Γενικά

Στη Βουλή το «λουκέτο» της Έκθεσης Λαμίας!

Tις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το λουκέτο που μπήκε φέτος στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας , ενός θεσμού με ιστορία μισού αιώνα , αναζητά ο  πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταικούρας με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή .  Η ερώτηση απευθύνεται προς  το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συνοδεύεται απο αμείλικτα ερωτήματα  σχετικά με την μη πραγματοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας την προγραμματισμένη Εκθεσιακή περίοδο .  Ο κ. Σταικούρας ζητά απαντήσεις γιατί δεν έγινε η Πανελλήνια Έκθεση και αν μπορεί να εγγυηθεί το Υπουργείο ότι φέτος θα διεξαχθεί έστω και με μεγάλη καθυστέρηση .

Στην ερωτησή του ο βουλευτής Φθιώτιδας υπενθυμίζει οτι πριν από περίπου 10 μήνες, στις 4 Αυγούστου 2016, ο τότε Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και  Τουρισμού, σε απάντηση κοινοβουλευτικής  ερώτησης σχετικά με τη λειτουργία της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, μετά την παραίτηση της διορισθείσας τότε από τον ίδιο Διοίκησης, δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του εθεσε  για το παρόν και το μέλλον της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Απόδειξη αυτού  είναι , σημειώνει ο κ. Σταικούρας , ότι σήμερα, μετά τον πρόσφατο διορισμό νέας Διοίκησης, η διεξαγωγή της ετήσιας Έκθεσης 2017 στην καλύτερη περίπτωση μετατίθεται για μετά το καλοκαίρι, ενώ κυβερνητικός στρατηγικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση της Έκθεσης δεν υφίσταται.

”Οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες και συγκεκριμένες” υποστηρίζει ο κ. Σταικούρας και θέτει προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τα εξής ερωτήματα :

1ον. Γιατί η 51η Έκθεση δεν διεξήχθη κατά την ετήσια προγραμματισμένη περίοδο; Ποιος ευθύνεται για αυτό;

2ον. Μπορεί να εγγυηθεί το Υπουργείο ότι η 51η Έκθεση θα διεξαχθεί εφέτος, έστω και με πρωτοφανή στα χρονικά καθυστέρηση;

3ον. Πως προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΠΕΛ, που έγινε το 2014 (Ν. 4314/2014, ΦΕΚ Α’ 265, 23.12.2014) και η οποία προβλέπει διεύρυνση των δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων της Έκθεσης;

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το Νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης (Νόμο για τον οποίο μίλησαν με ιδιαίτερα θετικά λόγια οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της περιοχής κατά τα εγκαίνια της 50ης ΠΕΛ, στις 11 Ιουνίου 2016), η ΠΕΛ μπορεί, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζεται και να λειτουργεί μόνιμο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, να προβαίνει σε εκσυγχρονισμό και επέκταση όλων των υποδομών της, να διοργανώνει εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια και συναντήσεις με θέματα οικονομικού, τεχνολογικού, ερευνητικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Ολα αυτά φυσικά , αποδεικνύονται σήμερα λόγια κενού περιεχομένου , καθώς οι εγκαταστάσεις της ΠΕΛ εχουν απαξιωθεί , και καμία υποστήριξη δεν υπάρχει απο το αρμόδιο υπουργείο , το οποίο εδω και επτά χρόνια εχει διακόψει τη χρηματοδότηση του Νομικού Προσώπου .

Την ιδια ωρα ολοκληρώθηκε ο διαχειριστικός ελεγχος απο τους ράμπο του υπουργείου Οικονομικών και το  πόρισμα έχει πάει στον Εισαγγελέα διαφθοράς και εχει σταλεί επίσης και στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος…»  . Ο ελεγχος αφορά την περίοδο 2010- 2014 . Ενόψει αυτών των εξελίξεων , τα χέρια της σημερινής διοίκησης είναι δεμένα αφου δεν μπορούν να καταθέσουν προυπολογισμό και να κάνουν οποιαδήποτε οικονομική πράξη . Διότι η Πανελλήνια Εκθεση είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού . ”Μακάρι να αλλάξει ο νόμος και να εχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην ολη διαχείριση . Μέχρι στιγμής πάντως αυτή είναι η κατάσταση  ” δηλώνει ο πρόεδρος Λεωνίδας Κωστόπουλος .

Στην υπόθεση της ΠΕΛ εμπλέκεται και η Φθιωτική Αναπτυξιακή , η οποία είχε συνάψει σύμβαση με την προηγούμενη Διοίκηση της Πανελλήνιας Εκθεσης . Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της ΠΕΛ Λεωνίδα Κωστόπουλο μέσα στους ορους της σύμβασης ηταν με  την εκκαθάριση το 50% των κερδών θα δινόταν στην Πανελλήνια Εκθεση . Διαπιστώνοντας οτι κάτι τέτοιο δεν εχει συμβεί , εμείς ως νέα Διοίκηση στείλαμε εγγραφο στη Φθιωτική Αναπτυξιακή και της ζητούσαμε να μας απαντήσουν για ποιό λόγο δεν εχει γίνει μέχρι σήμερα η εκκαθάριση . Απαντώντας η Φθιωτική Αναπτυξιακή μας είπε οτι υπάρχουν ακόμη εγγενείς αδυναμίες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης . Βέβαια είναι γεγονός οτι οταν απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραίσκος εδωσε εντολή να πληρωθεί ενα μέρος του ποσού που οφειλόταν στη ΔΕΗ για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις εγκαταστάσεις της ΠΕΛ” .

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου επισκεπτόμενος πρόσφατα την πόλη μας , οταν ρωτληθηκε  για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και για το πόρισμα του έλεγχου που έγινε για τα οικονομικά της , απάντησε οτι

Το πόρισμα δεν είναι και τόσο καλό. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες γιατί το πόρισμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία ”, είπε επίσης ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την ΠΕΛ, επειδή πιστεύει ότι είναι μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

πηγή: lamiakos-typos.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button