Α΄ ΦθιώτιδαςΠοδόσφαιροΤοπικό Ποδόσφαιρο

«Τετ α τετ» συζήτηση με τον Νίκο Καρανάσιο (φωτογραφίες)

Πήρα την ασίστ από τον Σωτήρη Σχουλή της προηγούμενης συνέντευξης, η οποία με έβγαλε σε θέση «τετ α τετ» απέναντι στον τερματοφύλακα του ΑΟ Στυλίδας, Νίκο Καρανάσιο.

Πήρα την ασίστ από τον Σωτήρη Σχουλή της προηγούμενης συνέντευξης, η οποία με έβγαλε σε θέση «τετ α τετ» απέναντι στον τερματοφύλακα του ΑΟ Στυλίδας, Νίκο Καρανάσιο.

(παύση για να γελάσετε ή να με βρίσετε)

Όπως κάθε σωστή ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, ξεκινάει και «χτίζει» το ρόστερ της από τον άσσο. Από τον άνθρωπο δηλαδή που θα υπερασπίζεται την εστία της.

Κάτι βέβαια, που δεν κάναμε εμείς σαν LamiaSports, καθώς ξεκινήσαμε από τον μεσοεπιθετικό και ΣΗΜΕΡΑ περνάμε στον τερματοφύλακα! Παίρνουμε λοιπόν την ασίστ από τον Σωτήρη Σχουλή της προηγούμενης συνέντευξής μας και βγαίνουμε σε θέση τετ α τετ απέναντι σε έναν από τους πιο έμπειρους τερματοφύλακες της Φθιώτιδας.

Collage maker: Νίκος Μώκος ?

Ο λόγος για τον Νίκο Καρανάσιο, έναν τερματοφύλακα που είχα την χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω τα τελευταία χρόνια και πιο συγκεκριμένα όταν φορούσε τη φανέλα της Νίκης Αγίας Παρασκευής.

Γυρίσαμε πίσω τον χρόνο, όταν πρωτοξεκινούσε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 14 ετών, μου μίλησε για τον ΑΣ Λαμία του οποίου και φόρεσε τη φανέλα για συνολικά 7 χρόνια ενώ σχολίασε τόσο το τοπικό ποδόσφαιρο, το πόσο άλλαξε με το πέρασμα των χρόνων αλλά και τις επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Απολαύστε την κουβέντα μας…

Θα ήθελα αρχικά, μιας και ο κορωνοϊός μας έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα στον αθλητισμό, να μας εκφράσεις τις σκέψεις σου και την άποψή σου πάνω στο θέμα του «λουκέτου» στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πιστεύεις ότι ήταν μία άστοχη και βιαστική απόφαση ή ήταν μονόδρομος η επιλογή αυτη της κυβέρνησης;

«Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα ειναι πολυ δύσκολη για όλο τον κόσμο. Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει σε παρα πολυ μεγάλο βαθμό την ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί και ο αθλητισμός και πόσο μάλλον περισσότερο ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Όποτε θεωρώ λογικό και αναμενόμενο να υπάρξει και δευτερο “λουκέτο” από την στιγμή που η κατάσταση είναι τόσο δυσκολη.»

Ποιος θεωρείς θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των Ποδοσφιρικών Ενώσεων τόσο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όσο και στις αποφάσεις που πάρθηκαν και θα παρθούν για το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου;

«Ο ρόλος των ποδοσφαιρικών Ενώσεων πρέπει ένας ρόλος συμπαραστάτη στις ομάδες. Δεν θεωρώ ότι έχουν την δυνατότητα να κάνουν αρκετά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει πολύ περισσότερο τα ερασιτεχνικά σωματεία στο οικονομικό κομμάτι.»

