Νέα από ΕλλάδαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Super League: Το 4ο πιο γηρασμένο πρωτάθλημα στον κόσμο – Ιστορικό χαμηλό στους γηγενείς

Η μελέτη του CIES Football Observatory δείχνει ότι η Ελλάδα διαθέτει το 4ο πιο γηρασμένο πρωτάθλημα σε όλο τον κόσμο. Ιστορικό χαμηλό στη χρησιμοποίηση γηγενών ποδοσφαιριστών - Φιγουράρουν ψηλά τέσσερις ελληνικές ομάδες με τους περισσότερους ξένους.

Η μελέτη του CIES Football Observatory δείχνει ότι η Ελλάδα διαθέτει το 4ο πιο γηρασμένο πρωτάθλημα σε όλο τον κόσμο. Ιστορικό χαμηλό στη χρησιμοποίηση γηγενών ποδοσφαιριστών – Φιγουράρουν ψηλά τέσσερις ελληνικές ομάδες με τους περισσότερους ξένους.

Το CIES εξέτασε 48 κορυφαία πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, αναλύοντας τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, με τη χώρα μας να φιγουράρει ψηλά σε αρκετές λίστες που δημιουργούν προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, η Super League διαθέτει το 4ο πιο γηρασμένο πρωτάθλημα, με μέσο όρο ηλικίας τα 27.82 έτη, κάτω από Κίνα, Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία, με την Κύπρο να ακολουθεί την Ελλάδα στην 5η θέση.

Το πρωτάθλημα της Σλοβενίας έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας (24.16), με την Ευρώπη να καταλαμβάνει όλες τις υψηλές θέσεις της λίστας, επενδύοντας σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Χαρακτηριστικό είναι ότι θα πρέπει κανείς να φτάσει κανείς στην 12η θέση της λίστας για να συναντήσει πρωτάθλημα εκτός Ευρώπης με τους νεότερους παίκτες και συγκεκριμένα την Βενεζουέλα (25.46)

  • Τέσσερις ελληνικές ομάδες μέσα στις 20 πιο γηρασμένες

Λαμία, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός και Άρης φιγουράρουν στην 20άδα των πιο γηρασμένων ομάδων, βάσει της μελέτης του CIES. Συγκεκριμένα, η Λαμία καταλαμβάνει την 2η θέση με μέσο όρο ηλικίας τα 29.99 έτη, πίσω από την κινέζικη Qingdao Hainiu, ενώ στην 4η θέση βρίσκεται ο ΟΦΗ με 29.83. 9ος ο Παναθηναϊκός, έχοντας μέσο όρο τα 29.47 έτη και 12ος ο Άρης (29.42).

Όπως επισημαίνεται στην σχετική έρευνα, όλες οι ομάδες των ομοσπονδιών της UEFA που βρίσκονται στην 20άδα της σχετικής λίστας, προέρχονται από τα Μεσογειακά πρωταθλήματα (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία και Ισπανία).

  • Στην 2η θέση με τους λιγότερους γηγενείς

Ιστορικό χαμηλό και στη χρησιμοποίηση γηγενών ποδοσφαιριστών, με το πρωτάθλημα της Super League να φιγουράρει στην 2η θέση με ποσοστό 64.3, πίσω από την αρνητική πρωτιά της Κύπρου με 70.8%. Κοιτώντας επιμέρους τα στατιστικά των ομάδων, ο Άρης είναι στην 3η θέση με τους περισσότερους ξένους σε ποσοστό 85.2, 5ος ο Παναθηναϊκός με 81.5% και 19η η ΑΕΚ με 75%.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button