Τοπικές Ειδήσεις

Άρση lockdown: Η ανησυχία των ειδικών από το άνοιγμα της χώρας

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας το άνοιγμα της χώρας που απελευθέρωσε πια σχεδόν όλες τις δραστηριότητες.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας το άνοιγμα της χώρας που απελευθέρωσε πια σχεδόν όλες τις δραστηριότητες.

Η ανάγκη των πολιτών να βγουν εκτός σπιτιών και να βρεθούν σε παραλίες, εξοχικά, εστιατόρια, καταστήματα κ.α. έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιστήμονες της επιτροπής, αφού θεωρούν πως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει.

Παρότι ο καλός καιρός δεν βοηθά τον κορονοϊό να μεταδοθεί με ευκολία, οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι, με δεδομένο ότι η νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων θα έφερνε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας.

Οι τρεις κίνδυνοι

Και όσο οι πολίτες συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να χαλαρώνουν, οι ειδικοί ανησυχούν περαιτέρω, καθώς παρατηρείται και το φαινόμενο συχνά της μη χρήσης μάσκας ή της μη τήρησης των αποστάσεων.

Να υπενθυμιστεί ότι η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική και το πρόστιμο είναι 150 ευρώ, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας συνεχίζει να ισχύει για μετά τις 12:30 τη νύχτα και το πρόστιμο είναι 300 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τρεις είναι οι βασικοί προβληματισμοί που απασχολούν τους ειδικούς της επιτροπής στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους:

Μην υπάρξει διασπορά μετά την άρση του lockdown και πληγεί ο τουρισμός. Άλλωστε η ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες με χώρες όπως η Αγγλία να αμφισβητεί το «πράσινο» χρώμα στο χάρτη της Ελλάδος αλλά και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

Άλλος ένας φόβος των ειδικών σχετίζεται με την πιθανότητα να υπάρξουν τοπικά lockdown και ειδικά σε νησιά ή άλλες τουριστικές περιοχές εν μέσω θέρους.

Στην περίπτωση αυτή οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν το πράσινο φως για επιβολή μέτρων σε τοπικό επίπεδο, έχοντας όμως και την αγωνία των οικονομικών επιπτώσεων παρότι το δικό τους μέλημα είναι η υγειονομική ασφάλεια της χώρας.

Ο τρίτος και μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ειδικούς είναι μην υπάρξει μεγάλη διασπορά λόγω της χαλάρωσης και υποχρεωθούν σε νέο γενικό lockdown, παρότι το σενάριο αυτό δεν είναι πιθανό τους μήνες του καλοκαιριού.

Όμως σε μία τέτοια περίπτωση είναι άγνωστο τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο, έστω κι αν οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και η ανοσία αγέλης είναι κοντά έστω προς το τέλος του καλοκαιριού.

Ο φόβος σχετίζεται κυρίως με νέες μεταλλάξεις που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button