Νέα από ΕλλάδαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Έλληνες… ελεύθεροι κι ωραίοι

Με το ημερολόγιο να λέει πλέον 1 Ιανουαρίου 2024, η ποδοσφαιρική αγορά διανύει μια καινούργια μέρα, μιας και εκατοντάδες σπουδαίοι αθλητές βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο των συμβολαίων τους.

Με το ημερολόγιο να λέει πλέον 1 Ιανουαρίου 2024, η ποδοσφαιρική αγορά διανύει μια καινούργια μέρα, μιας και εκατοντάδες σπουδαίοι αθλητές βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο των συμβολαίων τους. Επομένως, μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες συζητήσεις για τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Το ertsports.gr σήμερα εστιάζει στη… γαλανόλευκη πλευρά αυτής της κατηγορίας.

Όπως είναι γνωστό, έξι μήνες πριν τη λήξη των συμβάσεών τους, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν με άλλες ομάδες, για επίτευξη συμφωνίας ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Κάθε 1η Ιανουαρίου λοιπόν, είναι πολλοί αυτοί που εκμεταλλεύονται το συγκεκριμένο δικαίωμα και ξεκινούν πρόωρες συζητήσεις. Φυσικά, δεν είναι λίγοι και οι Έλληνες αθλητές που βρίσκονται από σήμερα (01/01) σε αυτήν τη συνθήκη. Για αυτό και θα εστιάσουμε στις σημαντικότερες τέτοιες περιπτώσεις παικτών.

Υπενθυμίζουμε πως το κείμενο αναφέρεται μονάχα σε Έλληνες ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια λήγουν σε έξι μήνες και αγωνίζονται στο εξωτερικό. Για αυτόν το λόγο, περιπτώσεις όπως του Κώστα Φορτούνη, του Αλέξανδρου Πασχαλάκη και του Γιάννη Κώτσιρα δεν βρίσκονται στη λίστα.

1. Τάσος Μπακασέτας (Τραμπζονσπόρ, έως 30/06/2024)

(AP Photo)

Ο 30χρονος Κορίνθιος μεσοεπιθετικός είναι -δεδομένα- το πρόσωπο των τελευταίων ημερών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία. Στη γειτονική χώρα, το γεγονός ότι δεν ανανεώνει με την Τραμπζονσπόρ έχει… παίξει δυνατά σε όλα τα ΜΜΕ. Στην πατρίδα μας, η έλευση του Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό έχει… ανάψει φωτιές. Άλλωστε, ο θρυλικός προπονητής ήθελε τον “Μπάκα” και στη Γαλατασαράι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του θητείας.

Βέβαια, ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας βρίσκεται ίσως στην καλύτερη φάση της καριέρας του, άρα δεν αποκλείεται να επιδιώξει να το εξαργυρώσει αυτό με μία μεταγραφή σε κορυφαίο πρωτάθλημα. Ήδη φημολογείται ενδιαφέρον τόσο από την Ιταλία, όσο και από τη Γαλλία. Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να βγαίνει από την εξίσωση και η ΑΕΚ, αν και τα δεδομένα -αν υπάρχουν- για την “ένωση” είναι προς το παρόν άγνωστα.

2. Τζορτζ Μπάλντοκ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, έως 30/06/2024)

(AP Photo)

Ο διεθνής -πλέον- δεξιός μπακ βρίσκεται κι αυτός στο 30ο έτος της ζωής του. Διανύει μία σεζόν με σκαμπανεβάσματα, μετά από δύο εξαιρετικές που προηγήθηκαν. Το προηγούμενο καλοκαίρι το όνομά του έπαιξε δυνατά στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει και φέτος, ενώ σε περίπτωση αποχώρησης του Γιάννη Κώτσιρα ίσως ενδιαφερθεί και ο Παναθηναϊκός. Ο Μπάλντοκ δεν μοιάζει αρνητικός στο να μετακομίσει στη χώρα μας. Ένα σημαντικό στοιχείο που τον αφορά είναι πως δεν θα λογίζεται ως γηγενής στις λίστες των διοργανώσεων της UEFA.

3. Δημήτρης Γιαννούλης (Νόριτς, έως 30/06/2024)

(AP Photo)

Η προπέρσινη σεζόν στην Premier League δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τον 28χρονο αριστερό μπακ. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις δύο τελευταίες όμως, τόσο στην Championship με τη Νόριτς, όσο και με την Εθνική. Ο Γιαννούλης εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη συγκυρία της λήξης του συμβολαίου, μιας και ενημέρωσε το “καναρίνια” ότι δεν θα μπει σε καμία διαπραγμάτευση ανανέωσης τώρα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα αποχωρήσει, μιας και δεν αποκλείεται μία… επιστροφή στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Σίγουρα όμως, ο διεθνής πλάγιος αμυντικός θέλει να δει… πόσα πιάνει στην αγορά. Στις συζητήσεις είναι δεδομένο πως θα “μπουν” και ελληνικές ομάδες.

