Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Χειρότερο ρεκόρ δεκαετίας!

Η αυτοπεποίθηση και το «μέταλλο» του νικητή δεν «χτίζονται» σε μία καλή εμφάνιση επί της Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Η αυτοπεποίθηση και το «μέταλλο» του νικητή δεν «χτίζονται» σε μία καλή εμφάνιση επί της Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Όσο κι αν «διψούν για νίκες, τόσο οι παίκτες όσο και ο κόσμος τoυ Ολυμπιακού στην ιστορική χρονιά του “ Redxit” από τις εγχώριες διοργανώσεις!

Ο Ολυμπιακός προηγείται με +12 πόντους (55-67) της Μπάγερν στην Audi Arena του Μονάχου, με 9 λεπτά εναπομείναντα χρόνο. Η εποχή του διαδικτύου απαιτεί μεγάλη ταχύτητα από τον αθλητικό συντάκτη στην ανάρτηση της περιγραφής του αγώνα από τη στιγμή που θα ηχήσει η κόρνα της λήξης. Κάνεις scroll up στο word  και ξεκινάς να γράφεις τον πρόλογο. Όση εμπειρία κι αν έχεις, όσες φορές κι αν την έχεις… πατήσει σε αυτό το συναρπαστικό άθλημα που τίποτα δεν έχει κριθεί αν δεν ακουστεί η κόρνα της γραμματείας, λες πως απόψε ο Ολυμπιακός… δεν χάνει με τίποτα! Γράφεις το “ flash” πως… επιτέλους ήρθε η διαδοχική νίκη για την ομάδα του Πειραιά, με «άσο από το μανίκι» του Κεμζούρα τον -υπό αναχώρηση μέχρι πριν μία εβδομάδα- Ουέιντ Μπάλντγουιν (19π.). Γράφεις για τον Κώστα Παπανικολάου που τα έκανε όλα στο παρκέ, για την «ερυθρόλευκη» υπεροχή στα ριμπάουντ και τον Ογκάστιν Ρούμπιτ που μάζεψε 6 «σκουπίδια» βοηθώντας Μιλουτίνοβ και Πρίντεζη. Αναλύεις πως ο Τέιλορ Ρότσεστι είχε άψογη συνεργασία με τον Μπάλντγουιν και «εκτόπισε» τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη, ως προς τον χρόνο συμμετοχής. Δεν ξεχνάς να αναφέρεις, βέβαια τα πολλά λάθη του Ολυμπιακού στα μείον αυτής της βραδιάς.

Έχουν περάσει 4 λεπτά από όταν άρχισες να γράφεις τον πρόλογο, κάνεις scroll down για να συνεχίσεις με την περιγραφή των τελευταίων λεπτών της 4ης περιόδου και όταν σηκώνεις το κεφάλι από τον υπολογιστή… ο Ντανίλο Μπαρτέλ ευστοχεί σε τρίποντο για το 68-71! Δεν κάνεις delete τον πρόλογο ούτε κι όταν ο Μαόντο Λο δίνει προβάδισμα στη γερμανική ομάδα 74-72, με 2:11’’ για τη λήξη. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Τελικά, θα διαγράψεις ό,τι έγραφες στο 1:23’’ μετά από δύο τρίποντα του Λο (80-75) και θα πρέπει να το… πάρεις όλο απ’ την αρχή!

Σκέφτεσαι πως ο Oλυμπιακός δεν ενδείκνυται για να στοιχηματίσεις αυτή τη σεζόν. Δεν σου επιτρέπει να νιώσεις ασφάλεια για τη νίκη… ούτε όμως και για την ήττα, ειδικά μετά το «διπλό» στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ ή την άνετη νίκη κόντρα στον κακό του «δαίμονα» τα τελευταία χρόνια, Ζαλγκίρις, στο ΣΕΦ, την Παρασκευή (15/11).

