Γενικά

Η Τερέζα Μέι πάει στη Βασίλισσα για να σχηματίσει κυβέρνηση

Κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη των Ενωτικών της Βορείου Ιρλανδίας φαίνεται ότι θα σχηματίσει η επικεφαλής των Συντηρητικών Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η επικεφαλής των Συντηρητικών και νικήτρια των εκλογών θα πάει στο Μπάκιγχαμ στις 14:30 ώρα Ελλάδος.

Εκπρόσωπος της Downing Street, δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι πάει στο παλάτι προκειμένου να ζητήσει άδεια από τη Βασίλισσα για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κυβέρνηση μειοψηφίας με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας εξετάζει να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε νωρίτερα το Sky News, επικαλούμενο πηγές. «Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας είναι πρόθυμο να στηρίξει την Τερέζα Μέι και να την κρατήσει στην Ντάουνινγκ Στριτ», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του κόμματος, σύμφωνα με το Sky News.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από εκτεταμένες συνομιλίες που έγιναν με το DUP αργά τη νύχτα. Τα μέλη του κόμματος λένε ότι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σήμερα το πρωί λόγω της απογοήτευσής τους στο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το DUP ανέφερε ότι η σχέση του με την ομάδα της Μέι έγινε πιο στενή από τότε που έγινε πρωθυπουργός 11 μήνες πριν. Πηγή του DUP είπε: «Θέλουμε να γίνει κυβέρνηση. Έχουμε συνεργαστεί καλά με την Μέι. Η εναλλακτική είναι ανυπόφορη». «Για όσο ο Κόρμπιν ηγείται των Εργατικών, θα εξασφαλίσουμε να υπάρχει πρωθυπουργός των Τόρις», συμπλήρωσε.

Το Sky επεσήμανε ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία “παροχής στήριξης με ανταλλάγματα”. Το κόμμα αναμένεται να ζητήσει ανταλλάγματα, όπως η μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη Βόρεια Ιρλανδία και επιρροή όσον αφορά σε άλλες πολιτικές, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το DUP θα εξετάσει μία συμφωνία με τους Συντηρητικούς δίνοντας την υποστήριξή τους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όπως αναφέρει όμως το Sky News, οι Ιρλανδοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σχηματιστεί επίσης συνασπισμός.Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι η αρχηγός των Ενωτικών Αρλίν Φόστερ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ήταν «δύσκολο» για την πρωθυπουργό να συνεχίσει τον ρόλο της.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button