Νέα από ΕλλάδαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Η ιστορία γράφεται τέτοιες βραδιές

Η πιο μεγάλη βραδιά έφτασε...

Η πιο μεγάλη βραδιά έφτασε. Ο Ολυμπιακός αναζητά ένα ιστορικό πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για το σύλλογο και το ελληνικό ποδόσφαιρο στον τελικό του Europa Conference League κόντρα στη Φιορεντίνα (29/5-22:00), η οποία με τη σειρά της ονειρεύεται να προσφέρει από την Αθήνα, έναν δεύτερο τίτλο στη φετινή σεζόν στην Ιταλία μετά τη νίκη της Αταλάντα Μπέργκαμο στο Europa League.

Μία διοργάνωση, η τρίτη από τη «γέννησή» της, που φτάνει στο τελευταίο και κορυφαίο παιχνίδι της μετά από 140 ματς.

H «Opap Arena», «ΑΕΚ Arena» για τις…ανάγκες της UEFA φαίνεται πλέον καθαρά στον ορίζοντα. Εκεί ο σύλλογος του Πειραιά μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των ενθουσιωδών οπαδών του. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους «βιόλα», απογαλακτισμένους από τις δάφνες για 23 χρόνια ( τελευταία επιτυχία στο Κύπελλο Ιταλίας το 2001) και που στοχεύει σε δεύτερη στέψη σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, 63 χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπέλλων το 1961.

Η Φιορεντίνα , η πρώτη ιταλική ομάδα που κέρδισε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο όταν σήκωσε το εναρκτήριο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961, δεν έχει επαναλάβει ακόμη αυτή την επιτυχία.

Φιναλίστ και της περασμένης σεζόν, ηττημένη (2-1) από την Γουέστ Χαμ στην Πράγα, θα μπορούσε να δώσει λάμψη σε μία πολύ βαρετή σεζόν καθώς βρίσκεται στην 8η θέση της Serie A πριν από τον τελευταίο της αγώνα, στις 2 Ιουνίου κόντρα στην Αταλάντα.

«Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που φτάσαμε στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι λόγος χαράς, αποτέλεσμα τριών υπέροχων χρόνων δουλειάς. Επιστρέψαμε στον τελικό, δεν ήταν εύκολο, αλλά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί η Φιορεντίνα δεν έχει κατακτήσει τρόπαιο εδώ και μερικά χρόνια», δήλωσε ο προπονητής Βιντσένζο Ιταλιάνο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τον σύλλογο στο τέλος της σεζόν.

 

Έπειτα από μία αποτυχημένη εκκίνηση στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός από την πλευρά του άλλαξε τεχνικούς τρεις φορές, επτά συνολικά τις δύο τελευταίες σεζόν, βρήκε σταθερότητα και αποτελέσματα από την άφιξη στον πάγκο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τον Φεβρουάριο, τερματίζοντας το τρίτη θέση στην ελληνική Super League.

Ο Ισπανός προπονητής, νικητής του Europa League με τη Σεβίλλη το 2023, έχει μεταμορφώσει το πρόσωπο της ομάδας:

«Μελέτησα τους παίκτες και, μέρα με τη μέρα, άρχισα να πιστεύω ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι σπουδαίο. Και μετά πιστέψαμε δύο από εμάς, μετά τέσσερις, μετά έξι…» , εξήγησε.

Πλέον υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα που το πιστεύουν, έτοιμοι να στηρίξουν τον πιο δημοφιλή σύλλογο στη χώρα.

Ο Ολυμπιακός θα υπολογίζει ιδιαίτερα στον Μαροκινό επιθετικό της Αγιούμπ Ελ Κάαμπι, ο οποίος έλαμψε ιδιαίτερα στα ημιτελικά με πέντε γκολ κόντρα στην Άστον Βίλα (4-2, 2-0), φτάνοντας συνολικά τα 10 στη διοργάνωση και στη θέση του πρώτου σκόρερ.

Περίπου 5.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν για την ασφάλεια. Όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα απαγορευτούν την Τετάρτη στην Αττική και θα κλείσουν τα σχολεία σε περιοχές κοντά στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

Πιθανές συνθέσεις: 

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντλίμπαρ): Τζολάκης, Ρονινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Τσικίνιο, Ιμπόρα, Έσε, Ποντένσε, Ελ Κααμπί, Φορτούνης

Φιορεντίνα (Βιτσέντζο Ιταλιάνο): Τερατσιάνο, Ντοντό, Μαρτίνες Κουάρτα, Μιλένκοβιτς, Μπιράγκι, Μαντραγκόρα, Μποναβεντούρα, Γκονσάλες, Μπελτράν, Κουαμέ Μπελότι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button