Τοπικές Ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι περιμένει όσους αρνηθούν να συμμορφωθούν

Να ισορροπήσει ανάμεσα στις εύθραυστες υγειονομικά συνθήκες και να μη χάσει το στοίχημα του τουρισμού επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας φέρνει ακυρώσεις σε κρατήσεις και ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα.

Να ισορροπήσει ανάμεσα στις εύθραυστες υγειονομικά συνθήκες και να μη χάσει το στοίχημα του τουρισμού επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας φέρνει ακυρώσεις σε κρατήσεις και ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα.

Η επόμενη εβδομάδα εξελίσσεται σε εβδομάδα ανακοινώσεων, καθώς όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη θα δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων σε πρώτη φάση – τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – προκειμένου να ξεκινήσει εντός του Αυγούστου, ενώ στη δεύτερη φάση σύμφωνα με πληροφορίες θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ωστόσο ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης δεν προβλέπεται απόλυση αλλά μετακίνηση των εργαζομένων σε «αποστειρωμένα» πόστα, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και των μεταλλαγμένων στελεχών του.

Στην κορυφή της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας, δηλαδή:

  • γιατροί
  • νοσηλευτικό προσωπικό
  • διοικητικό προσωπικό, καθώς και
  • όλοι όσοι στελεχώνουν δομές υγείας ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σε δεύτερο χρόνο ενδεχομένως θα επεκταθεί:

  • Στους εκπαιδευτικούς
  • στα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις,
  • ους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • τους αθλητές

Αίνιγμα η… διπλή εστίαση

Εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένονται και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εστίαση, οι οποίες και θα ληφθούν με βάση τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν δεύτερες σκέψεις για την κατηγοριοποίηση των καταστημάτων σε covid-free ή μη, αφενός λόγω της απροθυμίας των επαγγελματιών να επιλέξουν την αμιγή χρήση αλλά και της απότομης «εκτόξευσης» των κρουσμάτων που δεν επιτρέπει νέα μέτρα χαλάρωσης, γι’ αυτό άλλωστε και από σήμερα επανήλθαμε στην …καθιστή διασκέδαση.

Έτσι, είναι πιθανό τελικά να επιτραπεί η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων – μπαρ μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες και έτσι για τους ανεμβολίαστους να επιτρέπονται μόνο οι εξωτερικοί χώροι.

Άλλωστε, το covid pass – η ειδική εφαρμογή του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης – είναι έτοιμη προς χρήση για τους επιχειρηματίες, ώστε να επαληθεύεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αποδεικτικό νόσησης και να επιτρέπεται η είσοδος των πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων…

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button