Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

«Χτύπησε» Ευρώπη με Μάνταλο η ΑΕΚ!

Με γκολ του Πέτρου Μάνταλου και εξαιρετικό Παναγιώτη Τσιντώτα, η ΑΕΚ πήρε επιτέλους ντέρμπι, κερδίζοντας 0-1 τον Παναθηναϊκό και «σφραγίζοντας» οριστικά το «εισιτήριο» για το Conference League.

Με γκολ του Πέτρου Μάνταλου και εξαιρετικό Παναγιώτη Τσιντώτα, η ΑΕΚ πήρε επιτέλους ντέρμπι, κερδίζοντας 0-1 τον Παναθηναϊκό και «σφραγίζοντας» οριστικά το «εισιτήριο» για το Conference League.

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1 με σκόρερ τον Πέτρο Μάνταλο στο 50’ και εξαιρετικό β’ ημίχρονο από την Ενωση, που νίκησε μετά από… 1 χρόνο ντέρμπι και έφτασε στο ασφαλές +6 τη διαφορά από τον συνηθισμένα μέτριο φετινό Παναθηναϊκό.

Ο ΠΑΟ είχε 2-3 καλές φάσεις, αλλά ο Τσιντώτας ήταν σε εξαιρετικό βράδυ και ουσιαστικά κράτησε την ΑΕΚ όρθια στο ματς, ειδικά με την απόκρουση του στο 68′ πάνω στην γραμμή στο σουτ του Χατζηγιοβάννη.

Στις καθυστερήσεις ο Νεντελτσεάρου έκανε πέναλτι στον Μακέντα, ο Ιταλός το εκτέλεσε, ο Τσιντώτας έπεσε σωστά, αλλά η μπάλα πήγε στο δοκάρι και έμεινε το 0-1 με τον ΠΑΟ να… πετά και την τελευταία του ευκαιρία!

Το ματς

Ο Μπόλονι ξεκίνησε με 4-3-3 και επιθετικό σχήμα, ενώ ο Χιμένεθ έβαλε 4-4-1-1 με τον Μάνταλο πίσω από τον Καρίμ και τον Γαλανόπουλο δεξιά μπροστά από τον Βασιλαντωνόπουλο.

Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο στο ξεκίνημα του με τον ΠΑΟ να πλησιάζει στο 16’ σε απειλή, αλλά ο Τσιντώτας απομάκρυνε σε κόρνερ τον κίνδυνο. Ο ΠΑΟ με τον Χατζηγιοβάννη από δεξιά είχε ενέργεια, ενώ ο Χιμένεθ έριξε τον Σιμάνσκι πάνω στον Βιγιαφάνες για να τον μπλοκάρει. Η ΑΕΚ δεν είχε καταφέρει να βάλει τον Μάνταλο ακόμη στο ματς, ο Παναθηναϊκός έψαχνε αρκετά τον Μακέντα για να τον χρησιμοποιήσει ως σκαλοπάτι στην επιθετική λειτουργία. Ο Μολό του έδινε ενέργεια από δεξιά, αλλά ο Τάνκοβιτς ντουμπλάριζε τις περισσότερες φορές και η Ενωση κρατούσε «οχυρό» στα άκρα της.

Ετσι, το ημίχρονο έληξε στο 0-0 με πολλά φάουλ και διακοπές, με την ΑΕΚ να μην έχει τελική σε 45 λεπτά, ενώ ο ΠΑΟΚ στις ελάχιστες φορές που πλησίασε την αντίπαλη περιοχή δεν είχε κλασική φάση.

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε με ευκαιρία για τον ΠΑΟ αφού ο Μακέντα δεν βρήκε την μπάλα σε καίριο σημείο και ο Τσιντώτας είχε σωστή θέση, αλλά τελικά εκκίνησε ιδανικά για την ΑΕΚ. Στο 50’ από μία καλά οργανωμένα επίθεση από δεξιά ο Ανσαριφάρντ σέντραρε, ο Σένκεφελντ έκανε λάθος υπολογισμό, ο Μάνταλος… πετάχτηκε έξυπνα από το δεύτερο δοκάρι, έκλεψε και άνοιξε το σκορ. Στο αμέσως επόμενο λεπτό η Ενωση βρήκε και άλλο γκολ, αλλά το τέρμα του Ανσαριφάρντ σωστά ακυρώθηκε καθώς νωρίτερα είχε βγει η μπάλα άουτ. Η ΑΕΚ έτσι βρήκε γκολ στην πρώτη της τελική προς την εστία. Και φυσικά έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό και τον Λάζλο Μπόλονι για τη συνέχεια της αναμέτρησης. Στο 55’ ο Ανσαριφάρντ σέντραρε όμορφα για τον Γαλανόπουλο, ο οποίος έκανε σουτ στην κίνηση, με τον Διούδη να απομακρύνει. Η «πράσινη» άμυνα έδειχνε σε πανικό, με τον Μπόλονι να αντιδρά και να ρίχνει τον Καρλίτος αλλάζοντας το σύστημα σε 4-4-2. Αμέσως η ΑΕΚ έκανε και άλλη φάση με τον Σιμάνσκι, τον Διούδη να αποκρούει ασθενώς, αλλά ο Τάνκοβιτς καθυστέρησε να σουτάρει και μπλοκαρίστηκε. Οι κιτρινόμαυροι πίεζαν ψηλά, έπαιζαν πιο γρήγορα και είχαν συνεχώς χώρους μπροστά τους, ενώ οι αντίπαλοι τους αδυνατούσαν να κρατήσουν μπάλες.

