Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Θανάσης Μουρτζιάπης: «4-6 εβδομάδες, ο χρόνος επανόδου των ομάδων σε ρυθμούς αγώνων»

Τι χρόνος απαιτείται για να επανέλθουν οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές έπειτα από την αγωνιστική απραξία και την καραντίνα λόγω κορωνοϊού;

Το SDNA επικοινώνησε με τον Θανάση Μουρτζιάπη, καθηγητή Φ.Α. Διδάκτωρα Εργοφυσιολογίας, με πολύχρονη θητεία σε πολλές ομάδες και έλαβε την επιστημονική προσέγγιση επί του θέματος.

Η επέλαση του κορωνοϊού μοιραία κατέβασε ρολά (και) στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κι όχι μόνο, δεδομένου πως οι ομάδες διέκοψαν εδώ και μέρες και τις προπονήσεις.

Οι ποδοσφαιριστές παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ακολουθώντας κι αυτοί πιστά το μότο (#menoumespiti) που έγινε συνώνυμο – εν μέω κορωνοϊού – της καθημερινότητας μας.

Οι ημέρες περνούν και παρά τις όποιες σκέψεις, σενάρια και σχέδια επί χάρτου, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εκ του ασφαλούς πότε θα επαναρχίσουν τα εθνικά πρωταθλήματα και οι διασυλλογικές διοργανώσεις.

Η πλήρης αβεβαιότητα αναφορικά με το πότε θα είναι δυνατόν να κυλήσει ξανά η μπάλα στο χορτάρι είναι δεδομένη και το σίγουρο είναι πως ο κορωνοϊός έχει ήδη αφήσει έντονο το αποτύπωμά του σε όλες τις ομάδες.

Οι παίκτες ασφαλώς και δεν είναι μηχανές να πατήσεις το κουμπί τους και να ξεκινήσουν από την μία ημέρα στην άλλη να παίζουν ποδόσφαιρο.

Χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προετοιμασίας και προπονήσεων ούτως ώστε να επανέλθουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Ποιος ακριβώς χρόνος απαιτείται όμως για να επανέλθουν οι ποδοσφαιριστές σε ρυθμούς επίσημων αγώνων, έπειτα από την αγωνιστική απραξία στην οποία μπήκαν λόγω της επέλασης του κορωνοϊού;

Το SDNA επικοινώνησε με τον Θανάση Μουρτζιάπη (Καθηγητής Φ.Α. Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας – Μεταδιδάκτωρ Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης- Ερευνητής) με πολύχρονη θητεία (ως γυμναστής) σε πολλές ομάδες και ζήτησε τα επιστημονικά…φώτα του.

«Θα μεταφέρω την εκτίμηση μου με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και χωρίς να εμπλέκομαι σε πάσης φύσεως σκοπιμότητες, σχετικά με το τάιμινγκ επανέναρξης ή μη των πρωταθλημάτων που προσωπικά δεν με αφορούν.  

Από την στιγμή που αποδομηθεί ο ιός και οι παίκτες λάβουν το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν προπονήσεις, θα χρειαστούν ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων προκειμένου να επανέλθουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Όταν ο χρόνος αγωνιστικής απραξίας και μη διεξαγωγής προπονήσεων ξεπερνά τον ένα μήνα, τότε χρειάζονται έξι εβδομάδες για να επανέλθουν οι παίκτες στα επίπεδα που απαιτούνται ώστε να παίξουν ξανά αγώνες.

Μπορεί οι ποδοσφαιριστές να προπονούνται στα σπίτια τους όπως διαβάζω, ωστόσο με έναν – δύο μήνες απουσίας απ΄τις κανονικές προπονήσεις αυτομάτως μειώνεται η αερόβια ικανότητά τους…» ανέφερε αρχικά ο κ.Μουρτζιάπης και εν συνεχεία προχώρησε σε πιο εξειδικευμένες επιστημονικές προσεγγίσεις:

«Για να αποκτηθεί η αερόβια ικανότητα και τα αερόβια ενζυμα (SDH MDH, Carnitine palmityl transferase) και για να επανέρθει η αερόβια στο 50% χρειάζεται 4 εβδομάδες προπόνηση, με 4-6 προπονητικές μονάδες στον μικρόκυκλο είτε αυτό γίνεται σε αγωνιστικά τετράγωνα με μπάλα, ή χωρίς μπάλα με δρομικό τρέξιμο.

Για να επιτύχουμε το 100% της αερόβιας ικανότητας χρειάζεται περίπου από 10-12 εβδομάδες.

Αυτός είναι και ο σκοπός σε ότι αφορά την φυσική κατάσταση που γίνεται και η προετοιμασία στην αρχή της περιόδου.

Πάμε στην αναερόβια ικανότητα και τα αναερόβια ένζυμα Σύστημα ATP-PCr: 1. Κρεατινική κινάση 2. Μυοκινάση & του Γλυκολυτικό σύστημα: 1. Φωσφορυλάση, 2. PFK, 3. LDH τα οποία είναι υπεύθυνα για την οξεοβασική ισορροπία και για την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.

Η διακοπή της προπόνησης έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσονται και να χάνουν την ικανότητα εξουδετέρωσης, απομάκρυνσης και αναπλήρωσης (π.χ. συγκέντρωση, απομάκρυνση Γαλακτικού οξέος και προσαρμογές στην προπόνηση ).

Με την αναερόβια προπόνηση επιτυγχάνομαι να αυξάνει η ρυθμιστική ικανότητα του μυ καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση της κόπωσης. Συν τοις άλλοις απαραίτητο προκειμένου μια ομάδα να αποκτήσει αγωνιστικό ρυθμό είναι και η διεξαγωγή 3-4 φιλικών αγώνων».

Πού καταλήγουμε όμως έπειτα από όλα αυτά και ποιο είναι το συμπέρασμα που προκύπτει;

«Χρονικά το πρωτάθλημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχιστεί, αφού έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας μέχρι την αποδόμηση του ιού. Από κει και πέρα το τι θα γίνει σχετικά με τις βαθμολογικές κατατάξεις, υποβιβασμούς, προβιβασμούς, άλλοι είναι ειδικοί κι όχι εγώ προκειμένου να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν τι θα συμβεί».

Διαβάστε επίσης

Back to top button