Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ευρώπη: Τα μεγαλύτερα σερί δίχως νίκη στον 21ο αιώνα

«Από τη στιγμή που θα καταγράψουμε την πρώτη μας νίκη, όλα θα γυρίσουν γρήγορα υπέρ μας» δήλωσε ο προπονητής της Σάλκε, Μάνουελ Μπάουμ, μετά την ήττα της ομάδας του με 3-0 από τη Ντόρτμουντ στο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ.

«Από τη στιγμή που θα καταγράψουμε την πρώτη μας νίκη, όλα θα γυρίσουν γρήγορα υπέρ μας» δήλωσε ο προπονητής της Σάλκε, Μάνουελ Μπάουμ, μετά την ήττα της ομάδας του με 3-0 από τη Ντόρτμουντ στο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ.

Έχοντας προσληφθεί πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Μπάουμ κατονόμασε την ψυχολογία ως το σημαντικότερο παράγοντα για το μεγάλο σερί αγώνων δίχως νίκη. Οι «βασιλικοί μπλε» μετρούν πλέον 21 ματς χωρίς «τρίποντο». Καμία άλλη ομάδα στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) δεν έχει χρειαστεί να περιμένει τόσο πολύ και, ειδικά στη Γερμανία, πλησιάζει στο απόλυτο ρεκόρ.

Στα βιβλία της ιστορίας της Bundesliga, μόνο μία ομάδα «κατάφερε» να συμπληρώσει περισσότερα ματς δίχως νίκη από ό,τι η Σάλκε. Τη σεζόν 1965/66, η Τασμάνια Βερολίνου πέτυχε μόλις δύο νίκες, μία στην πρεμιέρα και μια στην προτελευταία αγωνιστική (33η) του πρωταθλήματος! Ολοκλήρωσε τη σεζόν με μόλις 10 βαθμούς, επιδόσεις που τη διατηρούν έκτοτε στα αρνητικά ρεκόρ του πρωταθλήματος. Η Καϊζερσλάουτερν της σεζόν 2011/12, η Ντιναμό Δρέσδης της σεζόν 1994/95 και η Μπλάου-Βάις 90 Βερολίνου της σεζόν 1986/87 – όλες υποβιβάστηκαν ούσες τελευταίες – είναι οι ομάδες που απέτυχαν να κερδίσουν επί 21 συναπτά παιχνίδια.

Σε αντίθεση με τη Σάλκε, πάντως, όλες οι παραπάνω ομάδες δημιούργησαν το σερί δίχως «τρίποντο» κατά τη διάρκεια μίας σεζόν. Για την ώρα, δηλαδή, η Σάλκε δεν αντιμετωπίζει το ίδιο έντονα τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Οι «βασιλικοί μπλε» έχουν ευκαιρίες να φτάσουν στην πρώτη νίκη, αρχής γενομένης από το παιχνίδι της Παρασκευής (30/10) απέναντι στη Στουτγκάρδη, ενώ μία εβδομάδα αργότερα αντιμετωπίζουν τη Μάιντς, η οποία είναι ουραγός και χωρίς βαθμούς. Εάν η Σάλκε καταφέρει να κερδίσει κάποιο από τα δύο αυτά παιχνίδια και, παράλληλα, αποτύχει να κάνει κάτι αντίστοιχο η Κολωνία στα δικά της, τότε οι «τράγοι» θα μπουν… επικεφαλής στην ευρωπαϊκή λίστα με τους συλλόγους που αγνοούν τη νίκη επί σειρά αγώνων. Για την ακρίβεια, η ομάδα του Μάρκους Γκίσντολ δεν έχει πανηγυρίσει στα τελευταία 15 παιχνίδια της στην Bundesliga.

Μέσα στον 21ο αιώνα, στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν υπάρξει μόλις επτά ομάδες που χρειάστηκαν περισσότερα παιχνίδια για να φτάσουν σε μία νίκη. Οι περισσότεροι σύλλογοι, πάντως, δημιούργησαν αυτό το αρνητικό σερί κατά τη διάρκεια μίας σεζόν και όχι δύο – όπως η Σάλκε σήμερα.
Η Ντέρμπι Κάουντι έχει το απόλυτο σερί στην Premier League – τα «κριάρια» κατέγραψαν μόλις μία νίκη, το 1-0 επί της Νιουκάστλ, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής. Φυσικά υποβιβάστηκαν στο τέλος της περιόδου.

Στη Γαλλία, η Αρλ-Αβινιόν απέτυχε να πάρει νίκη από την 13η μέχρι την 35η αγωνιστική. Ο σύλλογος της νότιας Γαλλίας παρέμεινε ουραγός από τη 2η αγωνιστική μέχρι και το φινάλε της Ligue 1.

Τύχη ανάλογη με της Αρλ στη Γαλλία είχε και η Πεσκάρα στη Serie A τη σεζόν 2016/17 – ο σύλλογος απέτυχε να κερδίσει από τη 2η μέχρι την 25η αγωνιστική, πιάνοντας… πάτο από την 21η κι έπειτα. Ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία είχε η Ανκόνα τη σεζόν 2003/04. Έχοντας μόλις προβιβαστεί στη Serie A, η Ανκόνα κατάφερε να πάρει την «παρθενική» νίκη της στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής, κερδίζοντας με 3-2 την Μπολόνια. Επέστρεψε άμεσα στη Serie B. Αντίθετα, η Περούτζια απέτυχε να κερδίσει επί 26 συναπτά παιχνίδια μεταξύ των περιόδων 2002/03 και 2003/04. Η πρώτη νίκη ήρθε στην 22η αγωνιστική της Serie A – ήταν το 2-1 επί της Ρετζίνα. Εξασφάλισε μία θέση στα Play Out, όπου ηττήθηκε από τη Φιορεντίνα και εν τέλει υποβιβάστηκε. Αλλά και η Ελλάς Βερόνα, με τον Λούκα Τόνι στη σύνθεσή της, έφερε ισοπαλία στα δύο τελευταία παιχνίδια της σεζόν 2014/15. Για να κερδίσει χρειάστηκε να φτάσει στην 23η αγωνιστική της επόμενης περιόδου, όταν επικράτησε με 2-1 της Αταλάντα. Από τη 14η αγωνιστική μέχρι και το φινάλε της Serie A, οι «Έλληνες» ήταν… κολλημένοι στον πάτο της βαθμολογίας.

Αχτίδα ελπίδας για τη Σάλκε αποτελεί το παράδειγμα της Κάλιαρι, η οποία είχε παρόμοιες… επιδόσεις το 2004. Συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης σεζόν, ο σύλλογος από τη Σαρδηνία είχε συμπληρώσει 22 αγώνες στη Serie A δίχως νίκη, αλλά τη 13η αγωνιστική της σεζόν 2004/05, η Κάλιαρι επικράτησε με 2-0 της Σαμπντόρια. Εν τέλει, τερμάτισε στη 14η θέση της βαθμολογίας, δέκα (10) ολόκληρους βαθμούς πάνω από τη 18η Λέτσε, εξασφαλίζοντας την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Back to top button