Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Το παράδειγμα του Παναθηναϊκού, ο τίτλος και η παραμονή

Εάν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», κατά πάσα πιθανότητα, η εφετινή Super League, αναμένεται βελτιωμένη σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον όσον αφορά στο ποιοτικό επίπεδο.

Και παρά το γεγονός, ότι το «εγχώριο» ποδοσφαιρικό προϊόν απέχει έτη φωτός από πολλά αντίστοιχα ευρωπαϊκά, οι Ελληνες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρκετούς αγώνες με -πάντα συγκριτικά- καλύτερη μπάλα και σαφώς περισσότερους, με «φτωχότερο» θέαμα, αλλά εξαιρετικά αμφίρροπους μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Δεδομένου ότι οι πρώτες δύο αγωνιστικές της Super League, ανήκουν στο παρελθόν, αρκετά είναι τα στοιχεία που διακρίνει ένα «αντικειμενικό μάτι». Οπως ότι θα παρακολουθήσουμε ένα πρωτάθλημα …τριών ταχυτήτων, με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να διεκδικούν τον τίτλο, με αρκετές ομάδες να διαθθέτουν τις βάσεις για να παραμείνουν στην κατηγορία και τις υπόλοιπες να διεκδικούν μέχρι τέλους την αποφυγή των τελευταίων τεσσάρων θέσεων, που ισοδυναμούν με υποβιβασμό (σ.σ. πιθανότατα ο 13ος θα παίξει μπαράζ παραμονής με τον 2ο της Football League).

Χωρίς αμφιβολία, το εντυπωσιακότερο συμπέρασμα που εξάγεται από αυτές τις δύο αγωνιστικές, είναι η εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Γιώργος Δώνης. Με κορμό φτιαγμένο εκ των έσω και με πολλούς Ελληνες πιτσιρικάδες στην ομάδα, ο Παναθηναϊκός, έχει κάνει το «2 στα 2», έχει σβήσει την περυσινή αφαίρεση των έξι βαθμών και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Και τελικά, δεν θα είναι καθόλου έκπληξη εάν στο τέλος της χρονιάς, οι «πράσινοι» εκτίσουν και την ευρωπαϊκή ποινή τους. Ο Ελληνας τεχνικός, κατάφερε σε σύντομο χρονικά διάστημα, να εμφυσήσει στους νεαρούς παίκτες, την φιλοσοφία του, που σε γενικές γραμμές, βασίζεται στην απόλαυση του παιχνιδιού σε συνδυασμό με την πειθαρχία, την συγκέντρωση και την εφαρμογή στο γήπεδο, όσων διδάσκονται στις προπονήσεις. Και αυτό είναι κάτι που βγαίνει στο γήπεδο. Στοιχεία που εάν συνδυασθούν με την έλλειψη ακραίων απαιτήσεων για διάκριση, συνήθως επιφέρουν την …διάκριση.

Οσον αφορά στους διεκδικητές του τίτλου, θα είναι (με τυχαία σειρά) η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Οποιαδήποτε άλλη κατάληξη του πρωταθλήματος θα είναι τεράστια έκπληξη. Η Ενωση δείχνει σε Ελλάδα και Ευρώπη πως έχει «δέσει» ως ομάδα. Ο κορμός του τίτλου διατηρήθηκε σε σημαντικό βαθμό, υπήρξε ενίσχυση στις θέσεις που έκρινε ο Μαρίνος Ουζουνίδης και η ομάδα ρολάρει σε πολύ καλούς ρυθμούς. Ο Ελληνας προπονητής είναι το μεγάλο «στοίχημα» της ΑΕΚ, καθώς είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που καλείται να διαχειρισθεί τον πρωταθλητισμό και τις απαιτήσεις για διάκριση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ συνεχίζει από πέρυσι και στόχος είναι η εξέλιξη και η ποδοσφαιρική συνέχεια της ομάδας. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποδεικνύει διαρκώς ότι είναι …γνήσιο τέκνο του -πατέρα του- Μιρτσέα, ενός δασκάλου της προπονητικής. Πλέον οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπαίνουν μέσα στο γήπεδο με στοχοπροσήλωση και εξαιρετική προσαρμογή στις απαιτήσεις κάθε αγώνα. Το ζητούμενο -όπως και στην περίπτωση των έτερων δύο διεκδικητών του τίτλου- είναι εάν και κατά πόσο, ο Λουτσέσκου και -κυρίως- οι παίκτες θα καταφέρουν να διαχχειρισθούν τους έξι ευρωπαϊκούς αγώνες συνδυαστικά με τις αναμετρήσεις του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός φαίνεται μεταμορφωμένος προς το καλύτερο. Ο Μαρτίνς είχε την χρονική πολυτέλεια να φτιάξει μία δική του ομάδα και δείχνει να το πετυχαίνει. Η επιστροφή του Γιάγια Τουρέ στο λιμάνι είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία μεταγραφική κίνηση στην χώρα για το καλοκαιρινό παζάρι. Ο έμπειρος μέσος αναμένεται να ηγηθεί της ομάδας και μαζί με τον Καμαρά -που αποτελεί την αποκάλυψη των «ερυθρολεύκων»- θα είναι ένα από τα καλύτερα δίδυμα του πρωταθλήματος. Ο Χριστοδουλόπουλος διανύει δεύτερη …νιότη στον Πειραιά, σκοράρει κατά βούληση και μαζί με τον Γκερέρο που επίσης βρίσκει εύκολα δίχτυα, έχουν αναλάβει την γραμμή κρούσης.

Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» αλλά και τις θέσεις της παραμονής, θα διεκδικήσουν -κατά πάσα πιθανότητα- ο Ατρόμητος, ο Παναθηναϊκός και ο Αρης που δείχνει πολύ δυνατός στην επιστροφή του στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τους τρεις προαναφερθέντες, μπορούν να αμφισβητήσουν, ο Αστέρας Τρίπολης και η Ξάνθη, ενώ σχετική «ασφάλεια» για την παραμονή, φαίνεται πως μπορούν να έχουν -εκ πρώτης όψεως- ο Παναιτωλικός και ο Πανιώνιος με τον Λεβαδειακό, τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΟΦΗ να βρίσκονται μεταξύ της σωτηρίας και της της εξαιρετικά δύσκολης «μάχης» για την αποφυγή του υποβιβασμού, μαζί με τον Απόλλωνα Σμύρνης, την Λαμία και την ΑΕΛ.

Εν κατακλείδι, αναμένεται ένα άκρως ενδιαφέρον πρωτάθλημα, τόσο για την διεκδίκηση του τίτλου, όσο και της παραμονής, καθώς με εξαίρεση τους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, οι υπόλοιπες ομάδες δεν παρουσιάζουν χαώδεις ποδοσφαιρικές διαφορές…

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button