Μέσα σε χρόνο “ dt” και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος πλέον, θεωρείς λανθασμένη επιλογή του Κεμζούρα να τραβήξει στον πάγκο τον Ρότσεστι ρίχνοντας τον Σπανούλη στο παρκέ στο 33ο λεπτό.  Ναι… σε μια ανάλυση από τεχνικής άποψης, ίσως να μην είχε ηττηθεί ο Ολυμπιακός αν έμενε στο παρκέ ο Ρότσεστι. Ίσως ο Λο να μην είχε γίνει «ήρωας» της Μπάγερν, να μην είχε βρει ρυθμό μέχρι να επιστρέψει ο Ρότσεστι και να είναι πλέον αργά. Ο Κεμζούρα, όμως ήταν και αυτός που είχε καθοδηγήσει τεχνικά τον Ολυμπιακό μέχρι το +12…

Η πίεση της Μπάγερν στην προσπάθεια για ανατροπή στα τελευταία λεπτά του αγώνα βραχυκύκλωσε επιθετικά τον Ολυμπιακό. Αναζητάς κι αλλού τις αιτίες που ο Ολυμπιακός «γκρέμισε ό,τι έχτιζε» στο Μόναχο: στην ψυχολογία των παικτών; Με όσα έχουν προηγηθεί από το καλοκαίρι, έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί, με τους Ρότσεστι, Ριντ σε περίοδο προσαρμογής, η αυτοπεποίθηση και το «μέταλλο» του νικητή δεν «χτίζονται» σε μία νίκη επί της Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Όσο κι αν «διψούν για νίκες, τόσο οι παίκτες όσο και ο κόσμος της ομάδας του Πειραιά στην ιστορική χρονιά του “ Redxit” από τις εγχώριες διοργανώσεις!

Ο Ολυμπιακός μοιάζει αυτή την εποχή με τον χειρουργημένο που μετά την ολική νάρκωση, κάνει ένα σταθερό βήμα, αλλά στο επόμενο τρεκλίζει, ων ακόμη υπό την επήρεια του αναισθητικού. Μοιάζει και με τον πληγωμένο αετό που θέλει να ξαναπετάξει γεμάτος υπερηφάνεια, αλλά δεν μπορεί…  Το ρεκόρ νικών ηττών 3-6 είναι το χειρότερο τα τελευταία 11 χρόνια για τον Ολυμπιακό στις πρώτες εννέα αγωνιστικές στη Euroleague!

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η ομάδα των 6 φάιναλ φορ και των δύο τίτλων σε 10 χρόνια, η ομάδα των «θρύλων» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη, είχε ολοκληρώσει αήττητη την κανονική περίοδο. Με αήττητο 10-0 (ακόμη οι ομάδες χωρίζονταν σε 4 ομίλους των έξι ομάδων) είχε προκριθεί στη φάση των «16» ο Ολυμπιακός την αγωνιστική περίοδο 2013-14, μετά τους “ back to back” τίτλους δηλαδή!

Από το 6-4 τη χρονιά που έφτασε στο φάιναλ φορ του Βερολίνου (2008-09), το 8-2 πριν πάει στο Παρίσι (2009-10), το 7-3 τη σεζόν 2010-11 και το 6-4 πριν τον θρίαμβο της Κωνσταντινούπολης (2011-12), για να ακολουθήσει ξανά 8-2 πριν την… απόβαση στο Λονδίνο (2012-13). Και μετά από εκείνο το άψογο 10-0 στην κανονική περίοδο για το 2013-14, με ρεκόρ 8-2 στη regular season έστρωσε το δρόμο για το φάιναλ φορ της Μαδρίτης (2014-15). Με 8-2 και την επόμενη χρονιά (2015-16). Την περίοδο 2016-17, όταν ο Ολυμπιακός έφτασε στον τελικό απέναντι στη Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, το σύστημα διεξαγωγής έγινε όπως είναι σήμερα. Είχε 5-4 στην 9η αγωνιστική, ίδια εποχή δηλαδή όπως τώρα. Με 7 νίκες – 2 ήττες την αντίστοιχη περίοδο τη σεζόν 2017-18 και με 5 νίκες – 4 ήττες πέρυσι.

Ευτυχώς πάντως που υπάρχει και η Φενερμπαχτσέ του πολυνίκη προπονητή της Euroleague Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Θα μείνει με 2 νίκες – 7 ήττες αν δεν περάσει από το «Παλάου Μπλαουγκράνα» της Μπαρτσελόνα απόψε (20/11, 22:00) με δεδομένη την απουσία των Ντε Κολό και Βέστερμαν.

Ασπασία Βελονάκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button