην αξέχαστη νίκη με 5-3 στο «Camp Nou» τον Δεκέμβριο του 1960, σηματοδότησε μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας των «μπλάνκος».

1970: Ο Γιόχαν Κρόιφ άλλαξε τις ισορροπίες
Η άφιξη του Γιόχαν Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα το 1974 βοήθησε στην αλλαγή των ισορροπιών στα Clasico και την κλίση τους προς την πρωτεύουσα της Καταλονίας. Η απόδοση του Ολλανδού στη νίκη με 5-0 στο «Bernabeu» εκείνο το έτος συζητείται μέχρι σήμερα. Η Μπάρτσα κατέκτησε τίτλο της LaLiga της σεζόν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ο Κρόιφ διαμόρφωσε μία φιλοσοφία στην ομάδα, την οποία ακολουθεί μέχρι τις μέρες μας.

1980: Η ξεχωριστή γενιά της Ρεάλ Μαδρίτης
Οι «μπλάνκος» δεν είχαν κερδίσει τίτλο LaLiga για έξι χρόνια όταν αντιμετώπισαν τη Μπαρτσελόνα στο «Μπερναμπέου» τον Μάρτιο του 1986. Ακολούθησε ο θρίαμβος με 3-1, χάρη στους πρωταγωνιστές του συλλόγου Χόρχε Βαλντάνο και Εμίλιο Μπουντραγκένιο, οι οποίοι στη συνέχεια οδήγησαν τη Ρεάλ στον τίτλο της LaLiga και δημιούργησαν μια περίοδο απαράμιλλης κυριαρχίας στο υπόλοιπο της δεκαετίας.

1990: Η επιστροφή του Κρόιφ
Η επιστροφή του Κρόιφ στη Μπαρτσελόνα ως προπονητής οδήγησε στη γέννηση της «Dream Team», που κέρδισε τέσσερις διαδοχικούς τίτλους LaLiga μεταξύ του 1991 και του 1994. Ωστόσο, την ιστορία του Clasico στη δεκαετία του 1990 θα τη θυμόμαστε για δύο αποτελέσματα: μια νίκη 5-0 της Μπαρτσελόνα στο «Camp Nou» με τον Ρομάριο και τον τρέχοντα προπονητή Ρόναλντ Κούμαν μεταξύ των σκόρερ το 1994, και τη Ρεάλ Μαδρίτης να παίρνει εκδίκηση με το ίδιο ακριβώς σκορ σχεδόν 12 μήνες αργότερα, χάρη σε γκολ, μεταξύ άλλων, του μελλοντικού προπονητή της Μπάρτσα, Λουίς Ενρίκε.

2000s: Ο Ροναλντίνιο ξεσηκώνει το «Bernabeu»…
Το Clasico του Νοεμβρίου του 2005 στο «Santiago Bernabeu» σηματοδότησε μια ολόκληρη γενιά. Η Μπαρτσελόνα πήρε νωρίς προβάδισμα, αλλά η παράσταση του Ροναλντίνιο είχε μόλις αρχίσει, με τον Βραζιλιάνο να κυριαρχεί στην επανάληψη και να οδηγεί τους Καταλανούς στο θρίαμβο με 3-0. Οι φίλαθλοι της Ρεάλ, μετά το τέρμα που σημείωσε ο Ροναλντίνιο περνώντας όλη την άμυνα της «Βασίλισσας», σηκώθηκαν όρθιοι και καταχειροκρότησαν την ιστορική παράσταση του σπουδαίο Ρόνι, σε μία κίνηση που δεν είχαν επαναλάβει στο παρελθόν για ποδοσφαιριστή του «αιώνιου».

2010: Ο Μέσι αφήνει το στίγμα του στο «Bernabeu»
Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο κορυφαίος σκόρερ των Clasico στη LaLiga και η επιρροή του στην ιστορία των ντέρμπι είναι βαθιά. Παρόλο που είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε μια μόνο παράσταση, δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική στιγμή στην πρόσφατη ιστορία των Clasico από τη νίκη της Μπαρτσελόνα με 3-2 στο «Bernabeu» το 2017 και την εικόνα του «ψύλλου» να υψώνει τη φανέλα του στους αντίπαλους οπαδούς!

2020: Προετοιμαστείτε για το πρώτο Clasico της εποχής COVID-19…

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button