Η εμπειρία σου στο ποδόσφαιρο τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητη. Έχει αγωνιστεί τόσο στη Δ΄Εθνική όσο και στη Γ΄ενώ έχεις φορέσει τη φανέλα ομάδων όπως ο ΑΣ Λαμία, ο Ολυμπιακός Ανθήλης, ο Οικονόμος Τσαριτσάνης, ο Θεμιστοκλής Αιγάλεω αλλά και τοπικών ομάδων όπως η Μαλεσίνα, τα Καμένα Βούρλα, ο Αγρότης Λιανοκλαδίου και η Αγία Παρασκευή. Πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο από τότε που ξεκίνησες σε σχέση με το τώρα;

«Το ποδόσφαιρο, από τα 14 μου που ξεκίνησα το 1996 έως αυτή την στιγμή που μιλάμε, έχει αλλάξει παρά πολύ. Από τον τρόπο που το “προσέγγιζαν” ποδοσφαιριστές, παράγοντες, φίλαθλοι, έως τον τρόπο προπόνησης και γηπεδικών εγκαταστάσεων. Παλαιότερα ήταν λίγο πιο ρομαντικά. Το αγαπούσαν περισσότερο, το έβλεπαν όλοι με περισσότερο πάθος κ “φλόγα” από οποιαδήποτε πόστο το υπηρετούσαν. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”. Τα τελευταία 10-15 χρόνια οι καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά είναι όλο και πιο δύσκολες όποτε είναι λογικό το ποδόσφαιρο να επηρεαστεί σημαντικά.»

Υπογράμμισα πιο πάνω μερικές από τις ομάδες που υπερασπίστηκες τα προηγούμενα χρόνια τις εστίες τους. Θέλω να μου αναφέρεις την καλύτερή σου σεζόν αγωνιστικά, αλλά και την σεζόν που χάρηκες περισσότερο σαν ποδοσφαιριστής.

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια σεζόν αγωνιστικά. Θα σου έλεγα όμως ότι πρώτες μου 3 σεζόν στη Δ΄ Εθνική με τον Ολυμπιακό Ανθήλης από το 2000 έως το 2003 ήταν ξεχωριστές για μένα. Όπως επίσης και η πρώτη μου σεζόν που έγινα επαγγελματίας με τη Λαμία ήταν σημαντική το 2005 αλλά και με τον Αστέρα Ιτέας αργότερα. Την σεζόν που χάρηκα περισσότερο και την ξεχωρίζω από πολλές ακόμα και από κάποιες που κατέκτησα τίτλους ήταν το 2010-2011 με την ομάδα της Λαμίας.

Ήταν η χρόνια που η ομάδα έπαιξε στο τοπικό πρωτάθλημα. Η χρόνια που ξεκινήσαμε την τελευταία στιγμή,με πολλά προβλήματα, με -6 βαθμούς κ με όλους τους βασικούς αντιπάλους να τους αντιμετωπίζουμε νωρίς στο πρωτάθλημα και εκτός έδρας.

Παρόλο αυτά καταφέραμε να μαζέψουμε περισσότερους βαθμούς απ΄ όλους αλλά όχι τόσους όσους να καλύψουμε το -6. Εκείνη η ομάδα πραγματικά ήταν η κορυφαία ομάδα που έχω αγωνιστεί από θέμα κλίματος και ομοψυχίας.»

Έχεις φορέσει τη φανέλα του ΠΑΣ Λαμία, της μεγαλύτερης ομάδας στη Στερεά Ελλάδα. Πες μου δύο λόγια για την ομάδα που έζησες εσύ τότε αλλά και για την ομάδα που παρακολουθείς τα τελευταία χρόνια να αγωνίζεται στην SuperLeague 1;

«Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από την ομάδα της Λαμίας. Την υπηρέτησα συνολικά 7 χρόνια. Με έκανε επαγγελματία. Με καταξίωσε στο χώρο και γενικότερα με την παρουσία μου εκεί με βοήθησε και στα επόμενα μου ποδοσφαιρικά βήματα. Ήταν ένα σχολείο για μένα. Αυτό που ζούμε τώρα με την ομάδα μας τα τελευταία χρόνια είναι μοναδικό. Η Λαμία ανήκει πια στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρέπει όλοι μας και οφείλουμε να το κάνουμε, από οποιαδήποτε πόστο, να προστατεύσουμε την παρουσία της εκεί.»

