Άλλα αθλήματαΑφιερώματαΜαχητικά αθλήματα

Ο αυτοκαταστροφικός «Tommy Gun» του Rocky: Η άνοδος, οι σκοτεινές μέρες και ο θάνατος ενός παγκόσμιου πρωταθλητή

Ο Tommy Morrison, γνωστός και ως The Duke ήταν ένας celebrity των ρινγκ τη δεκαετία του 90. Ο Tommy Gun της πέμπτης ταινίας Rocky έζησε στιγμές λάμψης αλλά και απόλυτου σκότους και έφυγε από τη ζωή μόλις στα 44 του χρόνια.

Ο Tommy Morrison, γνωστός και ως The Duke ήταν ένας celebrity των ρινγκ τη δεκαετία του 90. Ο Tommy Gun της πέμπτης ταινίας Rocky έζησε στιγμές λάμψης αλλά και απόλυτου σκότους και έφυγε από τη ζωή μόλις στα 44 του χρόνια.

Ο Morrison γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1969 στο Αρκάνσας, ωστόσο τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Οκλαχόμα. 

Μεγαλώνοντας σε μια φτωχή οικογένειαπολλές φορές αναγκάστηκε να είναι μάρτυρας τσακωμών και αλκοολισμού των γονιών του. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος «συχνά υπήρχε πολλή ένταση και βία καθώς μεγάλωνα και για αυτό συνήθιζα να προστατεύω άτομα, κυρίως τη μητέρα μου».

Προερχόμενος από μια οικογένεια τα μέλη της οποίας ασχολούνταν με την πυγμαχία, συμπεριλαμβανομένων του πατέρα του, των παππούδων του, των θείων του και του μεγαλύτερου αδελφού του, ο νεαρός Morrison αναμενόμενα παθιάστηκε εξίσου με το άθλημα

Σε ηλικία 13 ετών και θέλοντας να συμμετάσχει στους αγώνες «Toughmen» έφτιαξε ψεύτικη ταυτότητα προκειμένου να δείχνει ότι είναι μεγαλύτερος και έπεισε του γονείς του να πάρει μέρος.

Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί καθώς ήρθαν νίκες κόντρα σε αθλητές που είχαν τα διπλάσια χρόνια από αυτόνΤο 1988 αποφοίτησε και αποφάσισε να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο άθλημα που αγαπούσε.

Το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων και η μετάβαση στην επαγγελματική πυγμαχία

Το πρώτο μεγάλο βήμα για τον Morrison ήρθε όταν κέρδισε το πρωτάθλημα «Kansas City Golden Gloves». Επόμενη επιδίωξή του έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ, ωστόσο ο κακός του δαίμονας, Ray Mercer τον κέρδισε και του έκοψε βίαια το όνειρο της συμμετοχής σε μία Ολυμπιάδα.

Μετά την ήττα από τον Mercer, ο Morrison υιοθέτησε το προσωνύμιο «The Duke», προς τιμήν του συγγενή του και θρύλου του Hollywood John Wayne και μπήκε στην επαγγελματική πυγμαχία.

Ο υποσχόμενος πυγμάχος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα τον Νοέμβριο του 1988 όταν και νίκησε τον William Muhammed, στον πρώτο κιόλας γύρο. Φτάνοντας μέσα σε έναν χρόνο το ρεκόρ του στο 14-0, οπαδοί και δημοσιογράφοι μιλάγανε για έναν πυγμάχο με μεγάλη εσωτερική δύναμη.

Ο Morrison έγινε ο Tommy Gun του «Rocky V»

Ο Morrison είχε αρχίσει να αποκτά δημοσιότητα καθώς οι αγώνες του προβάλλονταν από το ESPN στο πρόγραμμα Tuesday Night Fights, ωστόσο το μεγάλο βήμα δεν είχε γίνει ακόμα.

Την περίοδο εκείνη ο Sylvester Stallone έψαχνε τον κατάλληλο αθλητή που θα ενσαρκώσει τον Tommy στην πέμπτη ταινία του Rocky. Μπορεί το «Rocky V» να μην έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, ο Morrison όμως κέρδισε την αγάπη του κόσμου και έγινε ένας από τους διασημότερους πυγμάχους εκείνης της περιόδου.

Η πρώτη ήττα

Το πρώτο… χαστούκι για τον Morrison ήρθε το 1991 (και ενώ το ρεκόρ του ήταν ήδη στο 28-0) όταν έχασε ξανά από τον Ray Mercer τον τίτλο της WBO στα βαριά κιλά.

Το γόητρο του ταλαντούχου πυγμάχου επλήγη σημαντικά έπειτα από αυτήν την ταπεινωτική ήττα, κάτι που τον οδήγησε σε λάθος μονοπάτια.

To 1993, παρά την άστατη ζωή και τη χρήση ναρκωτικών, ο Morrison κέρδισε τον George Foreman και κέρδισε τον τίτλο που είχε χάσει από τον Mercer.

Το «χρυσό» συμβόλαιο με τον Don King και ο HIV  

Λίγα χρόνια αργότερα, μία πρόταση ήρθε να ταράξει τα νερά. Ο εκκεντρικός promoter Don King πρόσφερε στον Morrison το ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για τρεις αγώνες, εκ των οποίων ο τελευταίος θα ήταν με τον θρύλο της πυγμαχίας, Mike Tyson.

Λίγες ημέρες πριν τον αγώνα με τον Arthur Weathers, ο Morrison αρνήθηκε να κάνει το προγραμματισμένο αιματολογικό τεστ, επικαλούμενος αβάσιμες δικαιολογίες. Το τεστ τελικά έγινε και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο πυγμάχος είχε προσβληθεί από τον HIV, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από την Αθλητική Επιτροπή της Νεβάδα.

Αρχικά, ο Morrison αντιμετώπισε την κατάσταση με θέρμη, ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή και περιοδεύοντας ανά τη χώρα δίνοντας υποστηρικτικές ομιλίες. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ καθώς σύντομα μπήκε στη φυλακή λόγω της εμπλοκής του με ναρκωτικά και όπλα.

Όταν, δε, απελευθερώθηκε υποστήριξε ότι το τεστ που του έκαναν για τον HIV ήταν λάθος, εκφράζοντας την επιθυμία του να επιστρέψει στο ρινγκ. Η συνέχεια ήταν εξίσου καταστροφική, με τον Morisson να παρατάει την αγωγή του και αντ’ αυτού να κάνει χρήση μεθαμφεταμίνης και κοκαΐνης.

Παράλληλα με την εικόνα που είχε σχηματιστεί για τον πυγμάχο, δεν ήταν λίγες οι πηγές-όπως ο ψυχίατρος του- που έλεγαν ότι ο Morrison γνώριζε για τη μόλυνσή του ήδη από το 1989, επτά χρόνια δηλαδή πριν από το τεστ.

Η κατάληξη του «πυγμαχικού ονείρου»

Ο Morrison πέρασε τα τελευταία του χρόνια απομονωμένος από το ευρύ κοινό. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 η μητέρα του ανακοίνωσε ότι έφυγε από τη ζωή έπειτα από καρδιακή προσβολή που οδήγησε σε πολυοργανική ανεπάρκεια εξαιτίας σηπτικού σοκ.

Η παρακαταθήκη που άφησε ο πολλά υποσχόμενος αθλητής είναι οι δύο γιοι του-επαγγελματίες πυγμάχοι αμφότεροι- καθώς και οι 48 νίκες που πέτυχε, 42 εκ των οποίων με νοκ άουτ.

 

πηγή: Fight.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button