Με το 4-4-2 ο ΠΑΟ ανέβασε πίεση και έφτιαξε φάσεις. Ο Τσιντώτας όμως κράτησε την ομάδα του σε 1-2 φάσεις. Και ειδικά στο 68’ όταν από λάθος τοποθέτηση της άμυνας, ο Χατζηγιοβάννης σούταρε, αλλά ο πορτιέρε της ΑΕΚ έβγαλε εντυπωσιακά και στην συνέχεια της φάσης ο Λόπες έδιωξε και τον χτύπησε άθελα του. Χιμένεθ-Μπόλονι έκαναν αλλαγές με Σάκχοφ-Αλμπάνη και Αλεξανδρόπουλο- Ενγκαμποκοτό στο ματς. Η Ενωση μετά τις αλλαγές πίεσε, έφτασε στην αντίπαλη περιοχή με τον Σιμάνσκι και τον Τσιγκρίνσκι με καλές προϋποθέσεις, ενώ στο 75’ ο Σβάρνας με κεφαλιά σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Ο Χιμένεθ με 4-5-1 ήθελε να κρατήσει πλέον το σκορ που του έδινε το ευρωπαϊκό «εισιτήριο». Και τα κατάφερνε πιο ήρεμα, ενώ στο τέλος έβαλε και 3ο στόπερ για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Όμως ο ΠΑΟ είχε την τελευταία του ευκαιρία στις καθυστερήσεις. Ο Νεντελτσεάρου έκανε πέναλτι στον Μακέντα, ο Ιταλός το εκτέλεσε, ο Τσιντώτας έπεσε σωστά, αλλά η μπάλα πήγε στο δοκάρι και έμεινε το 0-1 που έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ. Αποτέλεσμα που στο φινάλε έφερε χαμόγελα και αγκαλιές… ανακούφισης στην Ενωση για τον στόχο που επιτεύχθηκε.

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Η κάρτα του αγώνα
Γκολ: 50’ Μάνταλος

Κίτρινες: 25’ Νιάς, 53’ Βέλεθ, 59’ Σανκαρέ, 82’ Aλεξανδρόπουλος, 96’ Ενγκαμποκοτό – 27’ Τσιγκρίνσκι, 33’ Σιμάνσκι, 65’ Βασιλαντωνόπουλος, 67’ Τάνκοβιτς, 88’ Kρίστιτσιτς, 96’ Τσιντώτας

Κόκκινες: –

Παναθηναϊκός (Λ. Μπόλονι, 4-3-3): Διούδης, Μολό (80’ Σάντσες), Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Νιας (80’ Μπουζούκης), Σανκαρέ (71’ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνες, Καμπετσής (58’ Καρλίτος), Χατζηγιοβάννης (71’ Ενγκμπακοτό), Μακέντα

ΑΕΚ (Μ. Χιμένεθ, 4-5-1): Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος (81’ Μπακάκης), Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Λόπες, Γαλανόπουλος, Σιμάνσκι, Κρίστισιτς, Τάνκοβιτς (70’ Αλμπάνης), Μάνταλος (70’ Σάκχοφ), Ανσαριφάρντ (89’ Νεντελτσεάρου)

MVP

Παναγιώτης Τσιντώτας

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ είναι ο άνθρωπος που κράτησε την ομάδα όρθια. Στο 68’ έβγαλε με απίστευτη επέμβαση πάνω στην γραμμή το σουτ του Χατζηγιοβάννη και κράτησε το 0-1 και ήταν το σημείο κλειδί για το διπλό. Στην φάση του πέναλτι στις καθυστερήσεις έπεσε σωστά και με την βοήθεια του δοκαριού έμεινε η νίκη στα χέρια της Ενωσης.

UP

Πέτρος Μάνταλος

Ο αρχηγός της ΑΕΚ δεν ήταν έτοιμος, δεν ήταν στο 100%, αλλά έσφιξε τα δόντια και έπαιξε βασικός. Αγωνίστηκε αριστερά και… τρυπώντας την αντίπαλη άμυνα. Και αυτό έκανε στο 50’, όταν από την μπαλιά του Ανσαριφάρντ εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σένκεφελντ και με σουτ από κοντά έκανε το γκολ της νίκης. Ηταν κομβικός, παρότι ανέτοιμος.

DOWN

Μπαρτ Σένκεφελντ

Ο Ολλανδός στόπερ του ΠΑΟ έκανε το μοιραίο λάθος στο κρίσιμο σημείο. Ο Μάνταλος το… μυρίστηκε το λάθος στο κοντρόλ του και έβαλε το γκολ που έκανε τη διαφορά. Τελικά συνέχισε και με άλλα λάθη.

Διαιτητής

Γεβγένι Αρανόφσκι (Ουκρανία)

Σωστός σε όλα του ο Ουκρανός ρέφερι. Και με την βοήθεια του VAR στο πέναλτι στις καθυστερήσεις. Μοίρασε σωστές κίτρινες, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έκρινε το ματς, μοίρασε σωστά κίτρινες και προσπάθησε να περάσει απαρατήρητος.

πηγή: Sportime.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button