Το ποδόσφαιρο της Φθιώτιδας τα τελευταία χρόνια αν εξαιρέσουμε τον ΠΑΣ Λαμία που αγωνίζεται στην SuperLeague 1, δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Τι θεωρείς ότι θα πρέπει να αλλάξει για να δούμε ομάδες από τον νομό μας να αγωνίζονται σε υψηλότερο επίπεδο;

«Είναι αλήθεια αυτό ότι το επίπεδο του ποδόσφαιρο μας τα τελευταία χρόνια είναι «πεσμένο». Παρόλο αυτά πιστεύω ομάδες της δυναμικής τη Στυλίδας, της Μαλεσίνας αλλά και μιας τουλάχιστον ομάδας μέσα από την πόλη της Λαμίας με την σωστή οργάνωση, κατάλληλους ανθρώπους, δυνατές βάσεις και με γηγενείς ποδοσφαιριστές μπορούν να αγωνιστούν σε υψηλότερες κατηγορίες με διάρκεια.»

Μετά από μία σεζόν στην Φωκίδα και τον Διαγόρα Πολυδρόσου, επέστρεψες στη Φθιώτιδα για να φορέσεις τη φανέλα της Στυλίδας. Μπορεί βέβαια ο κορωνοϊός να μας τα «χαλάει» λίγο αλλά πες μας τους στόχους που έχετε θέσει με την ομάδα του λιμανιού.

«Έχω την τύχη φέτος να φοράω την φανέλα μιας ιστορικής ομάδας και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Από την αρχή της χρονιάς ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Η ομάδα έπρεπε να μπει σε τροχιά πρωταγωνιστή ύστερα από δυο δύσκολες προηγούμενες χρονιές. Ο στόχος μας λοιπόν είναι η ομάδα μας να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα και να πλασαριστεί στην πρώτη 4αδα, πλαισιωμένη πάντα από τα δικά της παιδιά από την πόλη της Στυλίδας.»

Σε αρκετές ομάδες που έχεις αγωνιστεί στο πρόσφατο παρελθόν, αποτελείς για τους συμπαίκτες σου τερματοφύλακες, έναν προπονητή λόγω της εμπειρίες κάτω από τα γκολποστ. Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με την προπονητική;

«Πραγματικά το έχω σκεφτεί και το έχω κάνει στο παρελθόν και είναι κάτι που θα με απασχολήσει και στο μέλλον αλλά αυτή την στιγμή απολαμβάνω περισσότερο να αγωνίζομαι.»

Δεν είχα την ευκαιρία ποτέ να ρωτήσω κάποιον τερματοφύλακα, αλλά θα ήθελα πολύ να μάθω πως επιλέγει ένα παιδί, αντί να παίξει για παράδειγμα σέντερ φορ… να κάτσει κάτω από τα δοκάρια του τέρματος; Πως αποφάσισες με λίγα λόγια να γίνεις τερματοφύλακας;

«Η θέση του τερματοφύλακα είναι ξεχωριστή σε πολλά επίπεδα από οποιαδήποτε άλλη θέση. Πιστεύω ότι δεν την επιλέγεις. Απλά σε επιλέγει αυτή. Τερματοφύλακας δεν γίνεσαι αλλά γεννιέσαι. Έτσι πιστεύω έγινε και με μένα. Από πολύ μικρή ηλικία θυμάμαι να φτιάχνω ένα τέρμα με “δοκάρια” ένα δέντρο και μια πέτρα και να ζητώ από τον πατέρα μου να μου κάνει σουτάκια.»

Τέλος, θέλω τώρα να μου πεις μία πεντάδα τερματοφυλάκων που θαύμαζες ή θαυμάζεις, αλλά να συμπεριλάβεις μέσα και δύο τερματοφύλακες από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες;

Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν με τη φανέλα της Εθνικής Ιταλίας.

«Για μένα ο κορυφαίος και αυτός που έχω ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια που βλέπω ποδόσφαιρο είναι ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Είναι για εμένα, ποδοσφαιρικό ίνδαλμα. Από εκεί και πέρα θα σου πω μόνο κάποιους με τους οποίους μεγάλωσα βλέποντάς τους και τους ξεχώρισα όπως ο Τζανλούκα Παλιούκα, ο Πίτερ Σμάιχελ και από Έλληνας ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος.»

Τζιανλούκα Παλιούκα, ο αρχηγός της Ίντερ!
Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, με θητεία τόσο στον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο, όσο και στη Μίλαν, τη Σιένα, Μεσσίνα και Άσκολι.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Καρανάσιου, από την Μαρία Παληαλέξη (Oldalex) και από την Google.

Ευχαριστούμε πολύ που διάβασες όλη την συζήτησή μας…

Λάμπρος Αρναούτογλου

Διαβάστε επίσης

Back to top button