Τοπικές Ειδήσεις

Πασχαλινό τραπέζι με έως 12 άτομα – Στις 10 απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μ. Εβδομάδα, στις 9 το Πάσχα

Έως 12 άτομα από δύο οικογένειες θα μπορούν να συμμετέχουν στο πασχαλινό τραπέζι σε εξωτερικό χώρο, ενώ σε περίπτωση που αυτό στηθεί σε κλειστό χώρο οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους εννέα

Έως 12 άτομα από δύο οικογένειες θα μπορούν να συμμετέχουν στο πασχαλινό τραπέζι σε εξωτερικό χώρο, ενώ σε περίπτωση που αυτό στηθεί σε κλειστό χώρο οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους εννέα

Έως δώδεκα άτομα από δύο οικογένειες θα μπορούν να συμμετέχουν στο πασχαλινό τραπέζι σε εξωτερικό χώρο, ενώ σε περίπτωση που αυτό «στηθεί» σε κλειστό χώρο οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους εννέα. Αυτό συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το φετινό, δεύτερο Πάσχα της πανδημίας. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μεταφέροντας τις συστάσεις της επιτροπής, ανακοίνωσε ότι καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στο εσωτερικό των ιερών ναών θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και στους εξωτερικούς χώρους οι πιστοί θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις -κατά προτίμηση 10 μέτρων από άτομο σε άτομο- και να χρησιμοποιούν διπλή μάσκα προσώπου.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας και ειδικά της M. Παρασκευής, η επιτροπή πρότεινε η περιφορά του Eπιταφίου να γίνεται στο προαύλιο της κάθε εκκλησίας και το προσκύνημα του Επιταφίου να πραγματοποιηθεί εκτός ναού. Τη M. Eβδομάδα ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ., εκτός της Κυριακής του Πάσχα, που η κυκλοφορία θα απαγορευτεί από τις 9 μ.μ.

Όπως ανέφεραν ο κ. Κικίλιας και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, από τη Μεγάλη Τρίτη δίνεται η δυνατότητα πρώιμης πρόσβασης στον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 30 έως 39 ετών. Από τη συγκεκριμένη ημέρα, άτομα αυτής της ηλικίας θα μπορούν να προγραμματίζουν μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca. Πρόκειται για μια παράλληλη εμβολιαστική γραμμή, η οποία δημιουργείται λόγω του ότι η χώρα μας έχει αποθέματα από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ήδη από χθες έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα ηλικίας 55 έως 59 ετών και σε λιγότερο από 24 ώρες είχαν κλειστεί 138.000 ραντεβού. Σημειώνεται ότι το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού κυμαίνεται από 77% στην ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών έως 60% στην ομάδα 60 έως 64 ετών.

Από τις αρχές Μαΐου επεκτείνεται το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων έως τις 10 μ.μ., ενώ από τις παραδόσεις των εμβολίων θα εξαρτηθεί και το πότε θα ισχύσει η επταήμερη λειτουργία τους. Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα καταθέσει νομοθετική διάταξη για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων και σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Στόχος είναι να μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 2.500.000 εμβολιασμοί τον Μάιο και έως 4.000.000 εμβολιασμοί τον Ιούνιο.

Χθες καταγράφηκαν 3.015 νέα κρούσματα της COVID-19, ενώ διενεργήθηκαν 61.323 τεστ. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.418 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 442 και στη Λάρισα 101. Περαιτέρω μείωση καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ποσοστό θετικότητας, το οποίο ήταν στο 4,98% έναντι 5,47% που ήταν την εβδομάδα από 5 έως 11 Απριλίου. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 831 ασθενείς, ενώ 556 νέοι ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της επικράτειας. Ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει να σταθεροποιείται αλλά σε υψηλά επίπεδα. Η μεγάλη πίεση προς το ΕΣΥ οδηγεί στην παράταση της επίταξης των ιδιωτών γιατρών για άλλες 20 ημέρες, την οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας. Αναφορικά με την εξέλιξη του προγράμματος μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου της COVID-19 με self tests, έως και χθες είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 834.819 δηλώσεις αποτελέσματος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Από 9.753 άτομα που υποβλήθηκαν σε επαναληπτική εξέταση λόγω θετικού self test, έως και χθες είχαν καταγραφεί 1.753 θετικά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση που αναρτήθηκε αργά χθες στη «Διαύγεια» έγινε γνωστό ότι ακυρώνεται ο δεύτερος διαγωνισμός για την προμήθεια των self tests έπειτα από τις προσφυγές που κατέθεσαν εταιρείες.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button