Γενικά

Αρση lockdown: Ελεύθερες οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο – Οι διαφορές του 13033 με το 13032

Τι αλλάζει από σήμερα, 3 Απριλίου, σε όλη τη χώρα πλην Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας - Τι πρέπει να ξέρετε για τα sms στο 13033 και στο 13032

Τι αλλάζει από σήμερα, 3 Απριλίου, σε όλη τη χώρα πλην Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας – Τι πρέπει να ξέρετε για τα sms στο 13033 και στο 13032

Αλλαγές στα μέτρα του lockdown τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο, 3 Απριλίου, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι πολίτες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Γι’ αυτό και από το πρωί του Σαββάτου, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι πολίτες μόνο για τα Σαββατοκύριακα (και πιλοτικά, όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς) να πηγαίνουν από το Περιστέρι στη Γλυφάδα ή από την Κηφισιά στην Ακρόπολη μόνο για άθληση και με το αυτοκίνητό τους.

Ομως, υπάρχει μία διαφορά για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. Σε αυτή τη σύσκεψη οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει πλέον μία πληθώρα επιλογών για τους πολίτες προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

 • Για επίσκεψη σε γιατρό ή φαρμακείο στέλνοντας τον κωδικό 1 με SMS στο 13033.
 • Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο στέλνοντας τον κωδικό 4 με SMS στο 13033.
 • Για άσκηση με ποδήλατο ή με τα πόδια από Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 21:00 στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Για άσκηση/περίπατο οπουδήποτε εντός νομού, ασχέτως τρόπου μετακίνησηςμόνο τα Σαββατοκύριακα στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033. (Προϋπόθεση να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια).

Για επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής οπουδήποτε εντός νομού, στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.
Για επίσκεψη σε κατάστημα στέλνοντας με SMS με το ονοματεπώνυμο στο 13032. Το μέτρο αυτό θα ισχύει από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, όταν θα ανοίξουν και τα καταστήματα μόνο με ραντεβού είτε με click away είτε με click in shop.

Ανοιχτά καταστήματα από 5 Απριλίου

Από τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους και για ψώνια, εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με SMS στο 13032, με ραντεβού και εντός του χρονικού περιορισμού των τριών ωρών. Τα ψώνια θα γίνονται μόνο με ραντεβού με τα καταστήματα και με τη διαδικασία του click away και του click in shop και την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, δηλαδή με μάσκα, αποστάσεις και χωρίς συνωστισμούς.

Με sms στο 13032 και ραντεβού τα ψώνια στα καταστήματα 

Οι πολίτες για να κάνουν τα ψώνια τους θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους μόνο στο 13032, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίωςΕπίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός του μαγαζιού μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Τα καταστήματα που ανοίγουν από τις 5 Απριλίου είναι τα εξής:

 • τα συνοικιακά καταστήματα
 • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
 • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
 • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

 • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
 • outlets
 • εμπορικά κέντρα
 • εκπτωτικά χωριά

Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Τι ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων

Όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button