Τοπικές Ειδήσεις

Επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη»: Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια, drones και πρόστιμα

Ήδη ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του έδωσε τον γενικότερο τόνο σημείωσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα».

Ήδη ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του έδωσε τον γενικότερο τόνο σημείωσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα».

To σχέδιο που θα αποτρέψει τις απόπειρες για εκτός νομού μετακινήσεις τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα επεξεργάζονται πυρετωδώς στην ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του έδωσε τον γενικότερο τόνο: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα», είπε προειδοποιώντας ότι  «τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά».

«Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο (…) Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας».

Με οδηγό τα μέτρα που είχαν τεθεί πέρυσι σε εφαρμογή, κατά την αντίστοιχη εορταστική, η ΕΛ.ΑΣ. προγραμματίζει:

Αυστηρότατους ελέγχους στα διόδια κατά μήκος των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών Λαμίας, όπου οι άνδρες της Τροχαίας θα διεξάγουν σχολαστικούς ελέγχους σε κάθε διερχόμενο οδηγό.

Ειδικά για φέτος και με δεδομένο ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις έχουν απαγορευτεί, ο έλεγχος γνησιότητας των πιστοποιητικών όσων θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν θα είναι άκρως σχολαστικός. Άμεση και ενδελεχής θα είναι επίσης και η διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα χρήση ελικοπτέρων αλλά και drones προκειμένου να ελέγχεται σε real time η κίνηση των οχημάτων ακόμη και μέσω των παρακαμπτήριων οδών.
Ερωτηματικό παραμένει η ένταση των ελέγχων στον αστικό ιστό. Στην περίπτωση νέας απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων θα στηθούν μπλόκα στους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός του αστικού ιστού. Σε διαφορετική περίπτωση, οι έλεγχοι θα περιοριστούν στην εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά την προκαθορισμένη ώρα όπως επίσης και για την αποφυγή συνωστισμού.

Το βάρος και σε αυτή τη περίπτωση αναμένεται να δοθεί στις «συνήθεις ύποπτες» πλατείες όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί φαινόμενα μαζικού συνωστισμού.

Ωστόσο, τροχιοδεικτική της μάλλον ελαστικότερης στάσης που αναμένεται να τηρηθεί εντός των πόλεων είναι η εξής αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του (στον Alpha): «Μπορεί κάλλιστα κάποιος να πάει στην παραλία, μπορεί να πάει στα πάρκα, μπορεί να πάει στα βουνά της Αττικής».

Όσον αφορά στο πλαίσιο των εορτασμών η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει από χθες το γενικό πλαίσιο βάσει των εισηγήσεων των ειδικών.

Για τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτική θα είναι η εφαρμογή του τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου επιτρέπεται μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σε ό,τι αφορά στο χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν στις εν λόγω συγκεντρώσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης

Back to top button