4. Δημήτρης Πέλκας (Μπασακσεχίρ, έως 30/06/2024)

(AP Photo)

Στα 30 του χρόνια, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός προέρχεται από αρκετές μετακινήσεις τα τελευταία χρόνια. ΦενερμπαχτσέΧαλ και τώρα Μπασακσεχίρ, με μία νέα… αλλαγή ποδοσφαιρικής στέγης να μην αποκλείεται. Άλλωστε, αναμένεται να υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον και από ελληνικούς συλλόγους για την περίπτωσή του. Βέβαια, αν με κάποιο τρόπο εμπλακεί η ομάδα από την οποία αναδείχθηκε, δηλαδή ο ΠΑΟΚ, τότε σίγουρα θα έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.

5. Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ρεάλ Μπέτις, έως 30/06/2024)

@realbetisbalompie (Instagram)

Όντας 35 ετών, ο σπουδαίος Έλληνας στόπερ έκανε την… έκπληξη και μεταγράφηκε στη La Liga το φθινόπωρο. Η Μπέτις αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα τραυματισμών και ο “Sokratis” κλήθηκε να δώσει λύσεις στο κέντρο της άμυνας. Η συμφωνία των δύο πλευρών ήταν βραχυπρόθεσμη, κάτι που σημαίνει ότι ο Παπασταθόπουλος μπορεί από την επόμενη σεζόν να επιστρέψει στη χώρα μας, αν συνεχίσει να αγωνίζεται επαγγελματικά.

6. Μπάμπης Λυκογιάννης (Μπολόνια, έως 30/06/2024)

(AP Photo)

Άλλος ένας αριστερός αμυντικός στη λίστα, αλλά με μεγάλη εμπειρία από τη Serie A. Η Μπολόνια σίγουρα θα ήθελε να τον κρατήσει, όμως δεν αποκλείεται να ψάξει κάτι διαφορετικό. Στο “διαφορετικό” δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα ενός επαναπατρισμού. Άλλωστε οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές ομάδες είτε “πονούν” στη θέση του, είτε έχουν παίκτες με συμβόλαια που επίσης τελειώνουν το καλοκαίρι.

7. Δημήτρης Σιόβας (Φορτούνα Σιτάρντ, έως 30/06/2024)

@fortunasittard (Twitter)

Ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός αγωνίζεται για άλλη μία χρονιά στην Eredivisie. Τα τελευταία καλοκαίρι έχει παίξει… δυνατά το σενάριο για επιστροφή στην Ελλάδα. Μάλιστα, το όνομά του είχε εμφανιστεί τόσο στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, όσο και στου Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Η εμπειρία του είναι αδιαμφισβήτητη και αν αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα, δεδομένα θα υπάρξει ενδιαφέρον από το Big-5.

8. Στέλιος Κίτσιου (Ανκαραγκουτσού, έως 30/06/2024)

@Ankaragucu (Twitter)

Ο έτερος δεξιός μπακ της λίστας, έχει μπει και αυτός στο 30ο έτος της ηλικίας του. Πλέον, έχει κλείσει τετραετία στην Τουρκία, όπου έχει πραγματοποιήσει μερικές εξαιρετικές σεζόν. Αποτέλεσμα αυτού είναι το γεγονός πως από την 1η Ιανουαρίου κι έπειτα θα χτυπήσει αρκετές φορές το τηλέφωνο του ατζέντη του. Η διαφορά του από τον Μπάλντοκ είναι πως λογίζεται ως γηγενής στις λίστες για τις διοργανώσεις της UEFA. Μάλιστα, για τον ΠΑΟΚ λογίζεται και ως “γηγενής συλλόγου”, κάτι που θα είναι σημαντικό αν παίκτες όπως ο Κωνσταντέλιας ή/και ο Κουλιεράκης φύγουν το καλοκαίρι. Βέβαια, αν ενδιαφερθεί ο “δικέφαλος του βορρά”, δεν θα είναι η μόνη ομάδα του Big-4 που θα το κάνει.

Στη λίστα θα βρισκόταν και ο Δημήτρης Λημνιός του οποίου το συμβόλαιο με την Κολωνία έληγε στις 30 Ιουνίου, όμως ο Παναθηναϊκός… πρόλαβε και τον έκλεισε. Μάλιστα, οι “πράσινοι” τον απέκτησαν με κανονική μεταγραφή, φέρνοντάς τον πρόωρα στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα για τους περισσότερους από τους προαναφερθέντες -αλλά και γενικά για όσους βρίσκονται στην ίδια κατάσταση- δεν είναι τα ίδια. Ωστόσο, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο. Όλοι τους -κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο- μπορούν να είναι στόχοι των ελληνικών ομάδων. Είναι γνωστό πως οι ομάδες της Super League… πάσχουν στο ελληνικό στοιχείο.

Όμως, σε αντίθεση με αθλήματα όπως το μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο υπάρχουν δεκάδες ποιοτικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα. Επομένως, υπάρχουν και αρκετές… ευκαιρίες για ενίσχυση, ειδικά σε ότι αφορά τους τέσσερις κορυφαίους συλλόγους. Δηλαδή τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Πηγή: ErtSports.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button